Salland Zoemt roept boeren op: verhuur je grond niet voor ziekmakende lelieteelt

Salland Zoemt roept grondeigenaren op geen grond te verpachten voor de teelt van lelies omdat dit een groot gezondheidsrisico oplevert.

Interessant? Deel het artikel

Salland zoemt lelies

Salland Zoemt roept boeren op hun grond niet verhuren voor lelieteelt. De boeren kunnen daar makkelijk en nogal veel geld aan verdienen, maar op die velden gaat in een seizoen ook 125 tot 177 kilo giftige bestrijdingsmiddelen per hectare. Daarmee krijgen we Salland natuurlijk nooit aan het zoemen, zegt stichting Salland Zoemt.

Salland Zoemt is sowieso tegen bestrijdingsmiddelen in de landbouw, omdat je daar de natuur enorm geweld mee aan doet. De oproep aan boeren gebeurt nú omdat Sallands grootste lelieteler een advertentie plaatst om meer grond te kunnen huren.

Steeds meer boeren stoppen actief met hun bedrijf. Land dat ze dan over hebben kunnen ze verhuren. Aan andere boeren die er maïs op zetten, maar er worden ook steeds vaker andere gewassen verbouwd. Uien, aardappelen, dat zijn nog landbouwproducten. Maar helaas ook lelies.

Lucratief maar levensgevaarlijk

Dat is een goed verdienmodel. Als een boer los land verhuurt als weiland of om er gras of maïs van de halen, levert dat 800 tot 1000 euro per hectare per jaar op. Maar een boer die bereid is zijn land te verhuren voor meerdere jaren achter elkaar om uien, aardbeien of lelies te telen, vangt er veel meer voor. Tot wel 3000 tot 4000 euro per jaar per hectare. Lucratief voor de boer die ook niet altijd uit weelde zijn land te huur aanbiedt voor industrielandbouw: er is een relatie tussen gifgebruik en de verhuurprijs. Hoe meer gif, hoe hoger de pacht.
De huur- en pachtprijs wordt daardoor al maar hoger en dat leidt weer tot roekeloze landbouw, waaronder ook veel meer ploegen, zware machines op het land, veel beregenen, laat in het najaar oogsten onder natte omstandigheden, structuur en bodemleven gaan dan naar de bliksem en grondwater wordt verontreinigd.
Die hoge huur- en pachtprijs maakt omschakelen naar natuurinclusieve landbouw ook een stuk moeilijker.

Salland Zoemt

“Wij, Salland Zoemt, zijn op verzoek van de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte en de provincie Overijssel een stichting geworden om ‘van onderop’ meer aandacht vanuit de samenleving te bewerkstelligen voor een biodiverse natuur. Nou, dit is zo’n actie. Wij vragen van onderaf dat er top-down maatschappelijk verantwoorde aansturing gaat plaats vinden ten behoeve van de gezondheid van de samenleving en een ecologisch krachtige natuur. Voor nu en zeker ook voor toekomstige generaties.

Oproep aan politieke partijen

Salland Zoemt gaat nog een stapje verder: “Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht roepen we politieke partijen op onze oproep te ondersteunen en daar waar mogelijk zelfs tot een gemeentelijk verbod kunnen komen.  Zoals Olst-Wijhe dat ook al voor glyfosaat gedaan heeft, waar je van die gele velden van krijgt. In de gemeente Raalte mag dat gewoon nog, een schande!”

Actieve aanpak

“Wij roepen ze van onderop op topdown aan de bak te gaan: roep, net als wij, boeren op hun land niet te verpachten aan lelieteelt als die niet biologisch (wat overigens een goed alternatief zou zijn). En daarna zouden we moeten verbieden land te verpachten voor pootaardappelen. Daar heb je ook 74 kilo werkzame stof per hectare voor nodig, aardbeien 50 kilo, uien 38 kilo. En voor snijmaïs nog geen drie kilo! Alle landbouw samen gebruikt in ons land 5,7 miljoen kilo bestrijdingsmiddelen. Mede daardoor roept Vitens ook op te minderen, omdat het drinkwater niet meer schoon te krijgen. Die bestrijdingsmiddelen waaieren ook uit naar woonpercelen in de omtrek. De pesticiden zijn al aangetroffen in babyluiers! De onderzoeken die je anders over landbouwgif doen denken stapelen zich op. We verwijzen naar de factsheet ‘bestrijdingsmiddelen en pesticiden’ van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (gemaakt door Amsterdam UMC) en ‘Bestrijdingsmiddelen: gewasbeschermingsmiddelen en biociden’ van het RIVM waarin afschrikwekkende gevolgen en vergrootte kans op zeer ernstige ziekten staan vermeld, allemaal gelinkt aan chemische bestrijdingsmiddelen.”

Gevaarlijke vakantiebaantjes

“En tot slot willen we ouders er op wijzen waar hun kinderen vakantie- en zaterdagbaantjes zoeken. Dat kan dus zo maar op zo’n lelieveld zijn. In Frankrijk is Parkinson al een beroepsziekte voor boeren die veel met roundup werken. Dat zou uw kinderen ook. Kunnen overkomen. Dat je het maar weet.”

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.