Berichten over: Stad+Groen

Stad+Groen: Vergroening Nederlandse steden en dorpen loopt terug

Cijfers Groene Stad Challenge laten zien dat ‘vergrijzing’ toeneemt ten koste van groen in de meeste gemeenten. Een fout signaal!

Lees verder »

OBB stad+groen speelplaats

OBB spelmakers+ ruimtedenkers: Kom je mee buitenspelen?

‘Kinderen spelen te weinig buiten.’ ‘Waarom spelen kinderen niet meer buiten?’ ‘Eén op de zes kinderen speelt nooit buiten.’ Al jarenlang tonen diverse onderzoeken ons deze resultaten. Daar moeten we toch iets mee? We weten namelijk allemaal hoe belangrijk buitenspelen is voor de sociale ontwikkeling en (mentale) gezondheid van onze jeugd. En we hebben het ook allemaal gedaan (of doen het hopelijk nog steeds). En toch gaan de cijfers van buitenspelende kinderen elk jaar harder naar beneden.

Lees verder »

stad+groen uitgedroogde eik

Natuurherstelwet definitief van de baan?

Stemming is veranderd onder lidstaten Europees Parlement De Natuurherstelwet, die meer aandacht geeft aan het herstel van kwetsbare natuur, wordt voorlopig uitgesteld. Betekent uitstel ook afstel?

Lees verder »

Stad + Groen: Droom en daad

Visie van hoofdredacteur Hein van Iersel, van het vakblad Stad+Groen op de transities waarin wij ons bevinden.

Lees verder »

Verlos burgers en bedrijven die willen vergroenen van knellende regels

Nederlandse aanpak klimaatbeleid volgens wetenschappers te aarzelend en weinig effectief.

Lees verder »

Europese Rekenkamer constateert haperende circulaire economie in Europa

Europese Unie maakt nauwelijks vorderingen in overgang naar een circulaire economie.

Lees verder »

Jantje Beton: ‘We zijn onze kinderen ziek aan het maken; het medicijn is buiten spelen’

Bevlogen ambtenaren en enthousiaste experts kleuren BOSSdag 2023, een evenement voor bevordering van het buitenspelen voor kinderen.

Lees verder »

Nominaties Gouden Gieter 2023: slimme ideeën en praktische oplossingen voor klimaatproblemen

Tijdens de Nationale Klimaat Expo in Houten worden voor de vierde keer de Gouden Gieters toegekend voor baanbrekende concepten of producten met aandacht voor de klimaatverandering.

Lees verder »

Nederlands Kampioenschap Tegelwippen weer van start

Maak je woonomgeving groener door zoveel mogelijk steen weg te halen. Doe mee aan het NK Tegelwippen, waarbij ook de gemeente Raalte zich heeft aangesloten.

Lees verder »

Het Polderdak: een slimme technologie voor wateroverlast in steden

Het Overijsselse bedrijf Wavin heeft een innovatieve technologie ontwikkeld om wateroverlast in steden tegen te gaan: het Polderdak. Dit slimme dak fungeert als een actief bestuurde waterberging, die al het regenwater op het dak en omliggende daken kan opslaan en hergebruiken voor koeling, recycling en irrigatie. Het systeem is genomineerd voor de Gouden Gieter, een prijs voor praktische oplossingen tegen wateroverlast, droogte en hittestress.

Lees verder »

MBI lanceert twee nieuwe groene waterpasserende tegels

Bestratingsfabrikant MBI De Steenmeesters realiseerde zich dat het ‘ dichtbestraten’ van de buitenruimte nu echt niet meer kan, want de klimaatverandering met steeds minder maar wel heftiger regenbuien bezorgen ons watertekort. Regenwater moet niet meer via het riool afgevoerd worden maar zoveel mogelijk kunnen wegzakken in de bodem. Vandaar nu waterdoorlatende bestratingen.

Lees verder »

Weg met de jongeren (?)

Uitgangspunten voor sporten en ontmoeten horen het uitgangspunt te zijn voor het inrichten van jongerenplekken. Carmen Hoff van OBB spelmakers + ruimtedenkers in Deventer laat haar licht hierover schijnen.

Lees verder »