Hoera, de brug naar bioboerderij en -winkel Overesch in Raalte is weer open

Het heeft een maandenlang geduurd en bij veel mensen nogal wat ergernis opgeleverd en ook vooral voor veel ongemak gezorgd. Maar het is dan eindelijk zover, het moment waarop wij allemaal hebben gewacht.... Overesch is nu weer goed bereikbaar vanuit de richting Raalte.

Interessant? Deel het artikel

Nieuwe brug
Nieuwe brug Hondemotsweg Raalte

Wij willen iedereen, elke klant, enorm bedankt voor al het geduld, en vooral voor het blijven bezoeken van onze winkel tijdens de afgelopen maanden. Ondanks het feit dat dit voor veel mensen behoorlijk ongemakkelijk was, bleven jullie als vaste klant langskomen, en dat wordt bij ons ontzettend gewaardeerd.

En om onze dank te laten zien hebben wij deze hele week een hele leuke aanbieding voor iedere klant. Iedereen die deze week €25 of meer besteed, krijgt OF een pakje Kari’s crackers naar keuze, OF 500 gram appels geheel gratis als cadeautje.

We hopen iedereen snel weer te zien, natuurlijk staat er koffie en thee klaar voor wie hier zin in heeft.

Geschiedenis

Voor de geïnteresseerden onder ons, even wat extra informatie rondom de brug en aanleg hiervan:

De Hondemotsweg is van half oktober 2023, afgesloten geweest voor autoverkeer. Dit omdat de Witte Brug over de Raalterwetering aan vervanging toe was. Ter gelegenheid van dit feit een klein stukje geschiedenis over het ontstaan van onze omgeving. Deels uit het boek: Mens en Land in het hart van Salland.

Het middeleeuwse cultuurlandschap van het Raan kan het beste worden gekarakteriseerd als een grote wildernis met bewoning tot aan de randen. Een groot deel van deze wildernis is het Raalterwoold, onze omgeving. Natte heidevelden, veenmoerassen, struwelen en broekbossen wisselden elkaar hier op korte afstand af. Aan de zuid/oostkant van dit moeras lagen in de middeleeuwen de erven De Velner en ’t Smalbroek. Aan de noordrand lagen ’t Reelaer, ’t Nijenhuis, Wolthuys (Overesch) en Wolvegoir ( De Wolge). Erven die in de twaalfde of dertiende eeuw zijn ontstaan.

Het Raalterwoold was veel te nat om te kunnen bewonen. Vanaf de vijftiende eeuw kreeg de mens steeds meer grip op dit woeste gebied. Door het graven van waterlossingen als Raalterwetering, de Wooltvloedgraven en de Hondemotswetering verbeterde men de afwatering.

De weteringen en andere afwateringskanalen zijn deels van natuurlijke oorsprong: het water zocht een weg van hoog naar laag en anderzijds een kunstmatige oorsprong: om een betere afwatering te bewerkstelligen werden nieuwe waterwegen gegraven of bestaande waterwegen aangepast.

Rond 1920 zijn er door een viertal boeren in deze omgeving watermolens aangeschaft met als doel hun landerijen leeg te malen bij wateroverlast. Bij de Witte brug staat het laatste exemplaar van de molens, dat tot 1968 dienst heeft gedaan.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Watermolen van Overesch

De laatste grote aanpassing in dit gebied dateert uit 1968. Tot die tijd stonden de landerijen elke winter onder water. Het Waterschap Salland heeft toen de Raalterwetering gekanaliseerd met als doel het water zo snel mogelijk af te voeren.

Op dit moment zijn we weer aan een ingreep toe omdat we de laatste jaren last hebben een te lage waterstand en van droogte. De waterstand moet verhoogd worden en het waterbergend vermogen in het gebied moet vergroot worden en het water moet juist minder snel worden afgevoerd.

Nieuw in ons assortiment

Mango yoghurt
Op zoek naar een heerlijk toetje? Deze biodynamische yoghurt zit boordevol biologisch fruit! Een lekker romig en fruitig toetje voor elke dag. In een glazen pot met statiegeld, wel zo duurzaam. Deze milde yoghurt heeft de exotische en zoete smaak van mango.

Vloerzeep
Enkel te gebruiken op onbehandelde natuurlijke vloeren zoals marmer, beton of linoleum – niet gebruiken op geverniste, afgedichte, met was of boenmiddel behandelde vloeren. Niet geschikt voor laminaat. Giet 1 tot 2 dopjes in een halve emmer lauw water (5 l). Reinig met een dweil, mop of schuurborstel. Laat de vloer drogen.

No chicken bouillonblokjes (vegetarisch)
Kipbouillonblokjes zonder kip: bij VCubes bewijzen ze dat het kan. Met verschillende kruiden en specerijen heeft het een zoute en kipachtige bouillonsmaak die past bij tal van gerechten. Zonder GMO, soja, MSG kleurstoffen, palmolie en conserveringsmiddelen.

 

Valentijnsdag

14 februari is het Valentijnsdag. Wie verras jij dit jaar op Valentijnsdag met een prachtig biologisch pakket?

Volgende week is het alweer zo ver…Dan is het op 14 februari alweer Valentijnsdag. En dat moet toch wel altijd gevierd worden vinden wij.

Wij hebben alvast wat kant en klare pakketjes voor u samengesteld, maar mocht u liever zelf iets willen samenstellen, dan pakken wij dit met liefde voor u in. Om deze Valentijnsdag heel speciaal te maken.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Informatie over wisselwaar

Het principe van wisselwaar is simpel: (plastic) afval tegengaan.

We verbruiken wel 26 miljard plastic voedselverpakkingen per jaar. Dat is bijna 3.300 plastic verpakkingen per huishouden, enorm veel dus. Uit onderzoek blijkt dat 86% van de mensen zich wel eens stoort aan de hoeveelheid plastic waar producten in verpakt zijn. Dit moet anders, en gelukkig kan dit ook anders!

Wij hebben diverse producten beschikbaar in de zogeheten Wisselwaar verpakking. Deze worden verpakt in een statiegeldpot. Denk hierbij aan rozijnen, dadels, noten en muesli. Maar ook is er losse thee beschikbaar in deze verpakkingen.

Is je pot leeg? Dan wissel je hem gewoon om. Op deze manier doe je jouw boodschappen afvalvrij. Ook staan de potten ook nog eens mooi en overzichtelijk in je keukenkastje. Zo zijn we samen op weg naar minder verpakkingen in Nederland.

 

Zuurkool uit vat verkrijgbaar in onze winkel

Bij familiebedrijf Kramer wordt al vijf generaties kool verwerkt van eigen land. Kramer krijgt witte kool binnen, waar dit vervolgens verwerkt wordt tot de bekende zuurkoolsliertjes.

Hierna begint het inmaakproces, wat grotendeels plaatsvindt van begin augustus tot eind december. In deze tijd ligt de zuurkool opgeslagen in grote diepe putten, waar de natuurlijke fermentatie plaatsvindt.

Zodra de gefermenteerde witte kool tot zuurkool is verworden, wordt dit vanuit grote containers verpakt in de verschillende soorten verpakkingen. De zuurkool van Kramer die verpakt wordt in emmers is niet verhit en daarmee echt verse zuurkool!

Met deze verse zuurkool heb je een heerlijke basis voor een lekkere zuurkoolstamppot of ovenschotel in huis. Laat de zuurkool even uitlekken voor gebruik en verwerk vervolgens in jouw favoriete gerecht.

Wij kunnen het gekozen gewicht voor u in de winkel afwegen en inpakken.

 

 

Openstaande vacature voor vakkenvuller

Wij hebben momenteel weer een vacature voor een vakkenvuller voor onze boerderijwinkel.

We zijn op zoek naar iemand die op zaterdag middag beschikbaar is.
Op de zaterdag help je ons in de winkel, je helpt met bijvullen en het aan kant brengen van de winkel zodat de winkel er de volgende werkdag weer netjes uit ziet.

Wie ben jij:
– je bent in ieder geval 15 jaar oud
– je bent beschikbaar op de zaterdagmiddag (en wellicht soms op andere avonden i.v.m. ziekte van de andere vakkenvullers)
– je houdt van aanpakken

Ben jij enthousiast geworden over de vacature? Wat wij natuurlijk wel hopen…

Je kunt contact opnemen met de winkelmanager, Stefany van Wijk op 06-37334684.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Recept van de week

Entrecote met oven geroosterde venkel

Ingrediënten (4 personen):

 • 4 venkelknollen
 • peper naar smaak
 • venkelzaad naar smaak
 • 3 eetlepels acaciahoning
 • 3 eetlepels balsamicoazijn
 • olijfolie
 • 800 g entrecote
 • 80 g parmezaanflinters

Bereidingswijze:

 • Verwarm de oven voor tot 200 °C voor de geroosterde venkel.
 • Was de venkelknollen en snijd ze in de lengte in plakken van circa 1 cm dik.
 • Meng die in een kom met de peper, het venkelzaad, de honing en balsamicoazijn en 8 eetlepels olijfolie.
 • Rooster de venkel 15 minuten in de oven. Zet daarna de oven niet uit.
 • Verhit wat olie in een roestvrijstalen koekenpan en bak daarin de entrecote 4 minuten aan elke kant. Prik vooral niet in het vlees.
 • Zet de pan dan enkele minuten in de oven (reken 5 minuten voor medium rare).
 • Haal het vlees uit de oven, dek het af met aluminiumfolie en laat het circa 10 minuten rusten zodat de vleessappen zich kunnen verdelen.
 • Snijd het vlees met een lang en scherp mes in plakken van circa 1 cm dik. Bestrooi ze met de parmezaanflinters en royaal zout en peper.
 • Serveer de plakken met de geroosterde venkel.

Meer inspiratie?

Neem dan een kijkje in onze Receptenbibliotheek.

Overesch op Facebook

Overesch op Twitter (X)

Overesch website

Overesch Email

Overesch Instagram

 

Openingstijden

Dinsdag 09.00 tot 18.00 uur
Woensdag 09.00 tot 18.00 uur
Donderdag 09.00 tot 18.00 uur
Vrijdag 09.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 09.00 tot 17.00 uur
Of op afspraak

Boerderijwinkel

We hebben als doelstelling biologisch 100% bereikbaar te maken voor iedereen. In onze boerderijwinkel vind je een compleet assortiment aan biologische producten, zoals rund- en varkensvlees van eigen vee, kip van Polderhoen, groente en fruit, vers brood, zuivel, kaas, eieren, bier en wijn, en natuurlijk een groot assortiment aan droog- en kruidenierswaren. Mocht je producten willen die wij niet standaard in het assortiment hebben dan kunnen wij deze voor je bestellen.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.