Salland deze Week: Gebruik van bestrijdingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden moet stoppen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden moet stoppen. En gauw wat. Zullen we er in Salland dan al maar vast mee beginnen?

Interessant? Deel het artikel

@PX Here drinkwater vitens

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft 10 november een motie van D66 gesteund waarin het kabinet wordt gevraagd met regelgeving te komen om gebruik van bestrijdingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden te stoppen.

In Salland deze Week besteden we altijd aandacht aan onderwerpen die bij de redactie aangedragen worden. Heb jij ook een onderwerp of al een kant en klaar opiniestuk? Mail het ons naar info@hierinsalland.nl

D66 wijst er op dat het Nederlandse oppervlaktewater in 56% van de gevallen te veel bestrijdingsmiddelen bevat en dat Nederland beschermingszones voor oppervlaktewater en grondwater dat wordt gebruikt voor de onttrekking van drinkwater moet instellen waarbinnen geen pesticiden mogen worden gebruikt.
Even tot je door laten dringen: in meer dan de helft van de gevallen zit er teveel bestrijdingsmiddel in grondwater. Industrie en landbouw zijn de schuldigen. Maar jij zelf ook! Als je geen biologische wasmiddelen gebruikt heb je de was wel schoon, maar het water vervuild. Dus koop vanaf morgen geen smeertroep meer waar je kleren chemisch-schoon van gaan ruiken. Biologische wasmiddelen zijn per wasbeurt zo goed als niet duurder en als je tien graden lager wast, maak je zelfs winst.

De regering geeft aan dat dat het stellen van regels in grondwaterbeschermingsgebieden de bevoegdheid is van de provincies. D66 vindt echter dat het Rijk uiteindelijk verantwoordelijk is en dat de regering door het delegeren van verantwoordelijkheid naar lagere overheden het drinkwater onvoldoende beschermt. Daarom wordt gevraagd om landelijk beleid waardoor het gebruik van bestrijdingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden stopt.

In Salland hebben we ondermeer waterdrinkgebieden op de Sallandse Heuvelrug in Haarle en Nijverdal, in Lemele, Wierden, achter Hoonhorst aan de Vecht, bij Boerhaar. We doen dat even uit ons hoofd, als jij er meer weet: stuur het ons op. Vitens, ja heus Vitens, onze drinkwatermaker, en de gemeente Ommen hebben nog niet zo lang geleden het absurde plan goedgekeurd om lelieteelt in een drinkwatergebied bij Ommen goed te keuren. Je zou aan gevangenisstraffen denken voor de mensen die daar een handtekening onder zetten… Maar ze maken er zelfs reclame voor op hun eigen site.  Als de minister deze keer wel doet wat de Kamer hem opdraagt, gaat die proef zijn einddatum niet halen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.