Anders kijken naar voedsel: De Hof van Breecamp in Zwolle

Veel mensen zijn - in de overtuiging dat we op de huidige manier niet door kunnen gaan - op zoek naar een andere manier om om te gaan met onze voedselvoorziening. 'Hier in Salland' ging op zoek naar voorbeelden van personen en groepen die het al anders doen. Zo kwamen we onder andere terecht in het uiterste puntje van Zwolle. Wil jij jouw voorbeeld ook met onze lezers delen, neem dan contact met ons op.

Interessant? Deel het artikel

een kijkje in de tuin van Hof van Breecamp
De Hof van Breecamp is een buurttuin waarin ontmoeten belangrijk is. Diana van der Stouw-Hartelman is de 2de persoon van rechts.© Hier in Salland / Martin van der Hooft

Zwolle – Van de buitenkant zie je nauwelijks wat er zich in de Hof van Breecamp afspeelt. En hoewel de grote haag rondom de Hof in het winderige Stadshagen belangrijk is, is dat ook erg jammer. Ben je eenmaal door de poort naar binnen gegaan, dan valt er direct rust over je heen, zelfs als de tientallen kinderen spelend langs je heen rennen. De Hof van Breecamp herbergt naast een aantal moestuintjes vooral ook een ontmoetingsplek. Én het is de locatie waar de mensen achter de voedselcoöperatie De Hof van Breecamp elkaar ieder weekend treffen.  We spraken er af met Diana van der Stouw-Hartelman  één van de drijvende krachten achter die coöperatie. 

Wat we tegenwoordig kennen als de Hof van Breecamp is ooit begonnen als een gezamenlijk moestuinproject in een nieuw gedeelte van de enorme wijk Stadshagen.  Diana: “We waren één van de eerste bewoners in dit gedeelte en net als de anderen verveelden we ons. In de buurt was immers nog niet zoveel te doen, dus gingen we op zoek naar iets dat ons en de buurt aan elkaar kon binden. We kwamen uit op een aantal gezamenlijke moestuinen op een stuk grond dat de gemeente ons beschikbaar stelde. We hadden toen nog geen idee dat dat uiteindelijk zou uitmonden in een buurttuin én een voedselcoöperatie. ” Hoewel die beide sterk met elkaar verbonden zijn – en bijna dezelfde naam dragen – is de Hof van Breecamp de buurttuin. Deze organiseert door het jaar heen diverse activiteiten, zoals workshops en een streekmarkt. De voedselcoöperatie Hof van Breecamp is er een losstaand onderdeel van.  Je kunt dus lid zijn van de coöperatie maar niet deelnemen aan de buurttuin, of andersom.

“Eigenlijk deden we maar wat in de tijd van het ontstaan van het eerste moestuinproject,” volgens Diana. En zo kwamen we er achter dat zo’n moestuin niet alleen heel verbindend kan werken maar ook wel heel veel werk is met soms teleurstellende opbrengsten. Maar we hadden er vooral ook heel veel lol met elkaar.”

Oma’s wijze woorden

Het was ook de plek waar Diana meer en meer geïnteresseerd raakte in het voedsel dat we met zijn allen consumeren. En zich steeds vaker verbaasde over het bij sommigen compleet ontbrekende besef waar dat voedsel vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Ze werd daarbij speciaal geraakt door een opmerking van haar oma:  “In een gesprek met mijn oma wees die me op een bijzondere ontwikkeling. Zij is geboren aan het begin van de vorige eeuw. En – zo vertelde oma – in haar jeugd en jonge jaren gaven gezinnen zo’n twintig procent van het gezinsinkomen uit aan voedsel. Tegenwoordig is dat nog maar tien procent. En dan weten de meesten ook nog niet wáár ze dat aan uitgeven!” Ze kon niet anders dan haar oma gelijk geven. In de Hof van Breecamp denkt ze dan ook nog regelmatig terug aan dat verhaal. “We liepen hier laatst langs een struik in één van de moestuinen. Wat is dat voor iets bijzonders,  vroeg iemand. Toen ik vertelde dat het boerenkool was, keek ze me verbaasd aan. Boerenkool?? Maar dat ken ik zo helemaal niet, Dat ziet er in de winkel heel anders uit. Hoe verwerk je dat dan?”

En dat is precies de reden waarom de Hof op maar één manier werkt. “Alle leden van de voedseloöperatie hebben ééns in de zoveel weken ‘ophaaldienst’. Daarbij moeten ze het door de andere leden bestelde voedsel gaan ophalen bij onze leveranciers. Dan weten ze wie het maakt, waar het groeit en hoe het er in onbewerkte vorm uitziet.” Aan gemakskopen doen ze dan ook niet boven in Stadshagen. Diane: “Er werd me wel eens gevraagd. Oh leuk, bezorgen jullie ook bij mij thuis?  Nou daar beginnen we dus niet aan.  Iedereen die wat besteld moet het hier zelf komen ophalen op zaterdagmorgen. Je moet er kortom wel wat voor doen.”

Veel meer dan een inkoopvereniging.

Door die werkwijze is de coöperatie dan ook veel meer dan alleen een soort inkoopcollectief. De kleine 20 gezinnen die er aan meedoen, werken niet alleen aan voedselbewustzijn, maar ook aan sociale cohesie. En dat is zeker in zo’n grote wijk als Stadshagen zonder oude kern een groot pluspunt. Op de vraag of je het model ‘de Hof van Breecamp’ overal in kan zetten en/of ongelimiteerd kan uitbreiden antwoord Diana heel stellig:  “Dat eerste wel, dat tweede zeker niet. Volgens mij is het – als je het simpel houdt – overal toe te passen.  De leveranciers (die allemaal uit de buurt komen en allemaal zelfstandig werkende bedrijven zijn) waren en zijn allemaal erg enthousiast, net als de deelnemers. Dus dat is geen probleem. Veel groter dan nu wil ik echter niet worden. Het is met ons huidige ledental soms al lastig om iedereen op één lijn te krijgen of te houden. Je ziet ook dat er ieder jaar wel een paar afvallen en weer nieuwe bijkomen. Maar het moet vooral gezellig blijven met elkaar.”

Zeker op de dag dat wij de Hof van Breecamp bezochten zit het met die gezelligheid wel goed. Stadshagen bestaat dit jaar 25 jaar en viert dat onder andere met een route langs particuliere initiatieven die de leefbaarheid van de wijk vergroten. Een pan soep boven een knapperend vuurtje, koffie met diverse lekkernijen van verschillende leveranciers en wat drinken zorgen voor een heerlijke stemming. Diverse potentieel nieuwe leden worden dan ook uitgebreid ingelicht over het hoe en waarom van de coöperatie.  Dus met de aanwas zit het zeker goed.

Breecamp Bruist

Behalve het onderhouden van de buurttuin en het gezamenlijk inkopen ondernemen de leden nog meer activiteiten. “Ik zou graag nog meer een verbindende factor voor de wijk willen zijn,” aldus Diana. Maar dat was vooral de afgelopen jaren natuurlijk een stuk lastiger. Om dat doel toch te bereiken organiseert de buurttuin regelmatig workshops en bijeenkomsten. Zo werd er al eens een bierbrouwavond georganiseerd en staan er af en toe ook proeverijen op het programma en organiseren ze ieder jaar de streek- en foodmarkt Breecamp Bruist

Wil je meer weten over de coöperatie of de buurttuin neem dan een kijkje op de website of volg ze op facebook.

Toegansbord Hof van Breecamp
De buurttuin is toegankelijk voor leden. Maar je bent van harte welkom om ook een kijkje te komen nemen. © Hier in Salland / Martin van der Hooft

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.