‘Duurzaam’ in Kameroen
Het was er zeker geen paradijs. Een enkele keer was er overvloed, soms honger en te vaak heel eenzijdig eten. Om het leven in Lomié in perspectief te zetten: bij die bevolkingsdruk zouden er op de oppervlakte van de gehele provincie Utrecht 1.500 mensen wonen.
Vanuit Lomié richting de bewoonde wereld zag je het bos verdwijnen. Bij een bevolkingsdichtheid van 10 personen per vierkante kilometer (15.000 Utrechters) was het regenwoud volledig gedegradeerd, en dat in een klimaat met 12 maanden per jaar zon, warmte en regen.
Wij maken ons allang geen zorgen meer of we wel voldoende te eten hebben. Wij willen alles en we willen het nu
Levend wezen uit waardevolle omgeving
Ondertussen wonen er bijna 1,3 miljoen mensen in de provincie Utrecht. Wij maken ons allang geen zorgen meer of we wel voldoende te eten hebben. De wereld is van ons. De huidige bewoner van Utrecht eet deze ochtend waarschijnlijk niets wat in die provincie geproduceerd is. Hij of zij kan ontbijten met muesli waarvan de noten uit Turkije, de blauwe bessen uit Chili, de granen uit Oekraïne of Finland en de yoghurt uit Nederland (of Duitsland) komen.
Als de krant morgen een recept met asperges, papaya of zeekraal publiceert, dan verwacht de consument dat de supermarkt of speciaalzaak dat op voorraad heeft. Het is nieuws als één supermarktketen een paar dagen geen paprika in de schappen heeft.
Ons voedselsysteem is onderdeel van een neoliberale doctrine, waarin de manier waarop die prijs tot stand komt secundair is
Mateloos en waardenloos
De belangrijkste waarde die de moderne Westerse consument aanspreekt, is de prijs. Ons voedselsysteem is onderdeel van een neoliberale doctrine, waarin de manier waarop die prijs tot stand komt secundair is. Arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn en zorg voor milieu mogen opgerekt worden tot net binnen de wettelijke lijntjes. En als die normen ergens heel ruim liggen dan hoeven we dat ook niet perse te weten. Het externaliseren van kosten is dé manier om economisch te overleven.
Een relatie aangaan met voedsel vind ik belangrijker dan haarkloverij over ‘duurzaamheid’. Begin een moestuin, houd een kip of pluk en slacht een gans, koop een vis met kop en schubben. Eet in de winter pastinaak of schorseneren in plaats van de inhoud van een zakje voorgesneden groentemix. Koop producten via een CSA, of Herenboeren, of direct bij een boer of fruitteler. Ga een dag uien schoffelen of een week appels plukken.
Of dat enig effect heeft op de ‘duurzaamheid’ van voedsel? Geen flauw idee, maar het geeft betekenis aan dat wat je in je mond stopt. Waarschijnlijk is het niet eens ‘duurzaam’, maar wel ‘waardenvol’ voedsel.
FoodBlog
In Wat is …? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. De introductie tot de duurzaam voedselreeks vind je hier. Waarom we deze zoektocht ondernemen, lees je in De ontdekking van de ander.
Bron: Foodlog