Herman Kamphuis: In mooie beloftes kunnen mensen niet wonen

Raaltenaar Herman Kamphuis geeft zijn visie voor het oplossen van de wooncrisis in Raalte

Interessant? Deel het artikel

strunk

In de huidige verkiezingscampagne voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen beloven alle politieke partijen ons meer woningen. En dan vooral betaalbare kleinere duurzame woningen voor jong en oud. Als politieke partijen het daar zo over eens zijn, waarom is dit dan de afgelopen jaren al niet gebeurd? Waarom lopen we achter? Ik zou al lang meer weilanden gekocht hebben, want om te bouwen moet je eerst locaties hebben. Bijvoorbeeld op Noord-Noord. Die 1,5 miljoen voor een geluidswal, om wonen mogelijk te maken op Franciscushof Zuid, zou ik besteden aan het uitkopen van een boer. Of in de spaarpot doen voor het verplaatsen van Booijink naar een industrieterrein. We hebben wel genoeg industrieterrein – compliment – maar niet voor woningbouw. Hoe kan dat als alle partijen zo voor woningbouw zijn? Dan is er toch wat scheef gegaan. De collegepartijen Gemeentebelangen en CDA zijn daar hoofdverantwoordelijk voor. En de VVD de laatste 4 jaren medeverantwoordelijk. Hoog tijd voor een andere meerderheid in de raad.

 

Door Herman Kamphuis

 

Bestaande plekken

We moeten ons nu ook focussen op de bestaande plekken die al lang in de wacht staan in onze gemeente. De kortste klap is dan Strunk verkopen – waar blijft het rapport van HRMM; sinds oktober bezig – en de opbrengst besteden aan 2 nieuwe gebouwen met appartementen (voorbeeld Acacialaan) op de Domineeskamp, grenzend aan de Westdorplaan. Want beide locaties zijn al in eigendom van de gemeente. Waarom wordt er nog steeds niet gebouwd op de plek van de oude machinefabriek Stappenbelt? Hoe staat het met de al een half jaar geleden begonnen onderhandelingen met nieuwe eigenaar Lagemaat Sloopwerken bv Heerde? Waarom daar geen appartementen voor jong en oud? En wel dure appartementen tegenover Talamini? Waarom stagnatie in Heino (Molenwijk) en Mariënheem (Wormink vol). Nu is Franciscushof Zuid weer vertraagd, omdat de gemeente – college èn raad –  bepaalde verkeerssituaties niet voorzien hebben. Inwoners moesten hun daarop wijzen via bezwaarschriften. Komen er nu binnenkort appartementen voor jong en oud op de Pauluskerk-locatie? Voor krasse knarren en jeugd die de toekomst heeft. Deze week daar bodemonderzoek door Geofoxx geweest. De gemeente kan daar de bouwer verplichten hoog te bouwen, in lijn met het appartementencomplex Hartkampweg-Westdorplaan en school Kwintijn. Hoe staat het met de ongeveer 80 woningen op de locatie Douma Deuren? Gemeente en Bouwfonds al 4 maanden in onderhandeling. In het plan Hondemot – waarom sloop locatie Straathof niet gecompenseerd met kavels in of nabij kern Mariënheem? – kan de gemeente zorgen voor kleinere woningen. Geen 12 villa’s, zoals nu het principe-plan is van de projectontwikkelaar, maar 36 zogenoemde “gedifferentieerde,” kleinere woningen. Op elke compensatiekavel niet 1 woning van 750 m3  maar 3 van 250 m3. De gemeente kan hier meer eisen stellen, omdat de sloop op een andere locatie gebeurt. Raad, stel hier een ander kader!

Voorrang voor eigen inwoners

Er zijn al lang gemeenten die hun eigen inwoners voorrang geven bij toewijzing van woningen. Waarom wij niet? Welk percentage gaat Raalte hanteren? Ik stel voor de helft van de nieuwe woningen voor Raaltenaren. Ik heb politieke partijen daar niet of nauwelijks over gehoord in de campagne. Ik snap dat ambtenaren druk zijn (geweest) met corona, en nu met Oekraïne. Maar ga meer samenwerken met Deventer en Olst-Wijhe. Verander in beleidsnotities en uitvoeringsregels het woord Deventer door Raalte. In mooie verkiezingsbeloftes, folders, aangenomen moties door de gemeenteraad en toezeggingen van het college kunnen mensen niet wonen. Nog een extra reden om haast te maken met onze woningbouw zijn de mensen uit Oekraïne die hier naar toe komen. Een groot aantal zal willen blijven.

 

“In mooie beloftes kunnen mensen niet wonen.”

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.