Gosse Jongstra is weer thuis na 8 weken Italië

Onze columnist Gosse Jongstra is weer thuis na 8 weken Italië. En dat bevalt weer prima!

Interessant? Deel het artikel

Italia

Thuis zit het toch het lekkerst. Op de campings zag ik ze in alle soorten en maten. Toiletten. Het meest ver van me af staat toch wel het gat. Met aan weerszijden in het porselein een afdruk van een voetstap. Een hurktoilet. Ook wel Frans toilet genoemd. Als je jong en lenig bent misschien handig. Maar nu, ouder en strammer, mijd ik ze liever. Bovendien is er groot gevaar dat je betaalpas, portemonnee of telefoon uit de broekzak rolt, de donkere bruine diepte in. En als je klaar bent, de broek weer gegespt en aan het touwtje van de doortrek trekt, dan spoelt het water als een tsunami door de hele wc-cel. Over je schoenen.  Voorstanders van dit toilet zweren erbij, omdat het hygiënischer zou zijn dan een zittoilet. Zou best kunnen. Maar toch. Dan is er nog het onbegrijpelijke verschijnsel van een toiletpot zonder bril. Die is er niet afgebroken hoor. Die heeft er nooit opgezeten. Wat is de bedoeling hiervan? Erboven hangen in een onmogelijke houding? En als je moet plassen en poepen tegelijk, waar moet je dan je aandacht op richten om te voorkomen dat de boel ernaast komt. Je kunt dan natuurlijk de tactiek van het beleggen volgen. Veel wc-papier op de potrand leggen en dan gewoon gaan zitten. Zo creëer je je eigen bril dus. Maar als er geen urinoirs in het toiletgebouw zijn, zit je op de pis van een andere man. Gelukkig stond overal ontsmettingsgel. Er komen nu wel steeds meer campings met gewone toiletten. En voor de liefhebber dan nog één hurktoilet. Overigens blijft het elke keer een verrassing of er toiletpapier is. Dus heb ik altijd een klein rolletje papier in m’n broekzak. Helemaal luxe lijkt het als de toiletbril automatisch wordt ontsmet. Lijkt, want het reservoir met ontsmettingsmiddel moet natuurlijk wel gevuld zijn. Er is trouwens al vele malen onderzocht dat de wc-deurknop meer bacteriën bevat dan de wc-bril. Waarvan akte.

Dan nog even zeuren over openbare toiletten. Nee, niet over smerigheid daar. Die zijn meestal juist opvallend schoon. Wist u dat in Frankrijk gemeenten wettelijk verplicht zijn om openbare toiletten te hebben? In de meeste landen waar ik ben geweest zijn gewoon openbare toiletten. Ook bij parkeerterreinen langs de snelwegen heb je die. Altijd gratis. Kom daar nou eens om in Nederland. Langs de snelwegen heb je een toilet bij het tankstation. 50 of 70 cent betalen. Met het bonnetje mag je dan wel in de rij gaan staan bij de kassa om er een versnapering voor te kopen. Wat een kinderachtig gedrag. Zeker als ik net heb getankt voor een prijs die 20 cent per liter hoger ligt dan in mijn dorp. Bij parkeerterreinen zonder pompstation moet je het maar in de bosjes doen. Dat is pas echt smerig. In steden en dorpen moet je openbare toiletten zoeken met een lantaarntje. Dat moet anders. Een brief naar de kabinetsinformateurs, lijkt me. Titel: “Nederlanders in hoge nood!” Zouden ze schrikken? Ik wed: Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

Na twee maanden camperzwerven zit ik nu weer thuis. En, u begrijpt het, dat zit best lekker.

Gosse Jongstra is onze columnist voor zeer diverse onderwerpen, die hij met Friese nuchterheid voor het Sallandse voetlicht brengt. Meer bijdragen van hem vind je hier.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant