Denne vraagt zich of jij al geschrokken bent van jouw alcoholafhankelijkheid

Mensen die meedoen met Dry Januari zijn nu al bijna vier weken hun lichaam aan het ontgiften. Ze zijn er nu wel achter hoe afhankelijk ze zijn van de drank, ook al is het maar een glaasje per dag.

Interessant? Deel het artikel

cafe kroeg pxhere

Deze column is overgenomen van Ik Pas, de site van Dry Januari

Je bent een heel eind op weg naar de eindstreep van jouw alcoholpauze. Nog even en je kunt supertrots zijn op jezelf en iedereen in je omgeving laten weten dat het jou gelukt is om deze challenge te volbrengen! Daarnaast heb je misschien ook nieuwe ontdekkingen gedaan. Bijvoorbeeld over je eigen alcoholgewoonten of over jouw kijk op alcohol. Herken jij jezelf in een van deze openbaringen?

De een merkt bijna geen verschil met normaal, de ander mist het drinken van alcohol iedere dag. Een alcoholpauze heeft op iedereen een andere impact. Wat de uitkomst ook is, deze persoonlijke ervaring zet je aan het denken. En dat is precies het idee. Want we kunnen je nog maandenlang spammen met interessante feiten en weetjes over alcohol, uiteindelijk is het doel van deze challenge om te ervaren welke rol alcohol speelt in jouw leven. Door jouw alcoholgebruik even op pauze te zetten en te voelen hoe dat is. Hieronder lees je een aantal ontdekkingen die andere deelnemers deden.

  1. Ontdekken dat alcohol een grotere rol speelt dan je zou willen.

Misschien is de eerlijke conclusie aan het eind van deze alcoholpauze dat je niet zo blij bent met de drinkgewoonten die je gaandeweg hebt ontwikkeld. Heb jij deze periode regelmatig moeten vechten tegen een sterke trek in je vaste alcoholische drankje? Dan is deze alcoholpauze misschien wel het zetje om definitief werk te maken van een bewuster alcoholgebruik. Was deze challenge voor jou een makkie? Geweldig, ook dat is een waardevolle ontdekking!

  1. Ontdekken dat je het kunt: een alcoholpauze volhouden!

Alcohol drinken is zo verweven met ons dagelijkse leven, dat een maand of wat pauzeren best lang kan lijken. Zeker wanneer de euforie van je gezonde voornemen na de eerste dagen is weggeëbd. Maar hé, ineens ben je bijna aan het eind van je challenge en heb je ontdekt dat jij het gewoon kan! Voelt goed hè?

  1. Ontdekken welke verwachtingen en automatische gedachtes je onbewust hebt.

Of je nu een grote of matige drinker bent, de kans is groot dat je door je alcoholpauze bewuster na bent gaan denken over waaróm jij (soms) graag alcohol drinkt. Misschien heb je ontdekt dat je stiekem best wat vaste associaties hebt met alcohol. Zie ook het item ‘Alcohol en automatische gedachten’. Nu je duidelijker weet welke automatische gedachten jij hebt over alcohol, kun je makkelijker nagaan of je hier eigenlijk nog wel achter staat.

  1. Ontdekken dat je trek kunt verslaan.

Hoe vaak heb jij deze maand momenten gehad waarop je een hevige trek moest weerstaan? En iedere keer is het je weer gelukt om dat drankje af te slaan! Het mooie van een alcoholpauze, is dat je leert dat je niet per se hoeft te handelen naar je gevoelens van trek. Sterker nog, zo’n moment van trek duurt meestal maar een paar minuten tot een half uur en ebt dan weer weg. Verder heb je deze alcoholpauze je techniek om ‘nee’ te zeggen kunnen perfectioneren en heb je misschien wel de lekkerste non-alcoholische cocktail ooit ontdekt! Al deze ervaringen maken het makkelijker om straks bewust om te blijven gaan met alcohol.

  1. Ontdekken dat niet alles hoeft te draaien om alcohol.

Een feestje, uit eten met vrienden, relaxen thuis; hoe vaak heb jij deze alcoholpauze ervaren dat een activiteit waarbij je normaal gesproken alcohol drinkt, net zo ontspannen was zonder? Het klinkt als een open deur, maar het kan best zijn dat je deze pauze hebt ontdekt dat een ontspannen gevoel niet direct uit een glas hoeft te komen. Merken dat alcohol drinken tijdens gezellige middagen of avonden een mogelijkheid is, maar geen must, is een fijne en misschien wel cruciale ontdekking.

  1. Ontdekken dat even geen alcohol drinken vooral veel oplevert.

Waar meedoen aan een alcoholpauze in het begin misschien vooral voelde alsof je iets opgaf, kan het best zijn dat je nu tot hebt ontdekt dat het je vooral veel oplevert. Denk aan: een betere nachtrust, stralende huid, kleinere love handles, een fitter gevoel en heel veel energie. En waarom zou je dat opgeven na je pauze?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.