Vannacht rond 00.00 liet ik de hond uit in het parkje achter mijn huis in de Hartkamp buurt van Raalte. Het viel me erg op dat ik het verkeersgeluid op de N348 niet hoorde. Normaal stoort dit geluid helemaal niet en registreer je dat helemaal niet, maar ik vond de stilte nu toch wel heel weldadig. Dit bracht me aan het mijmeren over deze bijzondere tijd.
Door Kees Huls
Effect op sociale leven
Door de diverse maatregelen m.b.t. Covid 19 is mijn sociale leven wel een stuk anders geworden. De gemeentepolitiek ligt voor mij op zijn gat omdat vrijwel alles nu via zoom gaat en dat lukt mij niet door gehoorproblemen. Dus nu alleen maar passief volgen. Ook mijn vele adresjes om eens een kop koffie te drinken moeten lijden onder de beperkingen. Ik maak me dan ook ernstig zorgen over de aandelenkoers van Douwe Egberts. Positief is dan weer wel dat ik vroeger met mijn kleindochter meestal ergens naar toe ging als we op stap gingen. Nu gaan we gewoon naar mijn huis spelletjes doen en knutselen. Heel leuk eigenlijk. Ook had ik de neiging om meer op sociale media te gaan maar daar ben ik weer mee gestopt. Ik ergerde mij dood en ga dat pas weer doen als er naast Facebook ook nog Dumbbook en Wappybook worden opgericht, elk met eigen doelgroep. Misschien ga ik die wel opzetten. Effe binnenlopen op mijn oude dag! Cafeetje of restaurant pakken mis ik ook wel, zeker wanneer het weer mooi weer wordt. Ook maak me erg zorgen over de exploitanten. Ik voel me eigenlijk wel prima in deze omstandigheden en heb er geen moeite mee de beperkingen te accepteren omdat deze nu eenmaal moeten om er door te komen. Van de avondklok merk ik eigenlijk niet zoveel. Ook zonder avondklok kom ik hier zelden iemand tegen als ik de hond rond middernacht uitlaat. Maar ik besef wel dat het voor jongeren en mensen die de regie van hun leven niet zelf in handen hebben wel vreselijk moeilijk is. Een heel positief punt was wel dat ik voor de 79e keer in mijn leven met roken gestopt ben en ik dat nu al bijna 4 maanden volhoud. Zou me nooit gelukt zijn met meer sociale contacten!
Positieve gevolgen
Met (gedeeltelijk) thuiswerken ontdekken veel mensen hoe fijn het kan zijn om niet een deel van je dag door te brengen in de file of platgedrukt te worden in het OV en meer met partner/ gezin samen te zijn. Hierdoor wordt het leven een stuk relaxter. Ook staan een aantal andere activiteiten op een lager pitje, waarvan men zich begint af te vragen of die eigenlijk wel zo belangrijk zijn. Vaak zijn dit opgelegde verplichtingen om met een hype mee te moeten doen. Niet meer alles moeten is een heel lekker gevoel. Door de reisbeperkingen ontdekken mensen dat dichtbij vakantie houden eigenlijk net zo leuk is als allerlei verre bestemmingen. Ik ben, mede door mijn werk, in heel veel landen op de wereld geweest en combineerde dat dan ook regelmatig met vakanties. Toch is mijn leukste vakantiebestemming Vlieland. Het belangrijkste is immers om ergens anders te zijn en niets te hoeven, de rest is eigenlijk bijzaak ontdekte ik. Mensen hebben nu ook veel meer tijd om te wandelen en te fietsen, waardoor het opvallend drukker is geworden op de mooie plekken in onze omgeving. Dit zal ook wel blijvend zijn. Door een minder jachtig leven gaat men zich ook meer interesseren in betere voeding met positieve effecten voor ambachtelijke- en boerderijwinkels. Door meer thuiswerken zal de behoefte aan kantoorgebouwen veranderen en kan gedeeltelijk ombouw naar woonruimte bijdragen aan de oplossing van de woningnood.
Negatieve gevolgen
Het is te hopen dat de economische gevolgen voor bedrijven en ZZPers beperkt blijven. Dat de ondersteuningsmaatregelen van de regering afdoende zullen blijken. Onrustbarend is ook dat we nu gewend zijn geraakt om spullen via het internet te kopen. Zolang dat bij de plaatselijke winkelier is, is er niets aan de hand, maar kopen bij de grote jongens, zeker die van buiten de EU, moet weer afgebouwd worden. Plaatselijke winkels met goede service maken deel uit en zijn van levensbelang voor de lokale samenleving. Hier hebben wij een gezamenlijke verantwoordelijkheid! Zorgelijk is verder de tweedeling in de maatschappij die ontstaan is door de wijze waarop de crisis aangepakt is. De verstandige groep begrijpt dat vervelende en voor een leek niet altijd begrijpelijke maatregelen nodig zijn om zo snel mogelijk weer normaal te kunnen leven. De andere groep heeft een meer egoïstische insteek. Deze denkt alleen aan eigen belangetjes en vindt alle maatregelen flauwekul en verzet zich daar op kinderlijke wijze tegen. Ook worden schuldigen aangewezen en bedreigd terwijl in vrijwel alle landen van de wereld dezelfde maatregelen getroffen worden, meestal strenger zelfs. En dat betreft dan landen van alle denkbare politieke constructies. Het wordt een hele opgave deze groepen weer tot elkaar te brengen, zeker omdat de ene groep zich vaak van uiterst discutabele argumenten bedient en niet uitblinkt in serieuze discussies.