Mooie vlinders zijn eerst rupsen die soms overleven in de grond of zelfs in boomstammen

De Sallandse Vlinderfotograaf houdt ons op de hoogte van de vlinderstand in Salland, maar leert ons ook over het leven van de vlinder, en dit keer ook van zijn stadium als rups.

Interessant? Deel het artikel

vlinderfotograaf

Terwijl bestemmingsplannen de (her)ontwikkeling van bouwprojecten mogelijk maken, waardoor het lot van bodem, planten en micro organismen vrijwel zeker bezegeld is, strijd ik samen met Salland Zoemt voor natuurbehoud in Overijssel en zet ik mij daarnaast, als gepassioneerd vlinderliefhebber, actief in om het collectieve bewustzijn met betrekking tot de habitats van vlinders te verruimen.

Want zodra het over vlinders gaat, denken we al snel aan mooie bloeiende nectarplanten, waar deze vrolijk gekleurde fladderaars op afkomen en worden de verschillende stadia die een volgroeide vlinder (imago) heeft doorgemaakt, vaak onbewust overschaduwd door zijn opvallende verschijning en grote aaibaarheidsfactor.

Zo overwintert de ene soort als pop, de andere als larve en weer een andere als imago. U zult ongetwijfeld begrijpen dat een vlinder tijdens het verpoppen heel kwetsbaar is, vooral als die verpopping plaatsvindt in een opgekruld blad, aan een stengel van de waardplant, onder de grond, in een strooisellaag of tussen de brandnetels.

Maar ook rupsen zijn natuurlijk uiterst kwetsbaar. Want terwijl de ene soort een heel opvallend bestaan leidt, zoals de Eikenprocessierups, leeft de andere soort een verborgen bestaan op de bodem, in een mierennest en er zijn zelfs vlindersoorten die tijdens hun rupsstadium een aantal jaren in het hout van een boom leven. In Nederland komen drie houtboorders voor: allen nachtvlinders. Op de foto staat een Gestippelde Houtvlinder, die verschillende loofbomen als waardplant heeft, waaronder eik, paardenkastanje, lijsterbes, gewone es, maar ook jonge appel- en perenbomen. De rups leeft ruim twee jaar in de boom en voedt zich met het hout van dunne jonge stammetjes of takken. De verpopping vindt vlak onder de bast plaats.

Er bestaat echter een nachtvlinder die er een schepje bovenop doet: de Wilgenhoutrups. Deze soort leeft namelijk tot wel vier jaar als rups onder de schors in het hout van wilg, eik of populier. Op het filmpje, dat is gemaakt door Harrie Kiekebosch, één van de bestuursleden van Salland Zoemt, zie je de rups van een Wilgenhoutrups, die op zoek is naar een geschikte plek om zich weer een weg door het hout te kunnen ‘boren’ in een omgewaaide wilg.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Stichting Salland Zoemt

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.