Salland deze week: wat is onze bijdrage aan de waterramp die er aankomt?

Water is kostbaar, dus kun je er beter maar zuinig mee omgaan. Hoe bespaar jij water?

Interessant? Deel het artikel

vlag groeten uit salland

Minder of korter douchen, zuinig met water zijn als je afwast, het rubbertje van de kraan vervangen als die druppelt: het zijn perfecte manieren om je waterverbruik terug te dringen. Maar ‘wat minder vlees eten’ is koploper: de productie van een kilo rundvlees kost 15.000 liter water. Dat is evenveel als honderd keer in bad gaan.

Ons waterprobleem is groot. Door temperatuurstijging kan de lucht meer vocht bevatten en dus regent het veel minder. Totdat het wél regent, dan gaat het steeds vaker met donder en geweld. De Hoorn van Afrika, daar waar de mens als soort zijn oorsprong heeft, is al heel lastig bewoonbaar. Maar ook in Zuid Europa is droogte schering en inslag. In Nederland weten we inmiddels ook wat droge zomers zijn en stond de IJssel nog nooit zo laag als de afgelopen zomer.

Alle reden dus te focussen op water. Vorige week was de Internationale waterconferentie van de VN . Nederland deed daar aan mee met deze inzet:

  • de internationale erkenning van water als een collectief goed;
  • duurzame omgang met water binnen voedselketens en industrieën;
  • toegang tot veilige water- en sanitaire voorzieningen voor alle meisjes en vrouwen;
  • de inzet van kennis, beleid en investeringen om de grondoorzaken van (natuur)rampen aan te pakken en ergere schade te voorkomen.

Dat past Salland ook wel

Dat zijn heel grote doelen. ‘Duurzame omgang met water in de voedselketens en industrie’ past Salland ook wel. In plaats van minder gif in de landbouw, zet bijvoorbeeld de LTO in op sneller ploegen van grond nadat je er gif op gespoten hebt. Dat is plezierig voor de groot-industrie die aan de landbouw verdient. Want als je je groenbemesters dood spuit en daarna onderploegt, kun je tempo maken met het verbouwen van gewassen, meestal maïs, zodat we niet alle voer voor de vee-industrie hoeven importeren, voordat we het vlees weer exporteren en wij hier met de mest blijven zitten.

Ook het groene weiland wordt bespoten, met een gif dat paardenbloem en pinksterbloem doodt, zodat het raaigras op z’n snelst groeit en de productie voor wintervoer maximaal is. Maar insecten vinden dan geen voedsel meer. En weidevogels vinden dan geen insecten meer. Zo stort een ecosysteem in elkaar, terwijl we het grondwater blootstellen aan landbouwgif.

Als je dat op een rijtje zet, dan komt de top vijf water besparen zoals we die lazen op Het Kan Wel best vreemd over:
– Het eerste nog koude douchewater opvangen en daar de wc mee doorspoelen
– Kookwater opvangen en er de planten water mee geven
– Een container neerzetten waar je water ingooit dat je anders door de gootsteen spoelt
– Regenwater opvangen
– Smeltijs uit de koelkaste en diepvries hergebruiken.

Dan kun je beter vegetarisch worden en biologische boodschappen halen. Maar het zijn wel mooie acties, die als we het allemaal doen, zeker zoden aan de dijk zetten. En als je het alleen doet, zul je zien dat je er uiteindelijk je mindset mee verandert.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

2 gedachten over “Salland deze week: wat is onze bijdrage aan de waterramp die er aankomt?”

  1. Kilo rundvlees
    kost geen 15.000 liter water

    Op sociale media duiken met de regelmaat van de klok misleidende
    berichten op van de antivleeslobby over het verbruik van water voor
    de productie van 1 kg rundvlees. De Nederlandse Stichting Agri Facts
    deed een feitencheck.
    De tip om water te besparen door minder vlees te
    eten komen we geregeld tegen. Daarbij wordt
    steevast vermeld dat de productie van 1 kilo
    rundvlees 15.000 liter (en soms meer) water kost. Bij
    de consument ontstaat hierdoor automatisch het beeld
    dat het om drinkwater of kraanwater gaat. Dat beeld
    klopt niet.
    Voor de productie van rundvlees wordt in hoofdzaak
    regenwater gebruikt. Het gaat dan om regenwater
    dat op de weilanden valt en waar het gras van groeit,
    en om regenwater dat op de akkers valt, waar andere
    diervoedergewassen van groeien.
    Op regenwater valt natuurlij k helemaal niet te be-
    sparen met minder vle es eten. Bovendien is regenwa-
    ter in West-Europa nauwelij ks een issue. België en
    Nederland hebben een gematigd zeeklimaat, er valt
    neerslag gedurende het hele jaar.
    Water-footprint
    Op wereldschaal is voor landbouwproducten een
    zogenaamde ‘water-footprint’ bepaald. Voor deze
    bepaling wordt alle waterverbruik meegeteld: regen-
    water, grondwater, oppervlaktewater en ook gezui-
    verd water (drinkwater of kraanwater). Ook wordt
    het waterverbruik meegeteld dat nodig is voor de
    productie van veevoer.
    De ‘water-footprint’ maakt onderscheid naar produc-
    tieland en ook naar de bron van het water. In België
    en Nederland is zo’n 90 procent van de ‘water-foot-
    print’ voor rundvlees zogenaamd ‘groen water’, dit is
    regenwater. Ongeveer 5 tot 10 procent van het water-
    verbruik betreft leidingwater. Het overige deel is
    grondwater (bronwater) of oppervlaktewater.
    De helft minder in de Lage Landen
    Verder betreft die 15.000 liter per kilo rundvlees een
    wereldwij d gemiddelde. De veehouderij in de Lage
    Landen gaat effi ciënter om met water: het waterver-
    bruik is ongeveer de h elft. In publicaties waar het
    Belgisch of Nederlandse rundvlees wordt aangesla-
    gen voor een waterverbruik van 15.000 liter per kilo,
    wordt er niet bij verteld dat het hier een wereldwij d
    gemiddelde betreft en dat het verbruik bij ons de
    helft is.
    Samengevat: voor de productie van 1 kilo Belgisch of
    Nederlands rundvlees is zo’n 6.500 liter water nodig.
    Daarvan is 350 tot 700 liter leidingwater of bronwa-
    ter. Veruit het meeste is regenwater. l

  2. Redactie

    Als we je reactie lezen kost een kilo rundvlees dus wel 15.000 liter water. Je brengt beperkingen aan (soorten water, grenzen voor Europa), dan worden de cijfers anders. Maar zoals je zelf schrijft: wereldwijd kost een kilo rundvlees 15.000 water.

    Overigens is het niet zo dat regenwater onbestraft gebruikt kan worden en dat je dat dus niet mee moet tellen. Water aan de bron van een rivier ziet er anders uit als het via allerlei industrie bij Rotterdam de zee instroom. Regenwater dat door de boerenindustrie gaat komt er anders uit dan dat het er in kwam.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.