We zijn vanuit de natuurcyclus echt in de zomer aangeland met het hoogtepunt op 21 juni. We merken dat alles in de natuur met volle kracht aan het groeien en bloeien is. Het is de tijd dat de vogels hun ei leggen en de bloemen zeer aanlokkelijk zijn voor bestuiving. De eerste klaprozen zijn alweer te zien. Het aantal zonuren neemt toe en daarmee ook de temperaturen.
We moeten de natuur nu met rust laten. Niet gaan maaien in mei vanwege al die wilde bloemen die nectar zijn voor bijen, vlinder en insecten en die om bestuiving vragen voor het fruit en de zaden. En al helemaal geen bestrijdingsmiddelen gaan gebruiken. Dit vernietigt niet alleen het gewas of het insect, maar het komt ook in onze bodems en lucht terecht en dus bij alles dat leeft. Ook bij de buren.
(lees verder onder afbeelding)
Nu er meer aandacht is voor de gevolgen voor bijvoorbeeld Parkinson en het in buurlanden al als beroepsziekte voor boeren wordt erkend, moeten we er helemaal bedachtzaam op zijn. Bestrijden is werken aan de achterkant, daar waar het leed al geschied is.
Werken aan de voorkant is zorgen voor gezonde bodems die veel organisch materiaal bevatten waardoor ze naast veel voedingsstoffen ook het water langer vast kunnen houden. En het veel gehoorde woord biodiversiteit is heel cruciaal. Door eenzijdige teelt op het platteland van onder andere mais, door het weghalen van de hagen die vroeger ons landschap sierden en door het maaien van de bermen is er veel verloren gegaan.
Gelukkig ontstaan hier een daar weer andere teelt, zoals hennep voor huizenbouw en kleding. En er worden weer veel hagen aangeplant, zoals bijvoorbeeld door Hoopheggen en Salland Zoemt.
(lees verder onder afbeelding)
Maar iedereen kan in zijn eigen tuin bijdragen. Maai het gazon een tijdje niet en laat de mooie wilde bloemen opkomen en geniet er vooral van. Een strak gemaaid gazon is op een gegeven moment de standaard geworden. Het is tijd voor een nieuwe standaard en dat is een gazon vol met mooie kleurrijke bloemen.
(lees verder onder afbeeldingen)
Hetzelfde geldt voor je oprit. Ga het in ieder geval niet met Roundup bestrijden. En kijk eens welke plantjes er tussen de stenen gaan bloeien en welke dieren dat aantrekt. Is dat niet veel meer leven dan alleen zo’n stenenpartij?
En plant een fruitboompje of bessenstruik in je tuin. Naast dat je er zelf van kunt genieten zijn er nog veel meer dieren die er ook van genieten. Zo haal je leven in je tuin en je draagt bij aan leven.
Iedereen kan zijn steentje bijdragen, of liever nog een plantje bloempje, struikje of boompje bijdragen. En dus liever wat steentjes uit de tuin verwijderen en daar wat zaaien of aanplanten. En als je in je tuin al bezig bent geweest en je hebt helemaal de smaak te pakken, zaai dan ook nog eens wat in de buurt langs de weg, in een berm of een verlaten plekje. Hoe meer bloemen, hoe meer bijen, vlinders en insecten er kunnen leven, hoe meer er bestoven kan worden, hoe meer we er de vruchten van kunnen plukken.
Hier kan toch niemand op tegen zijn? Ja misschien de fabrikanten van bestrijdingsmiddelen. Maar die kunnen beter iets anders in de markt zetten dat bijdraagt aan leven en niet aan dood en verderf. Het is een kwestie van kiezen. Het gaat letterlijk om leven en dood.
Maar eerst maar eens genieten van een heerlijke kleurrijke, geurende en zoemende zomer
.