Sarah de Groot bouwt in Olstergaard geen sauna maar een paleis

De huizen in de Olstergaard zijn allemaal gebouwd met een oog voor duurzaamheid. We laten de bewoners vertellen over hun keuzes. Sarah de Groot trapt af.

Interessant? Deel het artikel

sarah de groot olstergaard

De temperaturen stijgen! Juni was de warmste juni ooit. Van een koud voorjaar rolden we zo in een bijna hittegolf. “Is je huis geen sauna met die hoge temperaturen en al die ramen op het zuiden?” Een vraag die ik veel krijg. Precies een jaar geleden startte ik met de bouw van mijn eigen circulaire huisje in Olst. Het huis is vrijwel klaar, en nu begin ik de eerste seizoenen bewust te ervaren.

Als antwoord op die vraag kan ik nu gelukkig zeggen dat het juist het omgekeerde is, en het verrassend koel blijft binnen. Terwijl de ventilatoren over de toonbank vliegen en mensen halsoverkop allerlei vormen van zonwering ophangen, zit ik zonder kapriolen uit te hoeven halen gewoon nog met lange broek en sloffen in huis. Er zijn in mijn ogen een paar fundamentele, misschien onconventionele principes, die dit huis tot een toekomstbestendig paleisje maakt. Zelf heb ik het grootste deel van mijn volwassen leven in de tropen gewoond. Daar heb ik veel geleerd over zogenaamde “passieve huizen” en “earthships”, huizen die slim worden ontworpen om het gehele jaar door zo aangenaam mogelijk te wonen, met zo min mogelijk interventie. Hoe ik dit heb meegenomen in mijn huis in Nederland?

 

  1. Isolatie: Vooral voor koude winters, maar ook zeker tijdens hete zomers, is een hoog isolatieniveau gunstig. Afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal kun je berekenen hoe dik de wanden zouden moeten zijn. Dit is onderdeel van de Nederlandse regelgeving (zogenaamde BENG) en aangezien ik stro heb gebruikt als isolatie (prefab geproduceerd met Strobox), was de officiële berekening dat mijn muren 28 cm dik moesten zijn. Volgens Strobox is de officiële berekening eigenlijk ongunstig voor stro, waardoor het isolatieniveau in werkelijkheid zelfs hoger ligt. Daarnaast heb ik tegen de binnenmuren ook nog eens 40 mm houtvezel isolatieplaten bevestigd, en tegen de muur op het zuiden zelfs 80 mm (40 mm binnen, 40 mm buiten).
  2. Thermische massa: De meeste mensen zijn zich niet bewust van het verschil tussen isolatie en thermische massa. Terwijl de eerste voorkomt dat de buitentemperatuur de binnentemperatuur beïnvloedt, handhaaft de tweede een stabiel binnenklimaat zodat wanneer je een deur of raam opent, de temperatuur niet direct vervliegt. In mijn geval bevatten de muren en de vloer samen ongeveer 4.000 kg leem! De meeste massa zit in de aangestampte lemen vloer, die ongeveer 8 cm dik is. Het voelt dan op dagen van 30+ graden nog altijd heerlijk koel aan de voetjes. Vandaar de sloffen!
  3. Zonwerend glas: Bij het opknappen van een gebruikte raampartij die ten grondslag liggen aan mijn ontwerp, heb ik al het glas vervangen voor glas van hoge kwaliteit, met zonwering. De horizontale winterzon wordt doorgelaten terwijl de meer vertikale stralen van de zomerzon worden gereflecteerd. Het is verbazingwekkend om te voelen hoe weinig warmte de ramen doordringt, zelfs op het heetst van de dag!
  4. Schaduw: Een overstek vanaf het dak, of in mijn geval een rij zonnepanelen, zorgt voor schaduw op de bovenste rij ramen en muur. Net als het punt hierboven, kan de laagstaande zon in de winter het grootste deel van de muur op het zuiden raken om het huis te helpen verwarmen, terwijl ze schaduw bieden als de zon hoog staat in de zomer. De toekomstige groen begroeide pergola zal schaduw geven aan de onderste ramen en muur, en met bladverliezende klimplanten kan de winterzon de gevel toch verwarmen.
  5. Verwarmings-/koelingsysteem: Naast bovenstaande passieve elementen is er een systeem dat de woning zeer energiezuinig kan koelen. De warmtepomp die in de winter vloerverwarming produceert, kan de vloer ook daadwerkelijk koelen. Door koud water te ciruleren verlaagt deze dan de temperatuur van het leem en creeert het een stabiele koelte in huis. Alhoewel ik het voorlopig nog niet denk nodig te hebben, is het een fijn idee dat er verkoeling kan zijn tijdens extreem lange hittegolven.

(tekst gaat verder onder de foto)
sarah de groot olstergaard

Hete zomers en strenge winters komen steeds vaker voor hier in Nederland. Daarom zullen we echt meer toekomstbestendig moeten denken, en leren van de landen die zich hier al duizenden jaren tegen hebben moeten weren. Vaak is het zo veel simpeler dan de (duurzame) bouwwereld je doet geloven. Het hoeft niet allemaal met luxe systemen en complexe materialen waar allerlei machines aan te pas moeten komen om deze te ontwikkelen. Weet je dat je ook strategisch een vijver kunt positioneren zodat deze in de winter je huis helpt te verwarmen? En misschien doordat je je raam een metertje naar rechts verplaatst, je zo een graadje wint het hele jaar door?! Met simpele principes als deze in acht nemend als basis van je ontwerp, kun je echt een groot impact hebben op het neerzetten van een woning die zichzelf bedruipt in plaats van mechanisch afhankelijk is.

Mocht je dit onderwerp interessant vinden, je kunt meer lezen en inspiratie opdoen over de bouw van mijn huis op www.fromstrawtohome.com. En als je hulp nodig hebt, wie weet kan ik je wel helpen!

sarah de groot olstergaard
Sarah de Groot

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.