Hasan Kaddour: De nieuwe inburgeringswet

DamastInSalland columnist Hasan Kaddour lijkt het wel een verbetering dat vanaf 1 januari 2022 de gemeenten voortaan verantwoordelijk worden voor het taalonderwijs aan migranten. Mits zij dit enthousiast en actief oppakken.

Interessant? Deel het artikel

210916pxhere

Asielzoekers moeten beter begeleid worden bij het inburgeren. De rijksoverheid hevelt de uitvoering ervan daarom over naar gemeenten. Want lokaal zou de inburgering beter geregeld en dus succesvoller uitgevoerd worden. Hasan Kaddour heeft de inburgering net achter de rug. Hij denkt dat inburgeren door de veranderingen beter wordt, maar dan moet de gemeente er ook echt werk van willen maken.

Door Hasan Kaddour

Ik heb de integratie zoals die hier in Nederland aangeboden wordt, zelf meegemaakt. Ik heb er ook met diverse andere immigranten over gesproken. Drie zaken wil ik eruit halen.

De school

Nadat ik in Nederland was aangekomen en me daarna in Olst had gevestigd, was een van de eerste dingen die ik moest doen het zoeken naar een taalschool. Het was in het begin niet gemakkelijk en het aantal scholen was beperkt. Ik kreeg hulp van de gemeente. Maar ik weet dat anderen in andere gemeenten die hulp niet kregen. Die gingen met vrienden samen op zoek, vaak op internet.

Ik vond het raar hoe dat geregeld was: je kreeg als student geld van DUO om de studie te doen. Maar dat geld kreeg ik niet de hand, dat ging rechtstreeks naar de scholen. Ik kende de reputatie van Nederland, een ook financieel goed georganiseerd land. Maar hier ontbrak iedere controle. De scholen die de Nederlandse taal onderwezen, schoten als paddenstoelen uit de grond. Je had een vergunning nodig, een locatie en wat leraren, en dan kon je aan de slag.

Ik ken persoonlijk een vriendin die als vrijwilliger Nederlands doceerde en in die tijd haar eigen school ging beginnen! Maar nog vreemder: sommige vluchtelingen of Nederlanders van buitenlandse afkomst zetten ook taalscholen op en ze hielpen je met het afronden van de inburgeringscursus! Nog vóór corona deden ze dat vaak al digitaal. En niemand die bijhield of de studenten wel aanwezig waren en de lessen volgden. Sommigen kwamen nooit, maar slaagden wel voor de inburgering… En DUO betaalde het allemaal, de scholen streken de premies op.
Op papier was het allemaal legaal, maar het is natuurlijk gewoon fraude. Geldverspilling ook. Met alleen maar verliezers. Want uiteindelijk schieten de asielzoekers én de samenleving er ook niks mee op.

Gemeenten nemen de regie

Dat was wel een beetje rare manier van kennismaken met de Nederlandse samenleving… De nieuwe wet lijkt dat beter te regelen. En dat is mijn tweede punt: als gemeenten de inburgering gaan regelen, kiezen zij de scholen uit en bepalen zij het niveau van de docenten en leveren ze maatwerk aan de studenten. Ze moeten ook wel, want het inburgeringsexamen wordt landelijk centraal geregeld. Dan kun je alleen maar slagen als je ook een voldoende verdiend hebt. Er komt ook maatwerk, per asielzoeker een niveau dat bij hem persoonlijk past. Wat zijn beginniveau is, wat hij kan, wat zijn culturele achtergrond is, zijn studies en studieniveau: een persoonlijk plan per student, met daarbij de beste manier om onderwijs te genieten. Dat biedt ook de beste kansen om de arbeidsmarkt te betreden.

Taalonderwijs op maat

Derde verbeterpunt is dat het taalonderwijs straks ook op maat wordt aangeboden. Niet alleen op het niveau waarop de student zit, maar ook gekoppeld aan waar hij werkt of wil werken. De integratie zal dan vermoedelijk veel sneller gaan.

Hoe pakt het uit?

Ik zie dus echt verbeterpunten. Maar die zijn er alleen maar als een gemeente ook echt werk wil maken van integratie. Daar is de politiek aan zet. Afhankelijk van of een gemeente links of rechts is, zal de kwaliteit wel of niet toenemen. Het heeft ook te maken met de ambtenaren die bij de gemeente werken. Hoe flexibel ze zijn en hoe welwillend ze tegenover de nieuwe wet staan. Niet zich als robots aan de papieren regeltjes houden maar er enthousiast achter gaan staan.

Misschien zijn simpele andere dingen nog wel belangrijker. Ik heb dat al eerder geschreven, maar integratie staat of valt natuurlijk niet alleen met goed onderwijs en kennis van de Nederlandse geschiedenis. Neem huisvesting. Gemeenten moeten zich veel meer richten op het verdelen van vluchtelingen over dorpen en steden en niet iedereen op één plek, een buurt of een wijk centreren.

Als een gemeente iemand in dienst heeft die de integratie goed in de gaten houdt en op alle fronten tot een succes probeert te maken, dan grijpen nieuwe Nederlanders die kans heel graag. Want ze willen zich maar al te graag focussen op hun nieuwe gemeenschap.

Meer info hier.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.