De honingbij vreet appels aan en maakt er appelsabbelhoning van

Leonieke Kruit woont op het platteland waar verderop een paar kasten voor de honingbij staan. Die bijen hebben op dat platteland verder niet veel te eten, dus beginnen ze nu aan haar appels... Om cynisch van te worden.

Interessant? Deel het artikel

imker, bijenkast wandelen met sjaak
Foto: Sjaak Bruggeman

Kijk, ze zijn er weer, terug van weggeweest, de honingbijen. In augustus gaan ze naar de bloeiende hei en als die is leeggegeten komen ze weer terug, hier bij ons op het platteland.

Op de Sallandse heuvelrug staan een aantal kasten, die toestemming hebben van Staatsbosbeheer. Het aantal is beperkt, omdat er twee soorten zeldzame wilde bijen voorkomen, die gespecialiseerd zijn in de bloeiende Struikhei. Die zeldzame wilde bijen vliegen alleen dan als de Struikhei bloeit, en als die is uitgebloeid verdwijnen ze weer ondergronds. Goed aangepast dus.

Honingbijen worden heen en weer gekard naar plaatsen zoals de Sallandse Heuvelrug waar ze zoveel mogelijk kunnen inslaan. En als er niets is te eten, worden ze bijgevoerd. Niet aangepast dus aan Nederlandse omstandigheden.

Honingbijen krijgen eten voorgeschoteld dus. Teveel honingbijen schaden daarom de wilde soorten, die het eten niet krijgen voorgeschoteld. Maar imkers willen daar niets van weten en zetten dus zoveel mogelijk kasten náást het eigendom van Staatbosbeheer. Dan kan Staatsbosbeheer er niets tegen doen en de honingbijen bereiken de heidevelden toch wel.

‘Ha, ha mooi voor elkaar’, zeggen de zo natuurverbonden imkers tegen elkaar. ‘Honingbijen zijn zo nuttig, wij imkers redden de wereld, want onze bijen bestuiven de planten zo efficiënt en dat is noodzakelijke voor ons dagelijks voedsel.’

Door de struikhei te bestuiven kunnen we zodoende meer struikhei eten?

In het voorjaar hebben de honingbijen ijverig de fruitbomen bestoven. ‘Gelukkig maar’, zeggen de imkers, ‘anders zou er geen appel aan de bomen komen!’

Vreemd, wij hadden hier toch net zo goed appels vóórdat de honingbijen-hype losbarstte?

Nu de struikhei en de meeste andere planten op zijn, komen de kasten en de dus de honingbijen weer terug naar het platteland. Maar daar is sowieso niks te eten. Engels raaigras en maïs. Kruiden worden doodgesproten. Dus zoeken ze ander eten. Vorig jaar zijn de meeste appels aangevreten en onbruikbaar gemaakt door honingbijenvraat. Bij ons. Hetzelfde hoorden we van anderen.

Misschien is het een nieuw product voor imkers: zo is er nóg meer ping-ping te halen dan ze al doen, namelijk appelsabbelhoning, geheel onbaatzuchtig voor u geproduceerd door onze honingbijen!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “De honingbij vreet appels aan en maakt er appelsabbelhoning van”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.