Minder of korter douchen, zuinig met water zijn als je afwast, het rubbertje van de kraan vervangen als die druppelt: het zijn perfecte manieren om je waterverbruik terug te dringen. Maar ‘wat minder vlees eten’ is koploper: de productie van een kilo rundvlees kost 15.000 liter water. Dat is evenveel als honderd keer in bad gaan.
Ons waterprobleem is groot. Door temperatuurstijging kan de lucht meer vocht bevatten en dus regent het veel minder. Totdat het wél regent, dan gaat het steeds vaker met donder en geweld. De Hoorn van Afrika, daar waar de mens als soort zijn oorsprong heeft, is al heel lastig bewoonbaar. Maar ook in Zuid Europa is droogte schering en inslag. In Nederland weten we inmiddels ook wat droge zomers zijn en stond de IJssel nog nooit zo laag als de afgelopen zomer.
Alle reden dus te focussen op water. Vorige week was de Internationale waterconferentie van de VN . Nederland deed daar aan mee met deze inzet:
- de internationale erkenning van water als een collectief goed;
- duurzame omgang met water binnen voedselketens en industrieën;
- toegang tot veilige water- en sanitaire voorzieningen voor alle meisjes en vrouwen;
- de inzet van kennis, beleid en investeringen om de grondoorzaken van (natuur)rampen aan te pakken en ergere schade te voorkomen.
Dat past Salland ook wel
Dat zijn heel grote doelen. ‘Duurzame omgang met water in de voedselketens en industrie’ past Salland ook wel. In plaats van minder gif in de landbouw, zet bijvoorbeeld de LTO in op sneller ploegen van grond nadat je er gif op gespoten hebt. Dat is plezierig voor de groot-industrie die aan de landbouw verdient. Want als je je groenbemesters dood spuit en daarna onderploegt, kun je tempo maken met het verbouwen van gewassen, meestal maïs, zodat we niet alle voer voor de vee-industrie hoeven importeren, voordat we het vlees weer exporteren en wij hier met de mest blijven zitten.
Ook het groene weiland wordt bespoten, met een gif dat paardenbloem en pinksterbloem doodt, zodat het raaigras op z’n snelst groeit en de productie voor wintervoer maximaal is. Maar insecten vinden dan geen voedsel meer. En weidevogels vinden dan geen insecten meer. Zo stort een ecosysteem in elkaar, terwijl we het grondwater blootstellen aan landbouwgif.
Als je dat op een rijtje zet, dan komt de top vijf water besparen zoals we die lazen op Het Kan Wel best vreemd over:
– Het eerste nog koude douchewater opvangen en daar de wc mee doorspoelen
– Kookwater opvangen en er de planten water mee geven
– Een container neerzetten waar je water ingooit dat je anders door de gootsteen spoelt
– Regenwater opvangen
– Smeltijs uit de koelkaste en diepvries hergebruiken.
Dan kun je beter vegetarisch worden en biologische boodschappen halen. Maar het zijn wel mooie acties, die als we het allemaal doen, zeker zoden aan de dijk zetten. En als je het alleen doet, zul je zien dat je er uiteindelijk je mindset mee verandert.
Kilo rundvlees
kost geen 15.000 liter water
Op sociale media duiken met de regelmaat van de klok misleidende
berichten op van de antivleeslobby over het verbruik van water voor
de productie van 1 kg rundvlees. De Nederlandse Stichting Agri Facts
deed een feitencheck.
De tip om water te besparen door minder vlees te
eten komen we geregeld tegen. Daarbij wordt
steevast vermeld dat de productie van 1 kilo
rundvlees 15.000 liter (en soms meer) water kost. Bij
de consument ontstaat hierdoor automatisch het beeld
dat het om drinkwater of kraanwater gaat. Dat beeld
klopt niet.
Voor de productie van rundvlees wordt in hoofdzaak
regenwater gebruikt. Het gaat dan om regenwater
dat op de weilanden valt en waar het gras van groeit,
en om regenwater dat op de akkers valt, waar andere
diervoedergewassen van groeien.
Op regenwater valt natuurlij k helemaal niet te be-
sparen met minder vle es eten. Bovendien is regenwa-
ter in West-Europa nauwelij ks een issue. België en
Nederland hebben een gematigd zeeklimaat, er valt
neerslag gedurende het hele jaar.
Water-footprint
Op wereldschaal is voor landbouwproducten een
zogenaamde ‘water-footprint’ bepaald. Voor deze
bepaling wordt alle waterverbruik meegeteld: regen-
water, grondwater, oppervlaktewater en ook gezui-
verd water (drinkwater of kraanwater). Ook wordt
het waterverbruik meegeteld dat nodig is voor de
productie van veevoer.
De ‘water-footprint’ maakt onderscheid naar produc-
tieland en ook naar de bron van het water. In België
en Nederland is zo’n 90 procent van de ‘water-foot-
print’ voor rundvlees zogenaamd ‘groen water’, dit is
regenwater. Ongeveer 5 tot 10 procent van het water-
verbruik betreft leidingwater. Het overige deel is
grondwater (bronwater) of oppervlaktewater.
De helft minder in de Lage Landen
Verder betreft die 15.000 liter per kilo rundvlees een
wereldwij d gemiddelde. De veehouderij in de Lage
Landen gaat effi ciënter om met water: het waterver-
bruik is ongeveer de h elft. In publicaties waar het
Belgisch of Nederlandse rundvlees wordt aangesla-
gen voor een waterverbruik van 15.000 liter per kilo,
wordt er niet bij verteld dat het hier een wereldwij d
gemiddelde betreft en dat het verbruik bij ons de
helft is.
Samengevat: voor de productie van 1 kilo Belgisch of
Nederlands rundvlees is zo’n 6.500 liter water nodig.
Daarvan is 350 tot 700 liter leidingwater of bronwa-
ter. Veruit het meeste is regenwater. l
Als we je reactie lezen kost een kilo rundvlees dus wel 15.000 liter water. Je brengt beperkingen aan (soorten water, grenzen voor Europa), dan worden de cijfers anders. Maar zoals je zelf schrijft: wereldwijd kost een kilo rundvlees 15.000 water.
Overigens is het niet zo dat regenwater onbestraft gebruikt kan worden en dat je dat dus niet mee moet tellen. Water aan de bron van een rivier ziet er anders uit als het via allerlei industrie bij Rotterdam de zee instroom. Regenwater dat door de boerenindustrie gaat komt er anders uit dan dat het er in kwam.