Stad+Groen: Gezonde Buurten, samenwerken aan een groene, actieve en sociale leefomgeving

In Nederland zijn er al meer dan dertig 'Gezonde Buurten' en er worden er dit jaar vijftien meer ontwikkeld. Deze buurten bieden ruimte voor kinderen om te spelen, voor bewoners om elkaar te ontmoeten, en voor iedereen om te bewegen en tot rust te komen.

Interessant? Deel het artikel

Stad+Groen
©Stad+Groen

Dit project, waaraan onder andere JOGG van OBB, Jantje Beton en IVN Natuureducatie samenwerken, richt zich op het creëren van groene, kindvriendelijke en sociale plekken in de buurt.

De aanpak draait om samenwerking met de bewoners zelf. Door middel van buurtsafari’s ontdekken buurtbewoners wat er goed is en wat er verbeterd kan worden in hun omgeving. Kinderen en volwassenen werken samen met ontwerpers om een plan te maken voor een verbeterde openbare ruimte, waarbij natuur, spelen en ontmoeten centraal staan.

Door Heleen Kommers

Gezonde Buurten: groen en gezond voor iedereen

‘Gezonde Buurten’ is meer dan alleen het vergroenen van de omgeving. Het project bevordert ook de fysieke en sociale gezondheid van bewoners.

Beweging in de buitenlucht, vooral in een groene omgeving, heeft bewezen positieve effecten op de gezondheid van kinderen, van motorische vaardigheden tot emotionele veerkracht. De natuur biedt bovendien een rustgevende omgeving, wat bijdraagt aan een lager niveau van psychische problemen bij kinderen.

Tijdens buurtsafari’s ontdekken buurtbewoners wat er goed is en wat er verbeterd kan worden in hun omgeving

Actieve betrokkenheid van bewoners zorgt voor succes

Het initiatief ondersteunt lokale overheden met middelen, expertise en cofinanciering, en zorgt ervoor dat bewoners actief betrokken worden bij het proces. Zo wordt niet alleen de fysieke ruimte verbeterd, maar ook het sociale weefsel in de wijk versterkt. In de afgelopen jaren is de samenwerking met gemeenten zoals Amsterdam, Rotterdam en Venlo van groot belang geweest voor het succes van het project, en in 2025 zullen nog meer gemeenten deelnemen.

Van beweeggames tot urban sports: de toekomst is in beweging

In sommige steden wordt deze aanpak uitgebreid met andere initiatieven, zoals beweeggames of het stimuleren van urban sports. Het doel blijft hetzelfde: meer mensen in beweging krijgen en het buitenleven toegankelijker maken voor alle bewoners.

Het ‘Gezonde Buurten’-project is dan ook een voorbeeld van hoe door samenwerking en inzet van lokale bewoners een duurzame, gezonde en sociale toekomst kan worden opgebouwd.

Het initiatief ondersteunt lokale overheden met middelen, expertise en cofinanciering, en zorgt ervoor dat bewoners actief betrokken worden bij het proces.

Bron: Stad+Groen

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.