Met lekker weer zitten we graag lang buiten. Gezellig rondom de barbecue, buitenkachel of vuurkorf. Helaas kunnen deze buitenvuren heel wat gezondheidsklachten veroorzaken. Met deze tips stook jij gezond én verantwoord.
Mensen met gevoelige luchtwegen kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen. Daarnaast kan het ook gevaarlijk zijn voor de natuur. Wil jij nou toch een vuurkorf, barbecue of buitenkachel aandoen? Houd dan onderstaande tips in je achterhoofd.
- Stook alleen droog hout.
- Het hout mag nooit geverfd of geïmpregneerd zijn. Als zulk hout verbrandt, komen er zware metalen vrij.
- Stook geen papier of karton.
- Stook niet bij windstil of mistig weer. Dit geldt ook voor de barbecue.
- Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is. Zorg bij een kachel voor voldoende luchtaanvoer.
- Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag.