Denne: Ze pakken ons alle tradities af

Interessant? Deel het artikel

denne dronken

Denne: Ze pakken ons alle tradities af

Ze pakken ons alle tradities af. We mogen geen vuurwerk meer afsteken. Nieuwjaarszoenen mag niet meer. In mijn eigen huis mag ik niet meer roken. En met drank op mag ik al niet eens meer met de fiets naar huis. Straks – zul je zien – gaan ze ook vlees nog verbieden.

Door Denne van Knöldert

Als je even wacht hebben ze op de IC niks meer te doen.

In mijn jeugd was het traditie met de vriendengroep de buurt langs te gaan. Ik woonde op het platteland, de afstanden naar de buren was best groot en dat was maar goed ook, want dan was je een boerderij verderop weer een beetje nuchter.

Eerst tot 00.00 uur bij Wimpie, dan naar Chrissie, Pietie, Niepie, Jossie en Harrie. Bij Wimpie ging het al van dik hout tijdens het zwikken met maximaal drie centen zetten. Maar daarna toch ook overal gewoon een paar biertjes, bij Chrissie zelfs soms een borreltje, ‘met een batse suker’ d’r in want anders is vieux niet te zuipen. Met moeite kreeg ik het allemaal weg die avond. Vooral als de oliebol die ik in mijn maag bovenop op half krat bier liet plonsen droop van het vet, moest ik moeite doen alles binnen te houden.

Ik weet nog hoe we Jossie van ‘de grote weg’ probeerden te houden, omdat het hem wel leuk leek precies tussen die twee lampjes door te lopen die er in de verte aan kwamen slingeren. Hoe we midden in de nacht op de bus wachtten die nooit kwam en dus maar het hokje opbliezen. En Wimpie had de pech dat zijn vader net onder de koeien vandaan kwam na het melken toen hij om 07.00 uur ’s morgens thuis kwam waggelen. Moest hij meteen door naar de ochtendmis, die van half acht, de eerste van het jaar.

Ook zo’n traditie die ze ons afgenomen hebben: op zaterdag een mis om 17 en 19 uur, op zondag die van 7.30, 9.00 en 11.00 uur. En niet te vergeten op iedere werkdag een ochtendmis, waar ik dan misdienaar mocht zijn.

Wimpie had het met die vroege mis niet veel slechter getroffen dan ik overigens. Al vroeg op de eerste januari hadden we een wandeling te maken van Ramele in Raalte naar de Buurtschap in Luttenberg. Liever lag ik die dag in bed tot een goed tijdstip waarop ik een met een biertje de kater weg kon drinken (op weg naar de volgende). Maar eerlijk is eerlijk: die wandeling was ook wel ontnuchterend. Dat dan weer geheel in tegenstelling tot de biertjes die tante Riek (van Knöldert) en ome Gerrit al naast de ook daar te vette oliebollen hadden klaar staan.

Mijn moeder wandelde trouwens niet mee. Die kwam met de auto. Die mijn vader ’s avonds dan weer naar huis reed. Want mijn vader dronk geen bier zo’n dag.

Die dronk jenever.

Maar dat mag dus niet meer. Ze pakken ons alle tradities af.
Verdorie.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.