Gastopinie: Meer verantwoord waterbeheer

Hoe normaal vindt u het dat wanneer u de broek optrekt in een bepaald klein kamertje om uw boodschap dan met een primaire eerste levensbehoefte weg te spoelen? Dat is de samenvatting van het alarmerende rapport waar Vewin (Vereniging van Waterbedrijven in Nederland) mee naar buiten kwam. Expliciet ons Overijsselse drinkwaterbedrijf Vitens noemend, dat nu echt aan de bak moet.

Interessant? Deel het artikel

toilet hout 221003

Goed voor weer een heleboel gepolariseer en vingerwijzen op sociale media. Want die rotboeren met hun besproeien van gewassen, hun stront en hun bestrijdingsmiddelen.  Of Grolsch dat met een eigen bron heel de ondergrond van Twente leeg trekt om al dat water. omgezet in bier, te exporteren.  En Tata Steel, de datacenters, iedereen krijgt de schuld!

Maar het stond er toch echt: “Al eerder hebben de drinkwaterbedrijven aangegeven dat zij zonder extra maatregelen een tijdige beschikbaarheid van goed drinkwater voor de ruim 900.000 nieuwe woningen die het kabinet wil bouwen, niet kunnen garanderen.”

Wat er ook in stond: “Het is essentieel dat het veiligstellen van de toekomstige drinkwatervoorziening als prioriteit wordt erkend in het Programma Water en Bodem Sturend, het Programma NOVEX, het Programma Woningbouw en het Nationaal Programma Landelijk Gebied.”

Het programma NOVEX geeft regie aan het leggen van de ruimtelijke puzzel in samenwerking met provincies, gemeenten en waterschappen. Het zorgt voor samenhang in het ruimtelijke beleid, verbindt de 22 nationale programma’s en het versnelt de uitvoering door te sturen op heldere voorwaarden en concrete uitvoeringsafspraken dus eigenlijk hadden ze die anderen allemaal niet hoeven noemen. Maar leve de bureaucratie en journalisten die zich het bos in lieten sturen voor een simpele uitleg van het probleem.

Op het kaartje wat erbij zat werden per gebied met gele stippen alleen maar het aantal huizen aangegeven.  Ze hebben het niet over boeren, Tata of Grolsch. Ze hebben het erover dat we teveel drinkwater gebruiken voor de toekomstige vraag. In Twente moest direct wat gebeuren, in Salland voor 2030.

Vitens vroeg afgelopen zomer vergunning aan de provincie om nog meer drinkwater te mogen oppompen bij Zwolle en rond de Sallandse Heuvelrug om ons van water te voorzien. En ze willen nieuwe putten slaan bij Dalfsen en Ommen.

Volgens hen was water winnen uit bijvoorbeeld de IJssel te duur. Zonder veel gesputter gingen de Staten van Overijssel, het bestuursorgaan dat daarover gaat, daarmee akkoord. Het heeft mij hogelijk verbaasd. Het drinkwater pompen we op uit de diepere grondlagen.

Het gekke is wel: dat doen we veelal in de buurt van of onder Natura2000 gebieden. Gebieden waar we de natuur proberen te herstellen door vernatting. Daarvoor moet veel water in de omgeving opgeslagen en soms aangevoerd worden. Een complex, vernuftig systeem en in Twente een grote uitdaging. Het water in de diepere grondlagen is simpel gezegd schoner en beter te gebruiken als drinkwater, maar jongt daar niet vanzelf aan. Het moet echt, zij het weliswaar uit een groter gebied daar naar de diepten toestromen.

Dat heeft bewezen zijn uitwerking op zo’n gebied. Toen de laatste put bij Wierden werd geopend begonnen de boeren in het gebied na enkele jaren te mopperen, vooral op sociale media, dat ze steeds vaker en meer beregenen moeten.

Dit is maar een voorbeeld, maar wel een van water naar de zee dragen. Straks moeten we bij Dalfsen en Ommen weer natuur gaan herstellen, waar ze nu bij Wierden al druk mee zijn. Let wel, ditt is heel simplistisch weergegeven, er gaat veel meer achter schuil.

Waar het op neerkomt: Hoe minder wij onttrekken, dus hoe minder ‘drinkwater’ wij gebruiken, hoe minder wij onze diepere grondlagen vervuilen. Daar hoor je helaas bijna niemand over. Als de bodem bovenin te vervuild is en onderin wel schoon is, dan blijft dat spul ergens. Dat kan een kind begrijpen. Toch?

Als je ervan uit gaat dat het natuurlijke systeem goed is, maar overal waar de mens begint rommelen in de (hydro) cultuur, de aarde er narigheid van komt. Denk aan Limburg bij de kolenmijnen, Groningen waar het ook recent weer raak was met aardbevingen.

Dit een potentiële tijdbom. Dus: “Hoe normaal vindt u het dat wanneer u de broek optrekt in een bepaald klein kamertje om uw boodschap dan met een primaire eerste levensbehoefte weg te spoelen?” Te normaal.

We zouden moeten beginnen met die 900.000 huizen, ik weet wel dat die natuurlijk niet allemaal in Overijssel komen, te bouwen op een zodanige manier dat het toilet gespoeld wordt door bijvoorbeeld IJssel of Vecht water, net als de wasmachine. Of met opgevangen regenwater. Wees creatief.

En ja ik weet dat ik de vervuiling van het oppervlaktewater nu niet benoemd heb, de medicijnresten e.d. in onze waterzuiveringen ook niet. Die komen de komende jaren allemaal aan bod als de afgesproken doelen binnen Europa van de kaderrichtlijn water behaald moeten worden binnen bovenstaande programma’s. Laten we er gewoon aan beginnen zonder er lang over te vergaderen.

 

Iedereen snapt de noodzaak!

 

Interessante links:

https://www.vewin.nl/SiteCollectionDocuments/Nieuws-2022/Hand_out_zekerstellendrinkwatervoorziening_zonder_embargo_def%20WEB.pdf

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.