Voorbijgangerserf Haarle herdenkt kleine hardwerkende keuterboertjes

Keuterboertjes, wat hebben die vroeger hard gewerkt. Ze verzorgden het eten voor de buurt en voor zichzelf. Ze werkten uitermate goed samen met de natuur, want als je neemt, dan moet je ook geven, anders gaat dat niet goed komen. Het Voorbijgangerserf in Haarle herinnert daaraan en DwarsdoorSalland maakte er een wandeling langs

Interessant? Deel het artikel

voorbijgangerserf
Foto: Leo Kemper

Vroeger plaatsten keuterboertjes een lindeboom voor het huis. Aan de zuid-west-kant om het binnen lekker koel te houden in de zomer. De boerderij bij de lindeboom aan de voet van de Sprengenberg aan de Haarles kant is er niet meer. In 1961 afgebrand. Maar de lindeboom zelf is er nog wel, sterker, hij is een levend element van een monument geworden. De fundering van de boerderij in staal uitgevoerd is het andere onderdeel van het monument.

Het Voorbijgangerserf heet het, en zo aan de voet van de Sallandse Heuvelrug is het ook een plek waar veel mensen aan voorbij gaan. Voorbijgangers, dat waren die keuterboertjes ook. Ze werkten zich een slag in de rondte, zorgden daarmee voor eten voor zichzelf en een paar andere dorpelingen. Ze werkten samen met de natuur en legden die hun wil niet op, omdat ze wisten dat ze er van afhankelijk waren. Als je de cirkel een keer doorbreekt, keert zich dat vroeg of laat tegen jezelf.

Voorbijgangerserf opgericht door Stichting Sallands Erfgoed.
Grond beschikbaar gesteld door Frans Rensen.
Ontwerp: Leo Kemper

Het voorbijgangerserf herinnert aan de vele kleine keuterboertjes in het algemeen, maar deze aan de voet van Heuvelrug werd gebouwd door Arend Albert, Eurntie genoemd omdat ze Albert zo uitspraken. Zijn vrouw stierf al vroeg aan cholera. Zo ging dat in die tijd. Je had zo maar een virus of bacteriële ziekte te pakken.
Later kwam Willy Laïnk er te wonen. Die werkte ook hard en kluste bij voor de familie Palthe die even verderop die fantastische ‘toren van Palthe’ had staan. Maar Willy had er zijn bed en een goed stuk vlees, wat wilde een mens in die tijd nog meer.

Als je deze wandeling van DwarsdoorSalland loopt, kom je langs het monument én langs de toren van Palthe. Ga dan eens rustig op het bankje onder de linde zitten en bedenk hoe Eurntie en die andere keuterboertjes hier in Salland geleefd hebben en hoe we dat nu doen.

Gewoon even weg-mijmeren zoals Eurntie dat ook deed. We zijn dan best benieuwd waar je allemaal aan denkt. Zet het vooral onder dit verhaal.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

1 reactie op “Voorbijgangerserf Haarle herdenkt kleine hardwerkende keuterboertjes”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.