Meer berichten

Regen lanceert grondwaterpeilen naar grote hoogte, schouwen uitgesteld

In oktober en de eerste helft van november is er veel regen gevallen. De eerste twee weken van november viel er net zoveel als normaal in heel november. Door de grote hoeveelheid neerslag zijn de grondwaterpeilen in het gebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) heel hoog voor de tijd van het jaar.

Lees verder »

Waterkwaliteit in Nederlandse kleine wateren is nog steeds onder de maat

Maar zo’n 22% van de kleine wateren in Nederland heeft een goede waterkwaliteit. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van het burgeronderzoek ‘Vang de watermonsters’ van 2023. Dit is alarmerend, vindt Natuur & Milieu.

Lees verder »

spuiten gif

De meeste politieke partijen vinden pesticiden en duurzame landbouw niet belangrijk

PAN- NL deed onderzoek naar alle verkiezingsprogramma’s van de partijen die deelnemen aan de Tweedekamerverkiezingen en was teleurgesteld. VOLT, Partij voor de Dieren en D66 scoren het best en PVV het slechtst

Lees verder »

Satelliet controleert of sloten goed zijn schoongemaakt   

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert met satellietbeelden of sloten goed zijn onderhouden en schoongemaakt door eigenaren, zoals agrariërs en gemeenten: de zogeheten schouw in historisch vakjargon. Ieder jaar moet dit gebeuren voor een goede aan- en afvoer van water.

Lees verder »

Geen schapen op de dijk tijdens stormseizoen

Het stormseizoen is begonnen en daarmee is het beweidingsseizoen voor schapen op dijken in het werkgebied van waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) afgelopen. Dijken zijn van groot belang voor de waterveiligheid. Vee, met name schapen, mogen tot het voorjaar niet meer op dijken grazen. Zo blijft de grasmat van de dijk beschermd.

Lees verder »

Als je lelies mag telen tegen uitspoelen van stikstof naar grondwater, dan gaat er iets heel verkeerd!

In Nederland mag je lelies gebruiken als gewas om te voorkomen dat een teveel aan stikstof uitspoelt naar het grondwater. Maar lelies is het gewas waar het meeste gif op moet! Het is een veel gezien gewas in Salland. Urgenda stuurde een brandbrief naar Den Haag.

Lees verder »

Onze IJssel brengt verhalen samen van mensen over de prachtige rivier

Of het om nieuwe natuur gaat, het schoonhouden van de oevers, sportvisserij, boeren of het beschermen van waardevol erfgoed; langs de IJssel bruist het van mensen die zich inzetten voor het landschap en de rivier. OnzeIJssel.nl is een verzamelplek van inspirerende verhalen en initiatieven die dit zichtbaar maken. Iedereen met een initiatief, kan zichzelf aanmelden en laten zien op Onze IJssel.

Lees verder »

Bioboer Overesch: Glyfosaat soap

Biologische boer Jan Overesch is zeer teleurgesteld over het kabinetsbesluit om bij het Europees parlement blanco te stemmen voor het verbod op bestrijdingsmiddel glyfosaat.

Lees verder »

Gezocht door Vitens: 4000 buitenkranen. Doe mee!

In Nederland is de beschikbaarheid van drinkwater vanzelfsprekend. Om dat zo te houden hebben we jouw hulp nodig. We zoeken 4.000 betrokken klanten met een vrij toegankelijke buitenkraan. Dan hoef je zelf niet thuis te zijn of open te doen als onze collega’s langskomen voor het nemen van belangrijke en noodzakelijke drinkwatermonsters.

Lees verder »

Kalenderlandbouw

Biologische boer Jan Overesch geeft zijn mening over het nieuwe begrip ‘kalenderlandbouw.’

Lees verder »

Al meer dan twee miljoen mensen ondertekenden de petitie tegen uitstel van het verbod op Glyfosaat

Glyfosaat staat bekend als het pesticide dat bijen doodt. Maar het is niet alleen schadelijk voor bijen. Toch dreigt de Europese Raad eerdaags een verbod op dit gif uit te stellen onder druk van lobbyisten. Teken daarom deze petitie. Ondanks een Kamermeerderheid die wil dat Nederland niet voor uitstel van deze wet zal stemmen, heeft het kabinet besloten blanco te stemmen. Dus nog veel meer steun gewenst voor deze AVAAZ petitie. Teken nu!

Lees verder »

Waterschap maakt dijken winterklaar met inspectie

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) maakt zich klaar voor de winter en begint met de jaarlijkse dijkinspectie om ervoor te zorgen dat de dijken in topconditie zijn voor het stormseizoen. Deze inspectie, ook wel bekend als de ‘dijkschouw’, is belangrijk om te beoordelen of (delen van) dijken goed de zomer zijn doorgekomen en waar herstelwerkzaamheden nodig zijn.

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.