Geen rozen op Valentijnsdag

Interessant? Deel het artikel

Rode rozen

Rozen kopen met een schoon geweten is helaas bijna niet mogelijk. PAN Nederland raadt iedereen daarom aan zijn of haar geliefde geen rozen te geven op Valentijnsdag. De bloemen brengen veel milieuvervuiling met zich mee. Op de lelie na wordt in de rozenteelt de grootste hoeveelheid bestrijdingsmiddelen gebruikt in Nederland: meer dan 80 kg per ha volgens de laatste CBS-cijfers. Verder is de teelt ook weinig ecologisch door gebruik van kunstmest en energie. De rozen die uit het buitenland komen, zoals uit Kenia of Ethiopië, zijn niet veel schoner en kampen doorgaans ook nog met slechte sociale productieomstandigheden. De burgers van landen als Kenia schieten weinig op met de rozenteelt, een karig loon en gezondheidsrisico’s voor de vele arbeidsters en vervuiling van het milieu en waterbronnen.

Geen normen voor bestrijdingsmiddelenresten

Er bestaan geen normen voor bestrijdingsmiddelenresten op rozen. Ook niet voor bloemen in z’n algemeenheid. Omdat we ze niet eten. Er is geen limiet. Uit metingen in rozen in Nederland en België blijkt dat er enorme cocktails aan bestrijdingsmiddelen in zitten. In een Belgisch onderzoek werden in 50 bossen rozen 97 bestrijdingsmiddelen geanalyseerd, gemiddeld 13,6 middelen per bos. Er was niet veel verschil in herkomst van de bossen. In 11 Nederlandse bossen rozen werden 54 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden, in Keniaanse 48 middelen in 9 bossen. Een ander onderzoek, van Greenpeace uit 2018, laat iets lagere maar vergelijkbare resultaten zien. Tot 10 verschillende bestrijdingsmiddelen in een bos rozen, met een maximum gehalte van 56 mg/kg. In het onderzoek van Greenpeace werden niet alleen bij rozen maar ook bij gemengde boeketten en Gerbera´s hoge gehalten van vele verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden.

Risico’s

De risico’s voor de mens zijn groot. In de eerste plaats voor de werksters in de kassen die vaak niet goed beschermd worden. Wetenschappelijke studies over een verband met neurologische effecten en geboorteafwijkingen bij werksters in bloementeeltgebieden zijn gepubliceerd. Dichter bij huis stelt een Belgisch onderzoek dat zelfs de Arbo normen voor bloemisten worden overschreden voor wat betreft pesticiden.

Voor het milieu is het directe verband met schade door rozenteelt moeilijk te leggen. Echter, de vervuiling in het Westland en van meren in Afrika (Lake Naivasha) hebben aanwijsbaar met de bloementeelt te maken.

Overheid moet ingrijpen

Ecologisch initiatieven komen moeilijk van de grond. PAN Nederland vindt dit opmerkelijk nu de problematiek al zo lang bekend is en de urgentie vanwege teruggang van biodiversiteit erg groot is. Zelfs voor het initiatief van Fairtrade slaagde PAN Nederland er niet in een rozenverkooppunt te vinden. Het is van het grootste belang dat de overheid ingrijpt nu er voor wat betreft de problemen die de rozenteelt met zich meebrengt al jaren geen verbeteringen zijn te constateren. Volgens PAN Nederland zijn er diverse maatregelen mogelijk, bijvoorbeeld de invoering van residunormen voor bloemen en een belasting op bestrijdingsmiddelen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden