Familie Pronk aan de Raarhoeksweg al meer dan 10 jaar verstikt door vreemde regels. Lokaal Alternatief wil dit tot op de bodem uitzoeken

Al zo'n vijftig jaar woont de familie Pronk in hun woonboerderij aan de Raarhoeksweg, waarvan bijna veertig jaar met veel plezier. Tot de buurman aan weerszijden enorme varkensstallen ging bouwen en Pronk geconfronteerd werd met dubieuze regelgeving. Welkom in Kafka- land. Lokaal Alternatief springt in de bres.

Interessant? Deel het artikel

Idyllisch plekje aan de Raarhoeksweg
Idyllisch plekje aan de Raarhoeksweg

Al vijftig jaar woont de familie Pronk in een idyllische woonboerderij aan de Raarhoeksweg, sinds 2008 met twee generaties. In 2009 vroeg de buurman vergunning aan om aan beide zijden enorme stallen voor 4- tot 5.000 varkens te bouwen. Het begin van een lijdensweg met gillende varkens, urinestank en af- en aanrijdende vrachtwagens. De Pronken hebben er alles aan gedaan om hier verandering in te brengen, maar de regels bleken ondoorgrondelijk en tegen hen gericht.

Regelgeving onbegrijpelijk

Tot aan de Raad van State toe probeerden zij de uitbreiding tegen te gaan. Vreemd genoeg werd hun bezwaar afgewezen omdat zij niet al van tevoren konden aantonen dat zij overlast zouden kunnen ondervinden. Bijzonder vreemd omdat er echt wel modellen moeten bestaan waarmee eenvoudig voorspeld kan worden wat de gevolgen van een dergelijk aantal dieren voor de omgeving zijn. Bij de gemeente Raalte werden diverse zittingen van de Commissie Bezwaarschriften afgewerkt met daarop aansluitend rechtszaken. Zij lieten onafhankelijke onderzoekers de geluidsniveaus onderzoeken die duidelijk boven de vergunningsnormen lagen.

Twee bedrijven

Juridisch gezien zijn de twee stalcomplexen van de buurman onafhankelijk van elkaar, maar toch is er veel zwaar vrachtverkeer tussen de 2 bedrijven over en weer, langs de voordeur van Pronk. Er werden door de gemeente wel dwangsommen voor overtreding van de normen opgelegd, maar van €500 zal de buurman niet wakker liggen omdat dat gewoon aftrekbare bedrijfskosten zijn. De gemeente Raalte heeft wel geprobeerd te bemiddelen tussen partijen maar helaas zonder resultaat.

Lokaal Alternatief

Fractievoorzitter Egbert den Daas van Lokaal Alternatief heeft zich het lot van de familie aangetrokken en heeft in oktober bij de griffie van de Gemeente Raalte alle communicatie over deze zaak opgevraagd, maar helaas tot nu toe niets ontvangen. Den Daas vergezelde de familie Pronk naar al weer een rechtszaak voor de Bestuursrechter tussen hen en de gemeente Raalte. Tijdens deze zitting stelde de bestuursrechter enkele kanttekeningen bij de vertegenwoordiger van de gemeente Raalte. Hij vroeg zich ondermeer af waarom er, ondanks vragen van de Commissie Bezwaarschriften daarover, er geen rapportages van uitgevoerde controles bij de processtukken aanwezig waren, net zomin als over het aantal uitgevoerde controles ter handhaving van de vergunningen. Ook verbaasde de rechter zich erover dat de gemeente zo vaak uitstel aanvroeg van deze rechtszitting.

Vervolgstappen

Omdat Lokaal Alternatief de gevraagde stukken nog niet via de griffie ontving heeft Den Daas nu een officieel verzoek aan het college van B&W ingediend in het vertrouwen dat deze achterliggende stukken nu snel beschikbaar gesteld worden. Lees hier het verzoek. Het is te hopen dat hij wel iets kan bereiken.

 

Ingeklemd tussen de stallen © GoogleMaps

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *