Wandelen met Sjaak: Een rondje langs de kraamkamers

Kijk eens beter om je heen! Dan zie je in de natuur zoveel meer. Maar ook als je 's morgens vroeg op pad gaat. En al helemaal als je met Sjaak Bruggeman meegaat.

Interessant? Deel het artikel

buizerd
Foto: Sjaak Bruggeman
Nog een klein stukje Schoonhetenseweg en dan parkeer ik m’n fiets op de vaste plek in het bos. Och kijk, daar steekt een marter over! Nog net kan ik het mooie beest volgen in de dekking, maar niet genoeg om te zien of het een boom- of steenmarter was. Dat begint al goed vandaag. Mooi man!
Zo, de fiets is op slot en ik ga eerst maar langs het haviksnest. Vanaf de grond kan ik niets meer op de nestrand zien staan. De takkelingen zijn afgevlogen. Verderop in het sparrenbosje broed een sperwer. Er liggen veel donsveren op het nest maar ik zie nog geen poepspetjes onder de nestboom. De jonkies moeten dus nog uitkomen of zijn nog maar enkele dagen oud. Het mannetje brengt tijdens de broedtijd en het grootbrengen van de jongen prooien voor het vrouwtje over naar een vaste overdracht-plek op een liggend boomstammetje. Het vrouwtje haalt vanaf het nest de prooi daar op en tijdens deze vluchten van ca 20 tot 50 meter van en naar het nest verliest het vrouwtje tijdens de broedperiode haar ruipennen om die in te wisselen voor een geheel nieuw verenpakket. Dit is de beste tijd en straks is ze weer snel en wendbaar genoeg om kleine zangvogels te grijpen voor de opgroeiende jongen in het sperwerbos.
Zo hier bij het vroegere ‘Winkeltie van Schoonheten’  steek ik de weg over om naar een buizerdnest te lopen. Kiek dan, hoornaars op een oude eikenstam! Twee stuks! Gauw op de foto. Oh gelukkig, het zijn Europese hoornaars met een geel- en roodbruine kleur en rode poten. Ik hoef ze niet te vernietigen. De Aziatische variant is grotendeels zwart en heeft ook zwarte poten. Deze soort is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en ook bestuivende insecten.
En kijk nou daarginder eens. Daar steekt een eekhoorntje over! Precies tussen het Winkeltie en de kruising. Dat is lang geleden dat ik er eentje heb gezien zeg. Wat mooi!
Zo hier zo’n vijftig meter achter deze omgevallen boomstam is het volgende nest. Hier zit een paartje buizerds en ik heb geluk! Er staan twee jongen op het nest en deze zitten al mooi in de veren. Deze beiden zijn nu zo’n veertig dagen oud en over een week zijn ze wel uitgevlogen. Wat een mooi ronde was dit weer!
Morgen nog zo’n rondje en dan gaan we er effe weer op uit met de caravan om ‘nieuwe natuur’ te ontdekken…
buizerd
Foto: Sjaak Bruggeman

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *