Noabers voor de natuur in Buurtschap Elshof

Landschap Overijssel houdt zich bezig met de natuurontwikkeling in onze provincie. Deze keer een project op de Elshof (gemeente Olst- Wijhe).

Interessant? Deel het artikel

Landschap Overijssel 230304 Elshof Boerderij

Hoeveel je als burgers met elkaar kunt bereiken, weten ze in Buurtschap Elshof. Hier gaan noaberschap en liefde voor het landschap hand in hand. André Nijboer, voorzitter van Plaatselijk Belang Elshof, vertelt hoe bewoners er samen aan de slag zijn gegaan met natuurherstel.

André: “Gemeente Olst Wijhe kent twaalf buurtschappen, waarvan tien een plaatselijk belang hebben. Vroeger hield zo’n belangenvereniging zich vooral bezig met nutsvoorzieningen zoals water en energie, maar tegenwoordig initiëren we hier in Elshof projecten zoals het verfraaien van het landschap. Zo zijn we al sinds 2016 bezig om onze erven zo natuurlijk en biodivers mogelijk te maken. De afgelopen jaren deden we daarvoor een beroep op verschillende subsidieregelingen, waaronder de Groenblauwe Diensten. Met een subsidie van €175.000 werden onder andere 10.000 bomen en struiken aangeplant, bossingels en verwaarloosde landschapselementen hersteld en enkele poelen aangelegd. Dat smaakte naar meer. Omdat deze dienst in 2020 geen nieuwe aanvragen meer aannam, attendeerde Gerke Brouwer, landschapscoördinator bij Landschap Overijssel, ons op de ervenregeling van de Provincie Overijssel. Deze regeling richt zich op het versterken en vergroten van de leefomgeving van erfvogels. We deden een oproep in ons lokale krantje Elshof Nieuws en dat leverde elf deelnemers op. Vanuit deze regeling hebben de elf erven inmiddels €55.000 subsidie ontvangen. Het doel is om de biodiversiteit op de erven in Elshof weer terug te brengen naar het niveau van de jaren ‘60/’70 van de vorige eeuw.”

(tekst loopt door onder afbeeldingen)

Buurtschap Elshof Wijhe
Buurtschap Elshof Wijhe Foto Nico Kloek
Buurtschap Elshof Wijhe
Buurtschap Elshof Wijhe Foto Nico Kloek
Buurtschap Elshof Wijhe
Buurtschap Elshof Wijhe Foto Nico Kloek
Buurtschap Elshof Wijhe
Buurtschap Elshof Wijhe Foto Nico Kloek

Van erfgrond naar natuur

André: “Vlinders en insecten kunnen zo’n 300 meter overbruggen en de erven moesten dus dicht genoeg bij elkaar liggen. Door ze in te richten met inheemse bomen en struweelgewas met kruiden en wilde bloemen hebben we ze als het ware met elkaar verbonden. Met hulp van onze lokale landschapstuinder Guus Schutte hebben we 9000 struiken, 300 bomen en 1,5 hectare aan bloemen geplant. Daarmee hebben we nu zeker 2,5 hectare erfgrond omgezet in natuur. Ook hebben we maar liefst veertig kikkerpoelen aangelegd door glooiing in het landschap aan te brengen. Een idee van Guus die daarmee een prijsvraag voor het beste idee voor het landschap won. Die prijs leverde €25.000 op en Stichting Groene en Blauwe Diensten Overijssel deed daar nog eens €10.000 bij. Het barst hier inmiddels van de vogels. We zien groenlingen terugkomen, hebben putters gezien en er zijn ontzettend veel merels en spechten.”

Warm welkom

Volgens André is de welkomstgroep van het buurtschap een belangrijke succesfactor in het project. “We gaan op bezoek bij nieuwe bewoners, die vaak van buitenaf komen. We geven ze informatie over onze verenigingen en activiteiten, maar vragen ook waarom mensen hier zijn komen wonen en wat voor plannen zij hebben met hun erf. Zo betrekken we ze bij de gemeenschap. We kwamen er achter dat veel mensen, vooral de nieuwkomers, belangstelling hebben in het vergroenen van hun leefomgeving. Ook de manier waarop je zaken organiseert is belangrijk. Zo maakten we in geval van de ervenregeling vier clusters: oost, west, noord, zuid. Per cluster werd er een clusterhoofd aangesteld, iemand die de administratie deed en hadden we een IT’er die voor ieder cluster zorgde voor eenzelfde soort landschapstekening. Het scheelt enorm als je de taken kunt verdelen.”

(tekst loopt door onder afbeeldingen)

Buurtschap Elshof Wijhe
Buurtschap Elshof Wijhe Foto Nico Kloek
Buurtschap Elshof Wijhe
Buurtschap Elshof Wijhe Foto Nico Kloek
Buurtschap Elshof Wijhe
Buurtschap Elshof Wijhe Foto Nico Kloek

Verbinding

André is blij met de ondersteuning vanuit Landschap Overijssel en verrast door de snelheid en het enthousiasme van de organisatie. Gerke Brouwer wordt op haar beurt ook weer blij van het enthousiasme in Elshof. Gerke: “Dat motiveert mij ook om nog een stap extra te zetten.” Ik heb regelmatig contact met de bewoners om ze op de hoogte te brengen van interessante nieuwe regelingen. De subsidiepotjes in onze provincie zijn best versnipperd, dus ondersteun ik ze door het uitpluizen van de regelingen en geef ik advies over wat passend is bij hun buurt. Ook bemiddel ik tussen het gebied en Provincie Overijssel. Wat ik mooi vind, is dat de bewoners van Elshof bereid zijn om overheden te laten zien wat succesfactoren en belemmeringen zijn in hun omgeving. Het zijn mensen die midden in de samenleving staan en ze zijn verbindend. Zo verbinden ze niet alleen bestaande en nieuwe bewoners, maar ook boer en burger.”

Trots

Hoewel André zichzelf een nuchtere Sallander vindt, is hij zelf best trots op het feit dat hij drie boeren heeft weten te bewegen mee te doen aan het project. “Mede door de stikstofcrisis zie je ook in de agrarische sector een kentering. Boeren zien het belang van biodiversiteit en zijn absoluut welwillend. Zo zie je maar, als je openstaat voor verandering en vernieuwing dan komt het goed. Dan kunnen we de aarde een beetje mooier achterlaten voor de volgende generaties.”

Lees hier de volledige nieuwsbrief

Bron: Landschap Overijssel

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *