Bijzonder duurzame TALA woningen in Olst genomineerd voor Houtbouwprijs

De negen sociale huurwoningen in Olst van natuurlijk bouwbedrijf TALA zijn geselecteerd voor de Nationale Houtbouwprijs.

Interessant? Deel het artikel

Tala 231016 duurzame woningen rij

Stemmen voor de publieksprijs kan nu. De jury vindt deze modulaire woningen in de wijk Olstergaard een ‘uitstekend voorbeeld van houtbouw’. Vanuit de missie zo duurzaam mogelijk te bouwen bestaat de woning uit kruislaaghout (CLT), houtvezelisolatie, bamboe en grenen. De woning is zo 90% biobased in volume. De sfeervolle en gezonde compacte huizen zijn gebouwd voor woningcorporatie SallandWonen en de bewoners kregen recent hun sleutels.

Je kunt hier stemmen

Het project laat zien dat je maximaal duurzaam kunt bouwen met hout en dat ook betaalbaar kunt houden voor de sociale verhuur’, zegt mede-oprichter van Tala Ieke Selen. ‘Want daar ligt de enorme woningbouwopgave en heb je met duurzaam bouwen dus grote impact. Dat de hoge kwaliteit en fijne sfeer dan ook gewaardeerd worden, maakt mij trots op deze nominatie.’

Het slimme modulaire concept en de fabrieksmatige productie onder ideale omstandigheden maken het bouwproces heel efficiënt. De woningen bestaan uit vier robuuste prefab 3D modules. Deze zijn volledig afgewerkt, inclusief badkamer, keuken en gevelafwerking in de fabriek van Tala 9 kilometer verderop in Broekland. Plaatsing van de woningen gebeurde in één dagdeel met minimale impact op de omgeving.

(tekst loot door onder afbeeldingen)

 

 

Gezonde woning van CLT

Door de duurzame materiaalkeuze slaat de woning meer CO2 op dan er bij de bouw is uitgestoten. De keuze voor het massieve CLT maakt de modules maatvast, robuust, eenvoudig losmaakbaar en eventueel verplaatsbaar. Al is verplaatsen in dit project niet de bedoeling. Deze permanente woningen blijven staan en gaan net zo lang mee als conventionele woningen.

(tekst loot door onder afbeeldingen)

 

Tala transport Olstergaard, Olst

De constructie is damp-open voor een gezond binnenklimaat. Bovendien zijn de woningen sfeervol door het vele houten wanden en plafonds. Deze hebben een beschermende coating, waardoor de rustige lichte kleur behouden blijft. Een dakraam en open trap zorgen voor extra licht. Op de buitengevel is contrast gecreëerd door grenen gevelplanken in lijnolie en bamboe met elkaar af te wisselen. ‘Ik krijg er een permanent vakantiegevoel van’, zei één van de bewoners die heel blij is nu in eigen dorp zo duurzaam te kunnen wonen.

Houtbouwprijs

Uit alle geselecteerde houten gebouwen wint het project met de meeste stemmen de publieksprijs. Later maakt organisator Het Houtblad nog drie genomineerden per categorie bekend. Die maken kans op de juryprijzen, waaronder die voor seriematige bouw, de categorie waar dit project onder valt. Stemmen kan hier. De prijsuitreiking is tijdens de Houtdag op 14 november in het Zaantheater in Zaandam.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.