‘t Natuurlijk Huus: Duurzame en natuurlijke feestdagen

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over duurzame en natuurlijke feestdagen.

Interessant? Deel het artikel

‘t Natuurlijk Huus: Duurzame en natuurlijke feestdagen

In het verleden kon ik chagrijnig worden van de feestdagen. Het zijn dagen van licht en liefde en gezellig samenzijn. Maar wat ik zag was vooral veel stress om alles gedaan te krijgen rond die dagen en te beantwoorden aan alle verwachtingen. Boodschappenkarren vol alsof het vooral om eten en drinken ging. Familiegedoe was er ook. En na al die dagen hoorde ik vaak mensen zeggen dat ze blij waren dat die dagen weer voorbij waren.

Inmiddels kan ik er anders instaan. Ik voel de donkere dagen voor kerst en heb behoefte om het rustiger aan te doen. Ik geniet van het houtvuur en de kaarsjes in huis en het zonlicht overdag. Geen verplichte kerstboom of andere versieringen. Ik betrap me erop dat ik dit jaar aan een adventskrans dacht als een mooi ritueel om het donker tegemoet te gaan met elke week een kaarsje meer naarmate het natuurlijke licht afneemt.

En ook snap ik nu dat mensen groen in huis willen halen. En daar voldoet een kerstboom dan aan. Met al die lichtjes en mooie kleuren van de kerstballen krijg je een fijn en warm gevoel. Gezellig samen zijn en lekker eten met mensen die je dierbaar zijn daar hou ik ook van. Ik ben nu zover dat al het moeten er af is en dat ik zelf in vrijheid kies hoe ik het wil doen.

Kon ik me eerder boos maken over al dat teveel aan eten waarvan dan weer een deel werd weggegooid. Nu ben ik milder gestemd.
Nog steeds vind ik het vreselijk als er eten wordt weggegooid. Maar dat je op deze dagen iets extra’’s wilt doen of iets bijzonders dat snap ik.

Ondertussen hoop ik dat er wel meer stilgestaan wordt bij wat er gekocht wordt. Less is more en kwaliteit boven grote hoeveelheden. Mag het vlees en vis iets minder zijn of is er inmiddels misschien ook ruimte voor eens een lekker vegetarische of veganistisch kerstmenu? En wordt er ook gekeken waar het vandaan komt en hoe het geteeld is? Is er zorg voor de aarde en het dier?

Komt het voedsel uit de regio? En verdienen onze eigen boeren en ondernemers aan wat wij graag op tafel zetten of alleen maar de grote winkelketens?  En kopen we ondertussen allemaal een kerstboom met kluit en zorgen er daarna ook voor dat die weer in de aarde komt te staan? Of misschien groene takken en andere natuurlijke versieringen in plaats van een kerstboom?
Ik hoop het allemaal zo.

Dan worden deze dagen echt weer dagen van Licht en Liefde en gezellig samenzijn.

Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren en de aarde.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Doneer

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Gratis inschrijven

Plaats de eerste reactie

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Gratis inschrijven

Ook interessant