Extinction Rebellion organiseert een infobijeenkomst in Deventer

Extinction Rebellion (XR) groeit als kool, ook in Deventer en omstreken. Daarom organiseert XR Deventer op woensdag 5 april om 19:30 uur in ArtoMondo (Nieuwstraat 20, Deventer) een introductiebijeenkomst voor geïnteresseerden en nieuwe rebellen. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Interessant? Deel het artikel

Extinction Rebellion

Na een korte kennismaking start de avond met een presentatie over de huidige stand van zaken in de klimaat- en ecologische crisis. Wat is daarop het antwoord vanuit XR? Hoe zit die beweging in elkaar, wat voor werk wordt er voor en achter de schermen verzet, en is deelname misschien ook iets voor jou? Op al deze en meer vragen krijg je antwoord.

Extinction Rebellion is een wereldwijde burgerbeweging die zich inzet om het leven op Aarde te behouden. XR zet druk op overheden – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis. Zij brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar. Sinds haar oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld.

Paul Hendriksen, rebel van het eerste uur en een van de mensen die van het bed gelicht werd op verdenking van opruiing, vertelt: ‘We zijn een platte beweging, geen ledenorganisatie. Maar om een idee te geven: ruim 24.000 mensen ontvangen maandelijks onze nieuwsbrief. En dat aantal neemt de laatste tijd toe met circa 700 tot 1000 mensen per week.’

Deze groei is ook te zien in de veelbesproken A12-blokkades, waarmee XR een einde eist aan de 30 miljard fossiele subsidies die onze overheid elk jaar weer uitdeelt. Waar er in november nog 300 mensen meededen aan de demonstratie, waren dat in januari al meer dan 1000 en op 11 maart groeide het protest uit tot 3000 mensen. Op de volgende actie, op 27 mei, worden er nog meer mensen verwacht.

Hendriksen gelooft in de kracht van burgerlijke ongehoorzaamheid. ‘Het is nog niet te laat om het tij te keren. Elke tiende of honderdste graad opwarming die we kunnen voorkomen is er één. We weten dat het risico op het bereiken van kantelpunten in klimaat- en ecosystemen significant toeneemt als we geen actie meer ondernemen. Mensen hebben de klimaatcrisis veroorzaakt, mensen moeten haar nu temperen.’

Vanuit het onderliggende principe ‘Klimaatrechtvaardigheid voor iedereen’ stelt XR daarom drie eisen aan de overheid:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verlaag de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

 

Nieuwe rebellen en geïnteresseerden die er op 5 april niet bij kunnen zijn, zijn van harte welkom op een van de eetcafé’s of actietrainingen die XR Deventer organiseert. Een overzicht is te vinden op onderstaande link.

 

Klik hier voor alle info over XR Deventer

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *