In gesprek met weerman Gerrit Hiemstra in het Holstohus Olst

Als weerman gaf Gerrit Hiemstra ons 25 jaar lang zijn voorspellingen mee voor het weer voor de eerstvolgende dagen. Maar als we nu naar de verdere toekomst kijken, wat kan hij ons dan vertellen? En hoe kunnen we ons daar beter op voorbereiden, individueel en als lokale gemeenschap?

Interessant? Deel het artikel

NUT OW Gerrit Hiemstra
Gerrit Hiemstra ©Walter Kallenbach

Klimaatverandering is een complex en gevoelig onderwerp, waarover we niet gemakkelijk met elkaar in gesprek gaan. Intussen leeft het wel volop; 76 % van de volwassen inwoners van dit land kampt met zorgen over het klimaat. Grote zorgen, maar ook kleinere. Zolang we het niet van elkaar weten blijft ieder voor zich er mee rondlopen.

Op 22 april – de dag die wereldwijd geldt als ‘Earthday – Dag van de Aarde’- hopen we met Gerrits hulp het ijs hierover wat te breken. Juist omdat het onderwerp zoveel omvat en voor onzekerheid zorgt, kunnen we maar beter leren om het erover te hebben. Zo krijgen we er toch meer grip op, voelen we ons minder machteloos en kunnen we betere keuzes maken. Hiervoor brengt Gerrit – behalve vakkennis – ook zijn authentieke drijfveer mee om mensen uitleg en inzicht te geen. Daarbij speelt hij het liefst open kaart over zijn persoonlijke traject van bewustwording en zijn eigen beslissingen als individueel burger.

Allereerst neemt Gerrit ons mee in de stand van zaken rond de mondiale klimaatverandering. Van daaruit zal hij de voorspellingen illustreren en toelichten wat we er wereldwijd aan doen, welke mee- en tegenvallers er spelen en hoe we als samenleving de uitdagingen aangaan.
Na de pauze bespreken we wat de betekenis van deze informatie is: voor onszelf, voor onze familie en sociale omgeving, voor ons werk, voor de cultuur, voor de economie enzovoort.

Gerrit komt naar Olst op uitnodiging van klimaatburgemeester Fransjan de Waard. Tijdens hun studietijd in Wageningen waren ze jarenlang huisgenoten. De één werd weerman, de ander sociaal ondernemer in de voedseltransitie. Afgelopen najaar meldde Fransjan zich bij het ministerie voor Klimaat en Groene Groei om klimaatburgemeester van Olst te worden, een informele functie waarin actieve burgers hun lokale gemeenschap kunnen helpen om meer in beweging te komen.
Fransjan zal de avond begeleiden. Vragen uit het publiek zijn van harte welkom.

Deze avond is een initiatief van Fransjan de Waard in samenwerking met ut Huus en het Nut Olst-Wijhe.

Datum

Dinsdag 22 april. Aanvang : 20:00 uur

Locatie

Holsthohus
Jan Schamhartstraat 5
Olst

Toegang

€ 8,- voor Nut-leden; € 10,– voor niet-Nut-leden. Prijs is incl. koffie/thee voorafgaand aan de lezing.
Kaartjes kun je hier bestellen.

Zie hier een opname van Watvinnie met klimaatburgemeester Fransjan de Waard en met klimaatburgemeester Anny Legebeke.

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.