Op maandag 28 oktober is tussen 17:30 en 19:30 de aftrap van de landelijke campagne ‘Fietsverlichting AAN in het donker’ gestart. Aanwezig zijn onder meer gedeputeerde Ruitenberg (verkeersveiligheid, Gelderland), wethouder Kundić (duurzame mobiliteit, Gelderland) burgemeester Marcouch (Arnhem) en de politie.
Veilig Verkeer Nederland, Bovag, Fietsersbond, TeamAlert en ANWB zijn ook aanwezig, als partners van de landelijke campagne ‘Fietsverlichting AAN.’
Campagnedoel
De dagen worden korter. Dat maakt goede verlichting in het verkeer nog belangrijker. Goede lampen verkleinen de kans op ongelukken met zo’n 20%. De laatste cijfers laten zien dat meer dan 80% van de Nederlanders goedwerkende fietsverlichting heeft, daar is dus nog verbetering mogelijk.
Vooral jongeren fietsen nog vaak zonder goedwerkende lampen.
De Rijksoverheid en de aanwezige verkeersveiligheidspartners voeren jaarlijks een fietsverlichtingscampagne om te zorgen dat zo veel mogelijk mensen een fiets met goede verlichting hebben. De komende weken is campagnemateriaal vanuit het de Rijksoverheid op verschillende plekken te horen en te zien, zoals in radiocommercials, via sociale media en op posters langs de weg.
Fietsverlichting tellen met de Fietslichttellen-app
De campagnepartners organiseren de komende weken ook verschillende activiteiten. Zo faciliteert Veilig Verkeer Nederland honderden fietsverlichtingscontroles en faciliteert zij de ‘fietslichttellen-app’ om in kaart te brengen hoeveel fietsers hun verlichting daadwerkelijk aan hebben. De Fietslichttellen-app werd door Veilig Verkeer Nederland gelanceerd tijdens de Nationale Fietslichtteldag in december 2022.
Directeur VVN Evert-Jan Hulshof: “Deze app stelt mensen in staat om zelf actief bij te dragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid door te registreren welke fietsers met goed werkende verlichting rijden. Dit geeft direct inzicht waar verbetering nodig is”. Uit de eerste telling bleek dat 70,8% van de fietsers met beide lichten aan fietste, terwijl 29,1% geen volledige fietsverlichting voerde.
Dat de percentages uit de app afwijken van de andere landelijke cijfers komt doordat de telling met de app wordt uitgevoerd op specifieke momenten en locaties, zoals tijdens de spits of rondom scholen. Op deze plekken kan het gedrag van fietsers anders kan zijn dan gemiddeld. Zo biedt de Fietslichttellen-app inzicht in specifieke situaties, terwijl de algemene cijfers gebaseerd zijn op bredere steekproeven. “De app kan door iedereen gebruikt worden, bijvoorbeeld bij scholen, sportverenigingen of in de buurt. Zo kunnen we samen blijven werken aan betere fietsveiligheid”, Aldus Hulshof die zelf ook aanwezig is bij de aftrap van de fietsverlichtingscampagne.
Het belang van goede verlichting wordt ook door RAI Vereniging de aandacht gebracht via een speciaal Keurmerk voor Fietsverlichting (RKF). TeamAlert en ANWB voeren ieder hun eigen campagne om vooral jongeren op te roepen om hun verlichting op orde te brengen.
Campagneaftrap
Dit jaar werd de campagne afgetrapt op het Airborneplein in Arnhem, op maandag 28 oktober tussen 17:30 en 19:30. Tijdens deze twee uur waren er verschillende zaken te zien:
• De politie houdt fietsers zonder goede verlichting staande – als uitzondering krijgen zij op dat moment geen boete;
• Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond geven fietsers voorlichting over het belang van goede verlichting;
• Bovag en ANWB repareren gratis en ter plekke niet-werkende fietsverlichting;
• TeamAlert laat jongeren met een VR-bril ervaren hoe slecht je zonder verlichting zichtbaar bent voor automobilisten.
Over de vereniging Veilig Verkeer Nederland
Veilig Verkeer Nederland (VVN) is de grootste verkeersveiligheidsorganisatie van Nederland. De vereniging zet zich dagelijks in voor de missie ‘Iedereen veilig over straat’. Hiervoor activeert zij niet alleen haar beroepskrachten en duizenden vrijwilligers, maar ook het bedrijfsleven en politiek Den Haag.
VVN is al vele jaren de grootste aanbieder van praktisch gerichte verkeerseducatie voor de basisschool. Onder het motto ‘Meedoen is makkelijk’ wil de organisatie zoveel mogelijk mensen laten participeren met als doel een veiliger verkeer.
Meer info via vvn.nl