Henk Schreij over de gezondheidsrisico’s van het koken op gas.

Gek eigenlijk, dat er nooit eerder echt wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrisico’s van “koken op gas”. Tot nu toe tenminste, tot de Universiteit van Columbia in de VS een groot onderzoek daarnaar deed. Bij een groep huishoudens, waarvan de helft hun gaspitten gratis mochten inwisselen voor een elektrische inductie kookplaat. En de uitkomst is niet best.

Interessant? Deel het artikel

Henk Schreij over de gezondheidsrisico’s van het koken op gas.
Elektrisch koken op inductie is wel zo gezond

Een jaar lang zijn bij beide groepen (gas en inductie) metingen gedaan van de luchtkwaliteit in huis. Hoeveel de schadelijke stoffen NO2 (stikstofoxide), CO (koolmonoxide) en PM2.5 (fijnstof) voorkomen in huis. Bij CO en PM2.5 was er geen verschil tussen gas- en inductie koken. Maar er is gemiddeld bijna 2 keer zoveel NO2 in huis aanwezig, bij mensen die op gas koken. En tijdens het uurtje koken zelf, is het zelfs 12 keer zoveel NO2. Niet best.

Gezondheid

NO2 (stikstofoxide) ontstaat door dat stikstof uit de lucht verbrandt (oxideert) in de hete vlam van de gaspit. NO2 is een zeer schadelijk gas, bekend ook van de uitstoot van wegverkeer (vooral diesels) en industrie. Inademen van NO2 veroorzaakt luchtwegaandoeningen, astma en zelfs vroegtijdige sterfte. Het leidt tot vaker spoedeisende hulp en meer ziekenhuis opnames. Kinderen zijn extra gevoelig en krijgen veel vaker luchtweginfecties.

Wie is de dupe

Mensen met een laag inkomen zijn meer blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van koken op gas. Ze leven in een kleiner, ouder, huis met slechtere ventilatie, versleten of kapotte afzuigkap, en een verouderd gasfornuis, dat vaak dan ook nog meer gas lekt. De helft van de Nederlanders kookt nog op gas, maar mensen met wat geld kopen graag een nieuwe keuken met een inductie kookplaat. Zodat op gas koken vooral voorkomt bij mensen met een laag inkomen. Deze mensen moeten we niet vergeten mee te nemen in de energietransitie.

(lees verder onder afbeelding)

Henk Schreij koken op gas
Bij koken op gas komen ongezonde gassen vrij

Inductie koken

Elektrisch koken met inductie is veel fijner dan op gas:

  • Betere luchtkwaliteit: Geen schadelijke stoffen (NO2) in huis.
  • Veiliger: Lager risico op brand en de kookplaat wordt niet heet.
  • Snel en efficiënt: Pannen warmen razendsnel op.
  • Energiezuinig: Lager energieverbruik.
  • Milieuvriendelijk: Geen uitstoot van broeikasgas CO2.

Overstappen op inductie brengt wel kosten met zich mee. Niet zozeer voor de kookplaat zelf: die hoeft niet veel duurder te zijn dan een gaskookplaat. Maar misschien zijn er nieuwe pannen nodig, pannen die magnetiseerbaar zijn. Tegenwoordig zijn bijna alle pannen dat, maar vroeger niet. En meestal is er een elektricien nodig voor aanpassingen in de meterkast.

Tot slot

Het overstappen op inductie is een investering in je gezondheid, veiligheid en het milieu. Hoewel het eerst wel wat kosten met zich meebrengt, is het op de lange termijn veel voordeliger koken. Het is weer een stap, op weg naar het afscheid van fossiel energie gebruik.

En de mensen uit het onderzoek in de VS: De groep met een inductie kookplaat mocht gratis weer terug naar koken op gas. Maar niemand heeft daar gebruik van gemaakt.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Doneer

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Gratis inschrijven

Plaats de eerste reactie

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Gratis inschrijven

Ook interessant