Himalaya zoutlampen nieuw in het assortiment van biowinkel Overesch

Wat zijn Himalaya zoutlampen? Zoutlampen zijn niets meer maar zeker ook niets minder dan een groot blok zout. Ze zijn er in diverse kleuren, maten vormen. Doordat het om een natuurproduct gaat is elke zoutlamp uniek. De zoutlampen zijn te verkrijgen als lamp of als theelichthouder. Ze worden ook wel Haliet genoemd en worden veelal opgraven in Pakistan.

Interessant? Deel het artikel

Overesch 221214 Himalaya zoutlamp

Zoutlampen zijn echte sfeermakers en zorgen voor een aangename warmte in huis. Ze geven een sfeervolle gloed in de ruimte waarin zij worden geplaatst dankzij de oranje, roze en of rode kleur. Net als de vorm kunnen ook de kleurtinten variëren. Dit kleurverschil in de zoutlamp komt door de hoeveelheid ijzer in het zout. Des te meer ijzer, des te roder zal hij kleuren. Behalve ijzer zitten er nog andere sporenelementen in de zoutlampen zoals zink, magnesium en kalium. Behalve bovenstaande kleuren bieden we nu ook witte zoutlampen aan. Ook deze lamp geeft warm zuiverend licht en is dankzij zijn meegeleverde LED lampje ook nog eens energiezuinig.

Hoe werken Himalaya zoutlampen?

Wij zijn in ons dagelijkse leven omringd door vele positieve ionen. Ionen zijn elektrisch geladen moleculen/atomen. Deze positieve ionen ontstaan onder andere door elektrische apparaten. Je kunt je voorstellen dat we al snel een te veel aan positieve ionen in onze omgeving hebben.

Bij verwarming van een zoutlamp straalt deze juist negatieve ionen uit. Dat is juist goed want, deze neutraliseren de positieve ionen. Bovendien trekt de lamp vocht uit de omgeving aan waardoor stof en andere deeltjes aan de lamp blijven plakken.

Verder kunnen de negatieve ionen van de zoutlamp onze lucht zuiveren. Doordat de negatieve ionen zwaar zijn en zich graag aan elkaar binden nemen zij stoffen die door de lucht vliegen (zoals virussen, bacteriën enz.) mee naar beneden. Die jij vervolgens opruimt door middel van je stofzuiger en je dweil. De zoutlampen zorgen dankzij hun zuiverende werking en sfeervolle eigenschappen direct voor een vrolijke/gemoedelijke stemming en een aanzienlijk betere nachtrust.

Effecten Himalaya zoutlampen

Er wordt gezegd dat een Himalaya zoutlamp legio aan voordelen heeft. Je zou het nog het beste vergelijken met een ontspannen dagje aan zee. Voor het gemak hebben we de meest genoemde positieve eigenschappen van de zoutlamp op een rijtje gezet:

  • vrijer kunnen ademen
  • minder hoofdpijn
  • fitter gevoel
  • positiever gevoel
  • kalmerend
  • betere stofwisseling
  • minder droge keel
  • minder stress
  • verhoogt de weerstand
  • betere nachtrust
  • positieve voor mensen met allergieën, astma, bronchitis, COPD enz.

Uiteraard zijn deze positieve eigenschappen nooit medisch bewezen maar het feit dat zoveel mensen zweren bij een zoutlamp, zegt wel iets. En daarnaast zijn ze natuurlijk ook gewoon heel mooi! Ze staan sierlijk in de woonkamer en blinken uit als nachtlampje in de slaapkamer.

Waar ga jij hem neerzetten?

Hou bij de keuze van je zoutlamp rekening met de grootte van je ruimte. Per m2 heb je ongeveer 250 gram zoutkristal nodig. Per kilo zoutlamp kan dus een oppervlakte van 4m3 worden gezuiverd. Je kunt er altijd voor kiezen om meerdere zoutlampen in een ruimte te plaatsen om voldoende effect te realiseren. Voor het beste resultaat laat je de lamp minimaal een aantal uur aan in een ruimte. Hoe groter de ruimte hoe groter de lamp.

Let op: Waarschijnlijk overbodig, maar wel belangrijk, sommige huisdieren nemen wel eens een likje van de zoutlamp. Daar is het niet voor bedoeld. Geldt overigens niet alleen voor dieren maar ook voor kinderen en volwassenen ;).

In de winkel hebben wij drie verschillende maten. Nog op zoek naar een mooi èn nuttig kerstcadeau? Dan is een Himalaya zoutlamp misschien precies waar jij op zoek naar bent.

 

Overesch recept van de week

Schorseneren met kip, champignons & kaper mosterdsaus

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Schorseneren 450 g
  • Kipfilet 350 g
  • Tarwebloem 1 el.
  • Kruidenboter, zelfgemaakt of kant-en-klaar 3 el.
  • Sjalotten 5
  • Bruine champignons 200 g
  • Kleine paprika’s rood 3
  • Room 200 g
  • Groentebouillon heet 250 ml
  • Sap van 1/2 limoen
  • Honingmosterd 3 theelepels
  • Crème fraîche 2 el.
  • Kappertjes uitgelekt 3 el.
  • Verse bieslook 0,5 bosje
  • Vloeibare honing 1 tl.

Kruiden:

  • Een beetje zeezout
  • peper uit de molen
  • kerriepoeder 1 theelepel
  • Om in te dikken als de saus te dun is: Maïsmeel 1,5 theelepel

Bereidingswijze:

  • Kook de schorseneren in kokend water met zout tot dat ze gaar zijn, laat ze uitlekken en spoel ze af.
  • Om verse schorseneren te bereiden: Borstel, spoel, reinig en schil de schorseneren grondig (draag wegwerphandschoenen, het schorsenerenvocht is erg kleverig).
  • Snijd in ongeveer 2-3 cm lange stukken. Doe ze meteen in een kom met water en citroensap, anders verkleuren de wortels. Kook in kokend gezouten water in ongeveer 20 minuten beetgaar, giet af en spoel af.
  • Spoel de kipfilets af, dep ze droog, verwijder vet en pezen. Snij in hapklare stukken. Bestuif met de bloem.
  • Pel de sjalotten, snijd ze in vieren en snijd ze in fijne reepjes. Borstel de champignons, halveer ze eventueel afhankelijk van hun grootte en snijd ze in plakjes. Maak de paprika’s schoon, was ze en snijd ze in dunne reepjes.
  • Verhit de kruidenboter in een grote koekenpan en bak hierin de kip ongeveer 4-5 minuten. Voeg de gehakte groenten toe, kruid licht met zeezout en peper. Bak alles nog 5 minuten.
  • Voeg het kerriepoeder toe en roerbak kort. Blus de pan af met de room, de hete groentebouillon en het limoensap en breng aan de kook. Roer de mosterd erdoor en laat het geheel 10 minuten op een matig vuur inkoken, onder af en toe roeren.
  • Spoel ondertussen de bieslook af, laat hem uitlekken en snijd hem in rolletjes. Roer aan het eind van de kooktijd de crème fraîche erdoor, voeg de gekookte schorseneren, kappertjes en bieslook toe aan de pan en verwarm het geheel. Kruid de pan opnieuw met de specerijen en de honing. Als de saus te dun is, meng dan ongeveer 1 theelepel maïzena met een beetje koud water en roer dit door de saus. Breng de saus vervolgens weer kort aan de kook.

Serveer met gekookte aardappelen, aardappelkroketjes, noedels of rijst.

Eet smakelijk!

Meer inspiratie? Neem dan een kijkje in onze receptenbibliotheek.

 

Overesch op Facebook

Overesch op Twitter

Overesch op Instagram

Website Overesch

Email Overesch

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.