Kiek An: Lommerrijk is een theater-ervaring in de buitenlucht

Interessant? Deel het artikel

jenneke doesburg lommerrijk kiek an

In Salland zijn heel veel mensen met heel mooie plannen bezig. De Kracht van Salland helpt met kleine subsidies een aantal van die initiatieven verder. 4D-geld heeft dat, waarbij de vier d’s voor durven, denken, delen en doen staan.

Kiek An licht er af en toe initiatieven uit.

Jenneke van Doesburg ziet in corona ook voordelen voor het amfitheater Lommerrijk in het Pastoorsbos in Luttenberg. De ticketverkoop gaat nu digitaal, dat weerhoudt mensen er van op het laatste moment niet te komen. Komend seizoen – en dat is net tegendraads aan reguliere schouwburgen – bestaat Lommerrijk 12,5 jaar. Ze hopen dan een grote artiest te strikken…

Kijk hier het interview (lees verder onder de video):

Lees hier een uitgeschreven interview met Jenneke.

Amfitheater Lommerrijk heeft een goed seizoen achter de rug. Ondanks corona werden de voorstellingen in het theater in het Luttenbergse pastoorsbos goed bezocht. “We hebben zelfs wel een voordeeltje uit deze vreemde tijden weten te benutten”, zegt Jenneke van Doesburg. Vol vertrouwen op weg naar het 12,5 jarig bestaan dus.

Ooit had de Luttenbergse pastoor Scholten bedacht dat er in het pastoorsbos achter de kerk een mooi amfitheater gemaakt kon worden. “Hij hoefde het bos niet voor hem alleen om er te brevieren, daar mochten anderen ook wel gebruik van maken”, haalt Jenneke van Doesburg het ontstaan van Lommerrijk terug in gedachte. “In het begin werd daar best ook veel gebruik van gemaakt, maar het theatertje raakte toch wat in de vergetelheid. Jammer, vonden we met een groepje mensen. En zoals we dat dan in Luttenberg doen hebben we de schouders er onder gezet, de verrotte planken zitplaatsen vervangen voor duurzamer buitenmateriaal, en hebben er vervolgens een mooi programma bij bedacht.”

Publiek uit hele regio
Al weer een paar jaar is Lommerrijk nu een goed bezocht theater, een ‘arena’ waar plek is voor 300 mensen. Op het programma staan artiesten die een niet al te groot podium nodig hebben. En op de buitenstoeltjes zitten mensen uit de hele regio. De artiesten zijn daar interessant genoeg voor.

Afsluiter van afgelopen seizoen was Joris Linssen & Caramba met ‘Nieuwe Streken’, je kon er ook terecht voor voorleessessies van bekende Luttenbergers aan de jeugd van het dorp. En ‘De beentjes van St Hildegard’ geeft aan dat het theater ook gerust een bioscoop in het bos is. Dat was allemaal afgelopen zomer, want een amfitheater heeft net een ander ritme dan de reguliere theaters: ze draaien in de zomer volop.

Digitaal reserveren
“Door corona moesten we terug naar 100 zitplekken. Met een beetje passen en meten lukte dat goed, dus al met al kan er per optreden nog best een redelijk aantal mensen in. Maar omdat er meer niet in mocht, zijn we over gegaan naar digitale reservering. Daar waar we eerst iedere keer maar moesten afwachten hoeveel mensen er kwamen, hebben we er nu goed het zicht op. Met meteen ook als voordeel dat we niet meer het risico lopen dat mensen op het laatste moment besluiten toch niet te komen.”

Buitenervaring
Eigenlijk programmeert Lommerrijk helemaal niet zo veel anders dan wat een regulier theater zou doen. “Je hebt alleen een heel andere ervaring als je een optreden hier naar het bos haalt. Je ziet eekhoorntjes om je heen. En ’s avonds kun je ook naar de sterren kijken. Joris Linssen was daar helemaal enthousiast over. Hij heeft eigenlijk een mariachi, een Mexicaans orkest. Daar treden die veel op in de open lucht. Dus hier in Lommerrijk kwam hij heel dicht bij dat gevoel.”

Jubileum
Lommerrijk is nu met winterstop, een mooie tijd voor voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Jenneke: “Dat is ons twaalfde seizoen, dus middenin dat seizoen bestaan we 12,5 jaar. Dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. We hopen onze grootste droom dan te kunnen verwezenlijken. Dat is Daniël Lohues. Die is in feite te duur voor ons, maar we hopen hem te strikken voor een try out.”

Kijk hier de hele uitzending van Kiek An

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.