Toen onze kinderen nog klein waren, gingen we met het eten koken back to basic. We vonden het belangrijk dat onze kinderen voor hun smaakontwikkeling, de pure smaak van het eten leren kenden. Dat betekende dat we geen pakjes en zakjes gebruikten en geen kant en klare sauzen. In de hoofdrol was de smaak van die bepaalde groente, fruit, graan, aardappel of kruiden.
Te veel zout is niet goed, dus werd er volop met kruiden gewerkt. En omdat we puur kookten, hadden we ook geen extra toevoeging in het eten zoals bijvoorbeeld E-nummers of toevoegingen die het eten langer houdbaar maken.
Het is de vraag hoeveel er nog van de kwaliteit van het voedsel overblijft na verwerking in fabrieken en het overbrengen in blikken, potten, plastic zakjes, pakjes en na transport. Qua smaak gaat er niets boven producten direct van het land. Kruiden zijn gemakkelijk zelf te telen, in de vensterbank of een mooi plekje op je balkon of tuin.
En als je het zelf hebt geteeld komt daar ook nog eens trots en tevredenheid om de hoek kijken. Het eten wordt er alleen maar lekkerder van en het respect en dankbaarheid voor de natuur groeit. En kinderen geef je er een goede basis mee voor hun leven. Kijk, zeiden we elke keer: dit komt uit onze eigen tuin!
(Lees verder onder afbeelding)
Het is soms zo jammer dat we zoiets ingewikkelds van het eten koken hebben gemaakt. Alsof je moet voldoen aan al die bijzondere recepten waarmee je om de oren wordt gesmeten. Worden die recepten in de supermarkt niet juist zo samengesteld dat er zo veel mogelijk ingrediënten inzitten, waardoor ze extra veel kunnen verkopen?
We worden verleid door het zogenaamde gemak.
Het is maar de vraag of het eten echt lekkerder wordt met al die ingrediënten en extra toevoegingen. Hoe lekker is een zoet stukje gekookte rode biet, of een rauwe wortel die je uit je vuist eet. De intense smaak van een radijsje of een blaadje rucola. Weet je nog wat je eet als er zoveel door elkaar is gemengd? Als het niet extra lekker is, heb je wel veel meer betaald en er extra werk aan gehad.
Met minimale pure ingrediënten kun je eindeloos variëren en wedden dat je het lekker vindt?
En naast lekker, hoe gezond is uiteindelijk het eten wat je gekookt hebt. In basis is dat de belangrijkste functie van het eten.
En met eenvoudig, puur en gezond koken, kan dat heel lekker zijn en niet moeilijk.
Geef 1 recept less is more