Melkveehouders om ons heen stoppen bij bosjes en de grond gaat niet naar buur-boerenbedrijven melkveehouders of andere gemengde bedrijven, maar wordt verhuurd voor veel geld aan loonwerkers. Deze loonwerkers gebruiken deze grond voor mestplaatsing en verhuren dan de grond weer door aan industriële akkerbouwers op afstand.
Boeren uit Drenthe of Flevopolders, die er intensieve gewassen op telen zoals aardappelen, uien, bloembollen, enz. Alles zonder rustgewassen en gebruikmakend van veel pesticiden.
Dit is allemaal mogelijk omdat er vanuit de overheid geen beleid is wat grondgebruik betreft.
Wat ons verder verder stoort is het idee in bepaalde kringen dat biologische boeren de oorzaak zijn van de schimmeldruk in de aardappelteelt. De werkelijke oorzaak ligt volgens mij bij de intensieve teelten van de akkerbouwers. Smalle vruchtwisseling, enorm pesticiden gebruik, grote mestplaatsing, verkeerde rassen met hoge productie lage resistentie, lage percelen welke niet geschikt zijn gebruiken voor akkerbouw, plantdichtheid, enz.
De grond wordt vernield door late oogstwerkzaamheden met alle gevolgen voor de volgende teeltjaren. Door het enorme pesticiden gebruik daalt ook de bodemvruchtbaarheid, het bodemleven en het waterbergend vermogen.
Is dat niet de wal die het schip keert??
Het idee om biologische boeren aan te wijzen als veroorzaker van ellende in de intensieve akkerbouw bestaat al langer en komt m.i. uit de koker van de pesticiden industrie die middels de vakbladen van landbouworganisaties LTO, de vakbladen en sites van Agrio, gretig worden overgenomen en gepubliceerd.
Elke dag krijgen wij als boeren mails binnen met “adviezen” om vooral goed preventief de spuit ter hand te nemen om schade te voorkomen. Koste wat kost wil deze industrie zich indekken om afschaffing of verbod op pesticiden te voorkomen.
Als bio-sector zetten we ons al jaren in op het ontwikkelen van sterke rassen, maar ook ruime vruchtwisseling 1:6 of meer, lage mestgift, ruime plantafstand, juiste hoger gelegen percelen gebruiken, zorg voor bodem en bodemleven, niet meer ploegen (NKG), op tijd poten, enz. Dit is allemaal super belangrijk.
Een aantal suggesties aan politieke partijen:
- Maak met spoed beleid t.a.v. grondgebruik.
- Met grote spoed het landbouwonderwijs herzien door biologische landbouw als basis te nemen.
- Laat het onderwijs stoppen met het promoten van pesticiden op de landbouwscholen (met zelfs een heus spuitdiploma).
- Maak mechanische onkruidbestrijding, bodemkunde, bodembiologie, bemestingsleer tot verplicht vak op de landbouwscholen.
- Maak wetten die leiden tot beperkter mestgebruik.
- Maak ruime vruchtwisseling verplicht.
- Verbiedt het gebruik van risico volle (aardappel) rassen
Op naar een gezonde landbouw in harmonie met de natuur.

Een prachtig opiniestuk. Ik vrees echter dat de aanstaande, nieuwe regering, en in dit opzicht een potje van gaat maken.