“De Eettafel” in Raalte – Een unieke ervaring om integratie en communicatie te bevorderen

In een wereld waar moderne samenlevingen steeds meer uitdagingen ondervinden bij het bevorderen van wederzijds begrip en culturele integratie, ontstaan initiatieven die helpen bruggen te slaan tussen mensen met verschillende achtergronden. Een van deze initiatieven is "De Eettafel" in Raalte.

Interessant? Deel het artikel

Marian

In onze moderne wereld, waar de uitdagingen van culturele en sociale integratie toenemen, komen er enkele initiatieven naar voren die de weg verlichten naar een meer samenhangende en begripvolle samenleving. Een van deze unieke initiatieven is “De Eettafel” in het Nederlandse dorp Raalte,

die een platform biedt voor cultuuruitwisseling en het opbouwen van bruggen tussen nieuwe Nederlanders en de oorspronkelijke inwoners. Dit initiatief van vluchtelingenwerk is gebaseerd op een simpel maar diepgaand idee: een groep vrouwen komt samen aan de eettafel om samen te eten, te communiceren en te integreren, ver weg van de dagelijkse verplichtingen.

Het innovatieve idee: De Eettafel

Marian Vlierhuis  sprak met grote enthousiasme over het initiatief, en uit haar woorden en haar kennis van de details van het project, bleek duidelijk dat ze werkt aan iets bijzonders in onze samenleving. Haar activiteit en haar aanrakingen die een hart uitdrukken dat klopt met de wens dat mensen in onze samenleving elkaar ontmoeten, zodat we een schilderij kunnen zijn met de penseel van Van Gogh en de ogen van de vrouwen die uit verschillende landen komen. Het doel: het streven naar een betere wederzijdse kennismaking tussen ons als Nederlanders met verschillende culturele achtergronden of als oorspronkelijke Nederlanders. De eettafel is de plek waar iedereen samenkomt.

Marian legt uit: “De tafel is niet zomaar een plek voor maaltijden; het is een platform voor het opbouwen van nieuwe relaties en het bevorderen van communicatie tussen diverse culturen. Elke maand komt een groep vrouwen bijeen, de helft van hen zijn nieuwe Nederlanders en de andere helft bestaat uit vrouwen die al langere tijd in de gemeente Raalte wonen. Twee van origine Nederlandse vrouwen en twee vrouwen van buitenlandse afkomst, bedenken samen de recepten voor het menu , doen  de boodschappen en vervolgens koken we samen met de hele groep in de keuken van Landstede, die deze zonder kosten beschikbaar stelt.

Dit eenvoudige idee biedt een kans om Nederlands te spreken, wat de taalvaardigheid van alle deelnemers bevordert, en biedt ook de gelegenheid om te praten over de dagelijkse uitdagingen waarmee elke deelnemer te maken heeft, of ze nu nieuw zijn in Nederland of al lange tijd wonen in het land. Zoals Ayse, die vijf jaar in Nederland woont, zegt: “Toen ik hier voor het eerst arriveerde, moest ik vaak thuis blijven vanwege COVID-19. In mijn land was ik een actieve vrouw: ik hield van reizen en nieuwe dingen leren. Maar toen ik nog geen Nederlands kon spreken, voelde ik me vaak erg eenzaam. Later hoorde ik tijdens mijn taalcursus over de Eettafel. Ik ben nu al drie jaar actief bij de Eettafel. Ik houd echt van deze groep. Elke maand kijk ik uit naar de dag dat we elkaar weer zien.”

En Janda, een Syrische deelnemer, zegt: “Eén keer per maand zitten we samen, bereiden we heerlijke traditionele gerechten uit verschillende landen en bouwen we sociale relaties op door culturele verhalen. Het is een tijd van ontspanning voor de vrouwen en het is mooi om met elkaar te praten tijdens het koken, eten en opruimen.”

Het nationaal monument op de Dam
Het nationaal monument op de Dam

Culturele activiteit: Van Amsterdam naar het Rijksmuseum.

De maandelijkse maaltijden worden door de dames zelf betaald. En soms ontvangen zij een gift om iets extra’s te kunnen doen. De eettafelgroep ontving dit keer een genereuze donatie van “Kracht van Salland” om culturele activiteiten te organiseren voor de vrouwen. Bovendien ontving de eettafel groep museumkaarten via een actie van Vluchtelingenwerk. Eind november werd een reis naar de Nederlandse hoofdstad, Amsterdam, georganiseerd. Deze reis was niet alleen een toeristische excursie, maar ook een kans voor culturele interactie en een dieper begrip van de Nederlandse cultuur.

De groep reisde per trein naar Amsterdam en maakte een “hop-on hop-off boottocht” om door de beroemde grachten van de stad te varen. Gedurende de tocht werd de groep geïnformeerd over de belangrijke bezienswaardigheden in de stad, wat deze ervaring zowel educatief als vermakelijk maakte. Daarna brachten ze een bezoek aan de “Albert Cuypmarkt”, een multiculturele markt waar iedereen iets kon ontdekken.

Na de markt ging de groep naar het beroemde “Rijksmuseum”. Dit was voor velen de eerste keer dat ze een van deze omvang bezochten, een zeldzame kans om de geschiedenis en cultuur van Nederland te ontdekken. Dit was ook de eerste keer voor velen dat ze zonder hun familie een dag uit gingen. Zoals Ayse zegt: “Mijn laatste reis naar Amsterdam heeft me erg blij gemaakt. Ik heb nooit eerder de stad op deze manier kunnen bezoeken. Voor het eerst ging ik naar het Rijksmuseum met de Eettafel. Het was indrukwekkend om de Nederlandse kunstwerken te zien. Ik had nog nooit een boottocht gemaakt en het was heel leuk. Dankzij de Eettafel heb ik herinneringen verzameld die ik de rest van mijn leven niet zal vergeten.”

De voortzetting van de reis en het afsluiten van de dag

Na het museumbezoek vervolgde de groep haar reis per boot naar Amsterdam Centraal. Tegen die tijd was het al donker geworden en konden ze genieten van de prachtige lichtjes langs de route. Daarna maakten ze een wandeling naar de Dam en een deel van het uitgaansgebied, waarna ze de dag afsloten met een bezoek aan een Indiaas restaurant. Deze momenten waren een kans om de dag te reflecteren, samen te lachen en nieuwe herinneringen te creëren.

Deze reis was voor veel vrouwen een rijke en emotionele ervaring, waarin ze elkaar beter leerden kennen en samen nieuwe herinneringen maakten rond de eettafel en op nieuwe locaties. Kortom een dag met een gouden randje.

Conclusie: Een succesvolle ervaring om integratie te bevorderen

Het initiatief “De Eettafel” in Raalte is niet alleen een sociaal evenement, maar een diepgaande ervaring die bijdraagt aan het opbouwen van een meer diverse en begripvolle Nederlandse samenleving. Dankzij deze culturele activiteit, gezamenlijke reis en voortdurende communicatie, heeft dit initiatief de sociale integratie bevorderd en nieuwe mogelijkheden voor de deelnemers geopend. Het heeft bewezen dat het niet alleen een kans is om te leren en te groeien, maar ook een kans om sterke persoonlijke relaties en nieuwe vriendschappen op te bouwen.

Met de steun van “Vluchtelingenwerk” en “Kracht van Salland“, blijft dit initiatief zijn ambitieuze doelen om culturele integratie te bevorderen en interactie tussen verschillende gemeenschappen te stimuleren, wat het een model maakt voor vergelijkbare initiatieven in andere plaatsen.


Op dit moment zouden we aan de eettafel enkele Nederlandse vrouwen willen toevoegen, die geïnteresseerd zijn in de doelgroep en graag mee willen doen . Het liefst hebben we dames in de leeftijd tussen de 40 en 55 jaar, zodat onze groep wat verjongd. Geïnteresseerden kunnen hierover contact op nemen met Marian Vlierhuis van Vluchtelingenwerk Raalte

 

 


 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.