In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar HierinSalland. Reageren? Graag.
Vorige week schreven we in deze rubriek over Burgerpanels: aangewezen personen uit de samenleving die belangrijke thema’s bepraten en er besluiten over nemen. Omdat ze niet herkozen hoeven worden doen ze dat – zo blijkt bij iedere proef overal in de wereld iedere keer weer – heel weloverwogen, met grote meerderheid van de samenleving én met een kleine minderheid die vaak best kan leven met een ‘nee’. Thema’s als homohuwelijk en abortus zijn er in Ierland mee beslecht. Stikstofproblematiek, klimaatverandering, gezond eten, legaliseren van drugs, vrije euthanasie, een gegarandeerd basisinkomen, het zijn keuzes waar je als politiek nooit uitkomt, maar als burgerpanel wel.
Kan zo’n burgerpanel het platteland mensenrechten geven? Interessante vraag. Waarom niet? En het kan ook nog wel eens kansrijk zijn ook. Want de leden van het panel hoeven niet herkozen te worden en dan pas kun je écht de beste keus maken.
Een gek idee? In Nieuw Zeeland gaven Maori al mensenrechten aan de rivier Whanganui. In Europa gaan we er nu ook aan beginnen. De sterk vervuilde Mar Menor, een lagune in Spanje, krijgt mensenrechten. Tenminste als de Spaanse regering het initiatief omarmt en de wet aanneemt. De lagune wordt door toerisme vakkundig naar de kloten geholpen en dat moest maar eens afgelopen zijn.
In een wereld waarin politici met hun besluiten alleen nog maar meer kijken naar korte termijn belangen opdat ze herkozen worden, is het goed dat er wetten zijn die ze belemmeren populistisch te zijn. Je moet niet verbaasd staan als een burgerpanel tot de conclusie komt dat je de natuur moet beschermen op een manier zoals we mensen ook beschermen. Dan is het wettelijk vastleggen van mensenrechten voor de natuur zo gek nog niet. Salland is immers natuurlijk gastvrij. Zo’n wet kunnen politici dan nog best veilig aannemen want de verstrekkende gevolgen onttrekken zich in het begin nog een beetje aan het oog van de meute.
Journalisten zijn ook van de korte termijn dus als die al over zo’n wet schrijven gaan die hun publiek heus niet vermoeien met de gevolgen over tien of twintig jaar. Dat deden ze ook niet toen je de huizencrisis en de asielzoekerstoestand al lang kon zien aankomen, dat doen ze nu ook niet ten aanzien van de komende klimaatvluchtelingen. Heb je ooit ergens in het nieuws gelezen dat de opwarming van de aarde komt van de CO2 van dertig jaar geleden en dat de CO2 die we nú uitstoten pas over dertig jaar zijn effect heeft? Nee joh, journalisten van de regionale omroep vragen zich op twitter gewoon hardop af of biologische koeien soms anders poepen dan reguliere. Als er een beroepsgroep voor journalisten was, gelijk aan die van advocaten en artsen, dan zou je zo eentje uit zijn vak zetten.
Zo’n wet doet wonderen. Doordat Nederland teveel stikstof uitstoot kunnen bouwprojecten niet doorgaan. Dat staat in de wet. Die wet werd door de politiek aangenomen, dus een meerderheid van Nederland stond er achter. Sluwe politici slagen er nu in de rechter de schuld te geven, maar die houdt ze alleen maar een spiegel voor: kijk dit is wat jullie hebben vastgelegd.
Dus laten we de Sallandse bodem mensenrechten geven, daar wordt iedereen beter van.
Klik hier om je reactie te mailen.