Bij veel inwoners van ons land, zo ook in Raalte, wordt de roep om duidelijkheid, toekomst perspectief, minder regels en een duidelijke stip op de horizon richting de politiek steeds luider. Dit bereik je niet door vanuit den Haag een zak met geld beschikbaar te stellen zoals nu gebeurt om niet alleen de problemen in de agrarische sector maar ook in de zorg en het onderwijs op te lossen. De grote problemen van almaar toenemende regeldruk, het ontbreken van toekomstperspectief en het niet nakomen van afspraken door de politiek blijven blijven voor onrust zorgen.
Met veel bravoure is door dit kabinet 25 miljard beschikbaar gesteld. Als het aankomt op de uitvoering, invulling geven van gebiedsprocessen, waarbij de provincies een prominente rol zouden spelen en er toekomstperspectief zou komen voor gebieden en boeren die hun bedrijf wilden doorontwikkelen en verduurzamen. Ook zou er gewerkt worden aan herstel van vertrouwen door afspraken die door de politiek zijn gemaakt met PAS- melders en deelnemers aan gebiedsprocessen na te komen. Na het besluit vanuit den Haag om 25 miljard beschikbaar te stellen om de problemen structureel op te lossen zien we dat het bij het uitwerken van de kaders op vele fronten weer spaak loopt.
Er is geen landbouwakkoord gekomen. Provincies hebben nog steeds niet de financiële middelen ontvangen om aan de slag te gaan. Goed onderbouwde plannen van de provincie worden door de minister simpelweg afgedaan als te duur. Men heeft in den Haag kennelijk geen idee wat de gevolgen, zowel financieel als emotioneel, voor bedrijven en gezinnen zijn wanneer er weer een kaartje rond gestuurd wordt of het stempel krijgt van PAS melder, piekbelaster of opeens onderdeel uitmaakt van een nationaal park. Nog steeds wordt er in den Haag beslist over een gebied waar inwoners vaak generaties lang gewoond hebben en ondernemers hun bedrijf hebben gerund.
De voorzitter van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) was aanwezig tijdens het seminar in de Leeren Lampe afgelopen vrijdag tijdens de Stöppelhaene en was duidelijk: We wilden heel graag een landbouwakkoord maar er werd niets geboden. Geen duidelijkheid over het verdienmodel, geen toekomstperspectief. Geen duidelijke en harde afspraken na de toekomst toe. Geen duidelijke stip op de horizon met heldere doelen. Wat jammer.
Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Zo was er de Rabobank die aankondigde niet lager alleen maar op de overheid te wachten maar ondernemers met goede plannen te willen helpen. Maar vooral ook een groep boeren uit Haarle, die zich grote zorgen maakt over wat er allemaal op hen afkomt. Ze beseffen dat den Haag de toekomst voor hun gebied niet gaat brengen en besloten hebben een initiatief groep “Haarle Noaberschap “ op te richten. Die met alle betrokkenen die in het gebied wonen, werken en ondernemen in gesprek zijn geweest om tot een eigen visie voor het gebied te komen. Laten wij als lokale politiek dit soort processen die aan betrokkenen veel geld en energie kosten ruimhartig ondersteunen en hopen dat er nieuwe politici opstaan die echt begrijpen wat er nodig is voor een gezonde agrarische sector, onderwijs en zorg waar mensen weer met plezier kunnen werken.
Dat is niet alleen maar een zak met geld over de schutting gooien.