Actietraining Extinction Rebellion in Olst ter voorbereiding op marathon-actie in Den Haag

Op zondagmiddag 27 augustus organiseert Extinction Rebellion (XR) in Olst een Actietraining. Aanleiding is de door XR aangekondigde massale marathon-actie in Den Haag vanaf 9 september op en rond de A12, met als eis: Stop Fossiele Subsidies.

Interessant? Deel het artikel

Ook mensen van Extinction Rebellion uit Deventer en Olst deden mee aan de grote actie op de A12 in Den Haag op 27 mei.
Ook mensen van Extinction Rebellion uit Deventer en Olst deden mee aan de grote actie op de A12 in Den Haag op 27 mei.

Op zondagmiddag 27 augustus organiseert Extinction Rebellion (XR) in Olst een Actietraining. Aanleiding is de door XR aangekondigde massale marathon-actie in Den Haag vanaf 9 september op en rond de A12, met als eis: Stop Fossiele Subsidies.

Met 30 miljard euro per jaar besteedt de Nederlandse overheid vijf maal zoveel geld aan het stumuleren van de fossiele industrie dan aan klimaatbeleid. En dat terwijl als gevolg van de wereldwijde klimaat-opwarming er in delen van Afrika hongersnood heerst, in Canada hele steden ten prooi dreigen te vallen aan onbeheersbare bosbranden, Azië al vele wekenlang gebukt gaat onder hittegolven en overal in en buiten Europa steden en dorpen onder water komen te staan door ongekende hoosbuien.

Burgerlijk ongehoorzaam

De actietraining op zondag 27 augustus belicht alle aspecten in theorie en praktijk van de belangrijkste tacktiek van Extinction Rebellion, geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheidsacties. Dergelijke acties van XR in binnen- en buitenland komen regelmatig in het nieuws, waarvan die op de Haagse A12 het bekendste zijn. Over het hoe en waarom daarvan gaat de actietraining.

Alle duidelijkheid

Deelname aan de training is geschikt voor jong en oud. Ook als je nog niet zeker weet of actievoeren met XR iets voor jou is, krijg je door mee te doen aan de training alle duidelijkheid die je maar wenst.

Koffie en thee staan gereed vanaf 12:30 uur; de training start om 13:00 uur en eindigt uiterlijk om 16:30 uur. Deelname is gratis. Wel is het nodig om je vooraf aan te melden. Dat kan via dit formuliertje met de nadere beschrijving van de training op de landelijke website.

Wie de 27ste verhinderd is, kan ook in Deventer terecht voor een training, op 26 augustus of op 2 september, of in Apeldoorn op de 3e.

Organisatie

De organisatie van de training is in handen van Extinction Rebellion (XR) Deventer & omstreken, waarin ook ruim 50 mensen uit Olst-Wijhe actief zijn. Het is een van de 39 lokale afdelingen van XR Nederland, die afgelopen jaren door het hele land met allerlei opvallende acties aandacht vroeg voor de klimaatcrisis. Dat leverde XR in opeenvolgende jaren telkens een plek in de top 5 van de Duurzame 100-lijst van dagblad Trouw.

Drie eisen

Extinction Rebellion stelt wereldwijd in 75 landen drie eisen aan hun volksvertegenwoordiging:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Meer informatie

Meer informatie over XR Deventer e.o. is te vinden op Facebook en Twitter (@XRDeventer ) en Instagram (@ExtinctionRebellionNL ) en via www.extinctionrebellion.nl/deventer. Contact opnemen kan ook via XRDeventer@protonmail.com.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *