‘Dat was mooi man’, Slagerij van Kampen laat Hoftheater schudden op zijn grondvesten.

Interessant? Deel het artikel

20220507_220741.jpg

Raalte – Geef een kind een trommel en het begint direct muziek te maken. Geef een volwassen man een paar trommels en hij denkt direct te kunnen drummen. Maar wat gebeurt er als je meer dan veertig trommels bij elkaar zet? Dan wordt het één groot onsamenhangende kakofonie van geluid, tenminste bij normale mensen dan. Maar dus niet als de vijf leden van Slagerij van Kampen erachter gaan staan. Hoewel het soms lijkt of ze volledig willekeurig op één van de percussie-instrumenten aan het slaan zijn, smeedt de Slagerij er bij ieder nummer weer een prachtig geheel van. Mijn buurman merkte aan het eind van de geweldige voorstelling in het Hoftheater dan ook enthousiast op: “Dat was mooi man!”

recensie door: Martin van der Hooft

De percussiegroep Slagerij van Kampen  is al vanaf 1982 actief in wisselende bezettingen. Op de kwaliteit heeft dat echter geen invloed gehad bewezen ze ook afgelopen zaterdag nog maar weer eens in het Raalter Hoftheater.  De groep bestaat al een tijd uit vijf percussionisten die het stijf uitverkochte theater een dampende en stampende voorstelling gaven. En die verveelde geen moment. In het ene nummer werd de zaal meegenomen naar een treinstation, je voelde de treinen gewoon langs denderen terwijl je je op het perron waande. Later in hetzelfde nummer zit je ín zo’n intercity en ging je automatisch mee in het ritme van een steeds sneller rijdende zware locomotief met een sliert wagons erachter.

Direct daarop wordt het allemaal ineens heel klein. Een gitaar en een minidrumstelletje. Meer hadden Clara en Robin niet nodig om het publiek opnieuw in vervoering te brengen. Niet zo gek dat je in de pauze hoorde vertellen: “Als het maar even kan, dan gaan we ieder jaar naar De Slagerij voor een voorstelling. En we vervelen ons nooit!” Die gitaar is trouwens – net als de andere instrumenten die Robin bespeelt een mooie toevoeging aan het pure percussiewerk van de andere vier. De nummers krijgen nog meer diepte. In de toegift speelden de synthesizers zelfs zo’n grote rol dat het nummer niet had misstaan in het Windesheim Danstheater tijdens het Bevrijdings Festival Overijssel van afgelopen donderdag.

Waar is de jeugd

Dat is misschien ook wel het enige punt waarop iets te winnen valt voor het gezelschap. Het publiek dat op de voorstelling afkwam is gemiddeld al snel (ver) boven de veertig. Het zou jammer zijn als dat altijd zo blijft. Ook jongeren zouden deze geweldige voorstelling moeten gaan bezoeken. Ikzelf zou maar wat graag een cross-over met bijvoorbeeld een rapper als Typhoon of Diggy Dex willen zien tijdens een avondje Slagerij van Kampen. Gewoon één of hooguit twee nummers. De enorme drive van de Slagerij past volgens mij perfect bij bijvoorbeeld een goede hiphop. En met dergelijke cross-overs moet het lukken om ook een (veel) jonger publiek naar deze geweldige voorstellingen te trekken.

foto optreden van Slagerij van Kampen
Clara en Robin van de Slagerij van Kampen ’toveren’ op een gitaar.

 

Multi-instrumentalisten

Maar je hoort me verder niet klagen. Als gezegd verveelt het optreden geen seconde,  Olaf en Johan stuwen met hun zware bassdrums en keihard gespannen snares Boudine en Clara tot grote hoogte. Onvoorstelbaar daarbij is het enorme aantal verschillende percussie-instrumenten dat ze beheersen. Van de bekende conga’s en djembé’s tot aan een elektronisch drumpad en een soort rietje waaruit Boudine weer een heel ander geluid weet te halen. Iets achter de frontline zorgt Robin er steeds voor dat hij met behulp van allerlei instrumenten – o.a. een heerlijke synthesizer – de muziek nog net wat spannender maakt. 

Tijdens de voorstelling werden vooral nieuwe nummers gespeeld die voor Rythm of Life zijn gecomponeerd afgewisseld met ouder werk zoals The Man in the Square. De afsluiter was ook één van de klassiekers van de Slagerij, The Mountain to Mohammed. Iedere muzikant liet nog eens zien wat hij/zij allemaal in huis heeft. En vooral Olaf maakte het publiek met een geweldige (en snoeiharde) solo het publiek helemaal gek. Een oorverdovend  staande ovatie viel de band dan ook geheel terecht ten deel. 

Mocht je dus ooit in de gelegenheid zijn om De Slagerij van Kampen te gaan zien, laat dat dan zeker niet na. En oh ja, neem ook je pubers mee…

De Slagerij van Kampen – Rythm of Life
Hoftheater Raalte – zaterdag 7 mei 2022

De Slagerij van Kampen bestaat uit:
Johan Boere, Olaf Fase, Clara de Mik, Boudine van Slobbe en Robin van Vliet.  
Kijk op slagerijvankampen.nl voor de agenda en meer nieuws over de band.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.