Terrawijs en Oostenwind over onderwijs: het kind doet er nú al toe. En de aarde ook!

Je zit niet op school om klaar gestoomd te worden voor later. Nee, je doet er nu al toe! Dat is een kern in de onderwijsfilosofie van Oostenwind in Raalte en de nieuw op te richten school Terrawijs in Deventer. Terrawijs zoemt daarbij ook in op een levensstijl die de aarde niet uitput. Watvinnie vroeg Tessa Hoogeland en Anne Tielbeke naar tekst en uitleg.

Interessant? Deel het artikel

Anne Tielbeke (l) en Tessa Hoogeland bij Watvinnie
Anne Tielbeke (l) en Tessa Hoogeland bij Watvinnie

Kinderen worden op deze scholen niet ‘in een box’ gezet, wat we een klaslokaal zijn gaan noemen, maar werken in heel diverse groepen aan thema’s. Basisgedachte is dat een kind leergierig is, de werkwijze van Oostenwind en Terrawijs is dat ook vooral intact te houden.

Terrawijs zet daarbij in op ‘impactprojecten’, projecten waarmee actief gebouwd wordt aan een betere wereld, in samenwerking met organisaties en ondernemingen, zodat je als kind al iets betekent (en leert te betekenen) voor je omgeving. Tessa Hoogeland: “Terrawijs is een school die natuurrijk, sociaal en toekomstgericht onderwijs vormgeeft. In plaats van. ‘in the box’, in dat klaslokaal, gaan we liefst zoveel mogelijk er op uit, leren over de echte wereld, in de echte wereld.”

Harrie Kiekebosch ging voor Watvinnie in gesprek met Tessa Hoogeland uit Raalte die Terrawijs aan het opzetten is en Anne Tielbeke, lid van de medezeggenschapsraad van Oostenwind.

Stem op Terrawijs

Overigens: Terrawijs gaat in augustus 2025 open. Tot die tijd moet ook het zojuist toewezen schoolgebouw flink onder handen genomen worden. De school doet daarom mee aan ‘Voorbeeldverkiezingen’ om aan dat geld te komen. Ze staan voor die verkiezingen in de top 15 dus staan er goed op. Maar om te voorkomen dat ze ingehaald worden kun jij ook je stem uitbrengen voor Terrawijs. Dat doe je onder deze link: Stem voor Terrawijs. En dan zoeken naar Terraschools. Kan nog tot en met 17 juni.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Terrawijs en Oostenwind over onderwijs: het kind doet er nú al toe. En de aarde ook!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.