Wandelen met Sjaak: Het komt goed

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Vandaag was Sjaak aan de wandel op het mooie Kampereiland.

Interessant? Deel het artikel

Bruine kiekendieven bij Ramspol
Foto: Sjaak Bruggeman
Bruine kiekendieven bij Ramspol Foto: Sjaak Bruggeman

Kijk, hier ben ik op het Kampereiland en loop ik vanaf de brug over de N50 langs de IJsselmonding naar de Ramspolbrug. Het is een fantastisch natuurgebied met een fietspad van brug naar brug. Vanaf het fietspad over de dijk heb ik een comfortabel uitzicht naar weerszijden van de IJsseldelta. Tegen de rietkraag staan op gepaste afstand van elkaar een drietal blauwe reigers zich op te warmen in het zonnetje.

Het doet me denken aan de enigste keer dat ik een reiger in de handen heb gehad. Het was in een van de koude winters eind vorige eeuw toen ik het verzwakte beest oppakte en me afvroeg hoe lang het magere scharminkel nog te leven had. In mijn handen ging de kop van het magere ding langzaam naar achteren om vervolgens met een ferme uithaal zijn puntige snavel nét onder mijn ogen te prikken. Oei, dat ging maar net goed en het had me bijna een glazen oog gekost. Poeh…

Kijk daar ga ik van de dijk naar beneden om even bij het water te kijken. En zie eens, daar zijn een aantal wilgen vakkundig neergehaald. Hier zijn bevers geweest die als volleerde houthakkers de stammetjes keurig, snipper voor snipper, hebben afgeknaagd. Mooi man!

En kijk hier eens! Onder deze langwerpige pvc-koker zit een wesp. Onbedoeld heb ik deze wakker gemaakt uit haar winterslaap. Het is een Duitse wespenkoningin. Koninginnen zijn de enige wespen die de winter overleven. Zonder het te weten zat het beestje met d’r mooie koptekening bij de hoogwaterpiek van afgelopen januari onder een paar meter IJsselwater. Maar juist door in deze koker te overwinteren heeft ze het droog gehouden. De koker werkte net als wanneer je een glas ondersteboven in een afwasbak duwt. Bovenin zal er een luchtbel ontstaan waardoor in dit geval de koningin dus een paar weken onder de hoogwatergolf heeft gezeten. Wat een toeval van deze bijzondere waarneming en wat een geluk voor deze Duitse wesp.

En daar gaan een tiental zilverreigers op de wieken. Met lange trage vleugelslagen vliegen ze in de richting van de Kamperplaat. Kijk maar uit voor de zeearenden die hier hun nest hebben. Een sperwer scheert langs de bosrand wanneer een tapuit net op een paaltje komt zitten. Kijk daarachter zijn twee witte kwikstaarten druk in de weer onder de golfplaten van de uitkijktoren. En daar boven het uitgestrekte rietveld bij het Ketelmeer zijn twee bruine kiekendieven aan het baltsen bij het nest. Regelmatig duiken ze op dezelfde plaats het riet in. Dat is wel zeker een nest indicerende waarneming. En daar komen ze weer, eerst komt het mannetje omhoog en daar komt ook het vrouwtje. Geweldig! Ook hier is de lente in aantocht.

Na een bewogen en pittige winter zijn we nu dan toch duidelijk in het voorjaar beland en komt het allemaal weer goed!

Lekker weer genieten, mooi man!

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden