Thijs Poelhekke over een gebeurtenis, een peiling, een gamechanger en een rechts-extremist

Columnist Thijs Poelhekke verdiept zich in de reuring rond de Tweede Kamerverkiezingen.

Interessant? Deel het artikel

kees 231121 vechten

Voor Hier in Salland schrijft Thijs Poelhekke over uiteenlopende gebeurtenissen en allerhande actualiteiten en dát treft, want na bijna een jaar voorbereiding op zijn oudejaarsconference in het HOFtheater is Poelhekke specialist op het gebied van 2023. Een eerste conclusie? 2023 dreigt een jaar te worden waarin de lokale omstandigheden in combinatie met de toestand internationaal de overhand krijgt.

Wilders stijgt, aldus peilingen

Vroeg of laat tijdens de campagne zullen onze politiek experts, duiders en insiders in collectief katzwijm vallen, zoveel staat vast. Vanaf dat moment praat men koortsachtig en onophoudelijk over een zogeheten gamechanger, een onderwerp waarover de wildste wartaal wordt uitgeslagen – bij Khalid en Sophie aan tafel wordt door een bonte stoet kenners reeds dagenlang vrijuit geraaskald. De ontknoping nadert, dus na iedere campagnewissewas in het land is er een uitgebreide analyse in de studio, gevolgd door koortsachtig overleggende specialisten: waren we zojuist getuige van zo’n gamechanger? Maakt er al iemand rechtmatig aanspraak op momentum? Tot zover niets nieuws onder zon, maar toen was-ie daar plotsklaps: de bewuste maandagochtend.

Het zal je maar overkomen, als bonafide Binnenhofspecialist: volgens de nieuwste peiling is er ontegenzeggelijk sprake van gamechanger, maar in de studio bleef-ie jou en je collega’s destijds geheel onopgemerkt. Dan zijn zelfs de meest robuuste kenners even van hun stuk – logisch ook. Gelukkig was het een peiling van De Hond, ‘die er altijd naast zit’, dus tot de gezaghebbender peiling van Ipsos verscheen, werd in de studio’s een slag om de arm gehouden: “als we déze peiling geloven moeten…”

Wat was nou precies de aardverschuiving die weldra bevestigd zou worden? Een aantal kiezers had de afgelopen dagen gewikt en gewogen, met als resultaat een tussenstand waarin de onderlinge verhouding tussen de drie grote rechtse partijen licht gewijzigd was. Dat is volgens veel mensen die het weten kunnen ontzettend belangrijk, júíst voor kiezers zoals u.

Zelfs deze groep onwetende kiezers is ervan op de hoogte dat in de Nederlandse politiek velerlei succesvolle soorten rechts bestaan – zie de bijgevoegde lijst voor een beknopt overzicht van gecanoniseerde positioneringen en markante klassiekers.

 • Gezond rechts (2021);
 • Verstandig rechts (1998, 2005, 2012);
 • Stevig rechts (2021);
 • Verantwoord rechts (2004, 2010, 2015);
 • Vrolijk rechts (2019);
 • Religieus rechts (1980, 1992, 2011);
 • Groen rechts (2003);
 • Conservatief rechts (1976 e.v.);
 • Nieuw rechts (2001, 2003, 2004);
 • Elitair rechts (2019);
 • Sociaal rechts (1971, 1989, 2002)

Voor de ervaren rechtse kiezer, die inzicht heeft in de thans geldende nuances, is volstrekt helder hoe de verschillende soorten rechts zich van elkaar onderscheiden. Voor nu volstaat het kennis te nemen van de belangrijkste overeenkomsten tussen de soorten:

Men is rechts

In alle gevallen wordt expliciet de zijde benadrukt: rechts. Dit betekent dat alle rechtse stammen en rassen politiek gezien ter rechterzijde van het midden gesitueerd kunnen worden.

Het adjectief is zéér positief

Het betreft zonder uitzondering specificeringen die de betrokken rechtse personen, organisaties en partijen zichzelf hebben aangemeten, zonder dat hierbij op enigerlei wijze sprake was van dwang.

Vanuit de verschillende invalshoeken werkt genoemde rechtse politiek vóór onderneming, gezin en extra asfalt; men is tegen toenemende regeldruk, onnodige lasten, wachtlijsten in de zorg, extra belasting. U ziet: politiek rechts lééft in ons land, en er is dankzij het ongekende aantal mogelijkheden ruimte voor talloze rechtse succesformules, variërend van CDA tot NSC, van Annemarie Jorritsma tot Lucille Werner, van Baudet tot Van der Staaij en zélfs die daarna kwam. Uiteraard is op rechts plaats voor vrouwelijk leiderschap (Caroline van der Plas & Rita Verdonk in haar VVD-tijd), etnische diversiteit (Ayaan Hirsi Ali) en authentieke bestuurders zoals Henk Bleker. Ik hoor u denken: wat een weelde, hoera, wij mogen in onze handjes knijpen.

Zeer tot ieders spijt bestaat er echter niet alleen fijne, maar ook slechte rechtse politiek. U weet wel: extreem, populistisch, radicaal en neofascistisch rechts, bijvoorbeeld. Deze walgelijke substroming lijkt in niets op het alom geliefde rechts van zojuist; ter vergelijking:

Men is onbetrouwbaar

Deze partijen worden gekenmerkt door populisme, onkunde, politiek geblunder, schandalen en affaires.

Het adjectief is zéér angstaanjagend en onheilspellend

De specificatie is door verstandige buitenstaanders aangebracht en benadrukt het dreigende maatschappelijke gevaar.

En dat er gevaar dreigt staat als een paal boven water: Geert Wilders en zijn PVV kunnen mogelijk de grootste worden. Het is nu aan de normale mensen om dat te verhinderen. Tevens is dat een taak voor álle gezonde mensen, de verantwoordelijke mensen en iedereen die enigszins weldenkend is.

Nederland: extreem-rechts kabinet?

Geert Wilders is een extremist, die moslims discrimineert en hen ziet als tweederangs burgers – een hele bevolkingsgroep wordt bij de PVV zomaar weggezet. Er is een groot verschil tussen de uitspraken en plannen van Wilders enerzijds en het discriminerende systeem dat namens bon-ton-rechts binnen de belastingdienst werd opgetuigd. Enerzijds staat een politicus die consistent laat blijken een hekel te hebben aan de Islam, anderzijds betreft het een systeem dat álle mensen in Nederland het gevoel van een eerlijke en gelijke behandeling poogt te bezorgen.

In vergelijking met wenselijk-rechts lijkt Wilders bovendien onnodig veel aandacht te hebben voor sociale huurders, ouderen en werkende armen; dit gaat op jammerlijke wijze ten koste van buitenlandse aandeelhouders, hoogopgeleide expats en vermogende beursspeculanten. Bovendien meent de PVV dat het géén taak van de Nederlandse overheid is om wereldwijd een actieve rol te spelen in conflictsituaties. Stel je voor dat het ergens oorlog is, en wij verzorgen géén militaire uitzendingen, géén wapenleveringen, géén economische sancties… dan is het allemaal toch niks meer aan?

Daarbij blijft het niet: het constante haatzaaien van Wilders, en tegelijkertijd het onophoudelijke wegzetten van een bevolkingsgroep is volstrekt verwerpelijk; zijn opvattingen over de Islam zijn op geen enkele wijze te vergelijken met het onderscheid tussen bevolkingsgroepen dat honorabel rechts voorstaat: chronisch ziek? gehandicapt? vrouw? verwerpelijke seksuele voorkeuren? burka gewenst? Da’s dus anders, en wie dat niet snapt is hoogstwaarschijnlijk zelf óók een nazi.

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *