Bloemenkwekerij Pot in Mariënheem is blij met de inspanningen van “onze glastuinbouwsector” die steeds zich meer bewust wordt van duurzaamheid. “Ook binnen onze Huyskweker groep staat duurzaamheid centraal.”
Door Peter en Ivonne Pot
In de ruim 35 jaren dat we kweker zijn is er veel veranderd op onze kwekerij. We zijn veranderd van een vollegrond snijbloemenkweker naar een glastuinbouwbedrijf gespecialiseerd in zomerbloeiers, seizoenbloeiers en vaste planten Teelttechnisch brengt dat mooie veranderingen teweeg qua duurzaam telen. Wat we duurzaam kúnnen doen, doen we duurzaam, want het begint uiteraard bij jezelf.
Tweede hands kassen
Zo zijn er door de jaren op onze kwekerij tweede hands kassen gebouwd. Daarin wordt alleen tijdens de wintermaanden in compartimenten licht gestookt op gas, op lage temperaturen. In de meeste afdelingen zijn energieschermen aanwezig en gebruiken we noppenfolie langs de wanden om energiebesparend te kunnen werken.
Voor onze sector geldt sinds 2018 een zuiveringsplicht voor reststromen van water. Voor ons bedrijf hebben we daarom gekozen voor de opvang van regenwater van de kassen. We vangen het regenwater op in een groot bassin waar twee miljoen liter in kan. Dat hergebruiken wij tijdens de teelten. Uiteraard zorgen we er voor dat dit regenwater gezond blijft, voorkomen we algvorming en controleren we continue.
Sinds dit seizoen gebruiken we in onze stekafdeling de biologisch afbreekbare Growcoon van de Maan Group (zie de vorige aflevering van deze rubriek, red.). Samen met de vernieuwende potgrond van Klassman Deilman, die aan de huidige overheidseisen voldoet, hebben wij nu een plant in opkweek staan die zich bijzonder goed voelt en prima uitgroeit.
(tekst gaat verder onder de foto)
Biologische bestrijding
Waar mogelijk voeren we biologische bestrijding uit met aaltjes, sluipwespen en roofmijten. Door geïntegreerd telen gebruiken we minder gewasbescherming. Dat wil zeggen dat we veel scouten en daarom heel plaatselijk een aantasting waarnemen en alleen daar bestrijden. Zo maken we de planten meer weerbaar. Sterker nog hoe minder chemie we gebruiken, hoe weerbaarder de planten zijn. We zijn daar erg goed in. Bedrijven moeten hun gebruik registreren en wij hebben daarmee de meest gunstige beoordeling gekregen, de A-status behaald voor relatief weinig gebruik.
Ook door een goed klimaat te hanteren in de kassen, kunnen we gezonde planten kweken. Daarbij is verwarming in de wintermaanden onmisbaar! Dat doen we voor het merendeel met CO2-heaters op gas. Dit brengt een schone verbranding met zich mee, terwijl de planten die CO2 weer gebruiken bij de assimilatie waarbij planten in hun groene delen bouwstoffen voor hun groei produceren. Onder invloed van (zon)licht zetten ze dan overdag CO2 samen met water om in suikers en zuurstof (6H2O + 6CO2 > C6H12O6 + 6O2) .
Huyskweker
De planten die we kweken verkopen wij zelf rechtstreeks aan de consument. Door deze korte lijnen is er geen overproductie of verlies. We streven naar 0 % uitval. Alles wat we kweken wordt de laatste jaren aan huis verkocht, er is geen verspilling. En we onderhouden een goede binding met de klant met onze omruilservice. Wie bij ons de hangpot van zomerbloeier na het seizoen onbeschadigd en schoon terugbrengt, krijgt korting op de nieuw aankoop. Deze potten kunnen wij dan het jaar erop weer duurzaam inzetten. Er wordt veel gebruik van gemaakt, we staan er in de wijde omtrek om bekend.
(tekst gaat verder onder de foto)
Ook is er een inplantservice, waardoor mensen (online) een huyskweker balkonbak of vierkante bak kunnen laten inplanten, zodat alles goed langjarig in omloop hergebruikt kan blijven.
Door samenwerking in deze Huyskweker-groep blijven we alerter op nieuwe ontwikkelingen, en kunnen we duurzamer telen. Er is veel kennisuitwisseling. Biologie staat inmiddels centraler. We maken de klanten bewuster van een groene tuin en de natuurlijke balans die in de groene omgeving kan ontstaan.
We vragen zo veel mogelijk de tray’s onder de losse planten terug voor hergebruik, daarin kan de klant zelf een grote duurzaamheid bijdrage leveren. We maken onze klanten bewust van de mogelijkheden.
Wat kunnen we nog meer doen
Uiteraard stopt de duurzame ontwikkeling niet op ons bedrijf. Zo willen we de assimilatie-belichting nog vervangen door LED, willen we zonnepanelen aan laten leggen, en willen wij elektrificatie toe gaan passen in ons bedrijf met warmwateropslag. Dit vraagt forse investeringen! Dat zijn moeilijke beslissingen in huidige onzekere tijden. Gas was altijd een vanzelfsprekendheid, daar is abrupt een eind aan gekomen. Dat brengt zeer veel zorgen met zich mee in onze algehele glastuinbouwsector. Maar onze sector is ook voorloper in de energietransitie en bereid tot investeringen. Wij worden al langjarig geconfronteerd met de klimaatverandering, en de moeilijkheden die dat met zich meebrengt voor ons als kweker en als sector.
Het is niet alleen de energie die we nodig hebben voor verwarmen, maar ook de energie die verloren gaat doordat we extreme warmte moeten afvoeren door het openzetten van de luchtramen van onze kassen. We zitten nu al weken met 25-30 graden met geopende (!) luchtramen in onze kassen. De vraag blijft: hoe krijgen we dit simpel en betaalbaar opgelost?
Leefomgeving
Ons duurzame denken gaat ook verder in onze eigen leefomgeving, want we werken en wonen uiteraard elke dag op onze kwekerij. Het is een manier van leven met de natuur.
We streven naar veel biologie op ons erf van totaal ruim twee hectare. In en om de kassen (ca. 8000 m2) leggen we veel groen aan, daar ontstaat veel natuurlijk leven. Zo hebben wij een natuurvijver met groene kikkers. We maaien het gras rondom weinig. We zijn daar op weg naar een natuurlijke balans, we zien al jaren veel verborgen planten terugkomen.
In de verkoopschuur nestelen jaarlijks zo’n tien paartjes zwaluwen. Ze komen jaarlijks sinds de bouw in 1995 bij ons, en daar zijn we zuinig op. Deze zwaluwen komen binnenkort weer terug vanuit hun winterplaats in Afrika. Ze maken zeker twee nesten per jaar en in de loop van de zomer zien we honderden zwaluwen uit onze omgeving samenkomen, boven op onze kassen rusten en vliegend eten van de vele insecten die boven de warmte van de kas komen. Vorig jaar zagen we voor het eerst Kolibri-vlinders en een Koninginnenpage in onze eigen tuin, direct naast de kassen. Door diversiteit aan te leggen rondom onze kassen, krijgen we veel genot terug!
De klant moet ook een groene tuin aanleggen
We maken onze klanten bewuster van het vele moois dat er kan ontstaan, en wijzen ze er meer en meer op ook zelf een groene tuin aan te leggen. We wijzen ze bij vragen op het feit dat de natuur een natuurlijke balans kan maken, tussen aanvallers (luizen, trips, schimmels) en bestrijders daarvan. Hoe groter de diversiteit, hoe makkelijker er natuurlijke vijanden aanwezig kunnen zijn. Ecosystemen kunnen herstellen, daar is hooguit een omslag in denken, uitwisseling van kennis en wat tijd voor nodig.