Een klein huisje in Olst met een eetbaar paradijs

In de rubriek 'Vegetarisch eten' gaat Willy Boogaard op zoek naar vegetarische recepten van Sallandse bodem. Heb jij ook een recept? Kom maar door en mail naar willy@willyboogaard.nl. Deze week inspiratie bij Marjolein in haar tiny house in Olst

Interessant? Deel het artikel

Marjolein in het Klein ©Chiela van Meerwijk
Marjolein in het Klein ©Chiela van Meerwijk

Als ik het bijzondere huis van Marjolein binnenstap zie ik overal bakjes met kleine moestuinplantjes en keurige naamkaartjes erbij. Ja, daar kan ik wat van leren. Hoe vaak het mij niet overkomt dat ik niet meer weet of ik het paprika of peperplantje is. Wat met het oogsten voor vurige verrassingen zorgt!

Op mijn vraag hoeveel Marjolein kan eten uit haar tuin, laat ze trots een kast vol met geweckte tomatensaus zien. Afgelopen zomer heeft de buurman een kastje voor haar gemaakt voor bij de weg. Hierin kwamen de courgettes en andere groente die ze over had. Het leuke is dat de andere buren ook al gauw mee gingen doen. Marjolein woont in haar zelf ontworpen tinyhouse in de Olstergaard in Olst. Haar huis wordt omringd door een tuin met veel eetbare bomen, struiken en planten.

Kijk hier op de website van Marjolein

Marjolein vindt het superleuk om te tuinieren. “Als iedereen wat kweekt hebben we genoeg voor iedereen en als het dan ook nog met liefde wordt gekweekt, lokaler is niet mogelijk”. Ook heeft ze zich verdiept in het composteren. Marjoleins droom was altijd om in een klein huisje, met een eetbaar paradijs erom heen, te wonen.

En dan lekker koken met groente uit de tuin. Ze mag graag lekker eten en noemt zichzelf een bourgondisch type. Marjolein kookt graag volgens een recept. Zo heeft ze via Ekoplaza een tijd lang de vegan maaltijdbox gekocht. Hierbij zat altijd een receptenkaart waarop het recept + voedingsstoffen op staat. Deze kaarten heeft ze bewaard en zijn nu haar leidraad. “Als kind vond ik groente niet echt lekker. De bloemkool werd thuis tot snot gekookt. De doperwtjes van mijn vaders tuin waren wel lekker. Hij had ook een kas. Ik vond het als kind heerlijk om in de kas te rommelen. En nu woon ik in een huis dat voor de helft kas is! Tegenwoordig weet ik groente meer te waarderen.

Tot haar 40e heeft Marjolein in de buurt van Alkmaar gewoond en nu woont ze alweer 5 jaar in Olst. Ze is heel blij dat ze de stap heeft gemaakt. Zulke leuke mensen, vrienden gemaakt, mooie omgeving. Ze heeft nul spijt. Ach en de stad mist ze helemaal niet.

“Eigenlijk ben ik altijd al een dorpsmeisje geweest. Ik ben opgegroeid in de gemeente Langedijk. Ik ben een heel huiselijk type en hou van eenvoud en overzicht.”

De goeie tijd komt eraan. Lekker samen met buren eten in de kas. Daarbij past een Gele currysoep met Chinese kool en radijsjes van het Eko-menu heel goed bij. Daarbij nog een glaasje eigen gebrouwen cider. Dat staat nog op het wensenlijstje van Marjolein. Die wil ik wel helpen testen!

Gele currysoep met Chinese kool en radijsjes

(Bron: Ekoplaza – 4 personen)

Wat gaat erin?

  • 260 gram volkoren basmatirijst
  • 2 uien
  • 1 Chinese kool
  • 1 bosje radijs
  • 100 gram gele currypasta
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 groentebouillontablet
  • 50 gram cashewnoten
  • 2 eetlepels bakolie
  • 1000 ml water
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  • Breng water aan de kook voor de rijst.
  • Spoel de rijst af onder de kraan, gebruik bijvoorbeeld een zeef.
  • Kook de rijst in 8 minuten gaar.
  • Giet daarna het water af en zet afgedekt opzij.
  • Pel en snipper de ui.
  • Was en snijd de Chinese kool in stukken.
  • Was en snijd de radijs in plakjes.
  • Verhit bakolie in een wok of koekenpan en bak de ui 1 minuut op een hoog vuur.
  • Voeg de gele currypasta en de kokosmelk toe.
  • Verkruimel het groentebouillontablet erboven en voeg het water toe.
  • Zet het vuur laag en laat rustig pruttelen.
  • Voeg vervolgens de rijst en Chinese kool toe aan de currysoep.
  • Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
  • Voeg de radijs en eventueel een scheutje water toe. Bewaar wat radijs om de soep mee te garneren.
  • Serveer de soep in mooie kommen.
  • Garneer met de radijs en cashewnoten.

Tip: gebruik verse kruiden zoals peterselie en strooi deze over de soep.

Eet smakelijk!

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.