Hulde aan de Hogeschool Saxion dat ze vlees in de ban doen. Vooral die vleessoorten die je bij een lunch geserveerd krijgt zijn vaak van het ultra-bewerkte soort waar je kanker en zo van krijgt. Want ja, waarom zou je jeugd dan nog opleiden voor slimme functies in hun toekomst.
Vijf belangenbehartigers uit de vleessector zijn op hun teentjes getrapt. Laurens Hoedemaker, voorzitter Centrale Organisatie voor de Vleessector, Helma Lodders, voorzitter Vee en Logistiek Nederland, Linda Verriet, voorzitter Producentenorganisatie Varkenshouderij, Teus Kreuger, voorzitter Vakgroep Kalverhouderij LTO Nederland en Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter Vakgroep Schapenhouderij LTO Nederland.
Tuurlijk zit de LTO er weer bij. Deze club krijgt het nog steeds voor elkaar de indruk te wekken dat ze boeren vertegenwoordigen. Maar daar waar jonge boeren (NAJK) het landbouwakkoord van de vorige minister graag hadden ondertekend, was LTO tegen. Ze hebben boeren daarmee de kans ontnomen zich tegen goede tarieven uit te laten kopen of te switchen naar regeneratieve landbouw inclusief een goede bijverdienste aan natuuronderhoud ten behoeve van de natuur, de samenleving en de aarde.
Die LTO vindt ook dat boeren meer mest moeten kunnen uitrijden ten koste van schoon drinkwater en ze zijn voor landbouwgif terwijl hun eigen leden de eerste zijn die er parkinson van krijgen. Samen met BBB roepen ze dat het niet anders kan, omdat onze boeren de wereld moeten voeden. Een lobby-mantra. Want met smakken subsidie van Europa concurreren ze kippenboeren in Afrika kapot met goedkope exportkip. Grote delen van de varkens die in onze megastallen nooit daglicht zagen gaan naar China omdat ze er daar via die weg goedkoper aan kunnen komen dan dat ze zelf een stal bouwen.
Laat iedereen in de wereld vrij van valse landbouwsubsidie vrolijk zelf zijn voedsel verzorgen! Dan kunnen we hier met minder vee toe en kan de natuur op adem komen.
LTO (en BBB, opgericht door marketingbureau ReMarkAble uit Deventer) lijkt zich meer zorgen te maken om de industrie rondom de boer. Er moeten meer stallen gebouwd en ingericht, meer trekkers verkocht, meer krachtvoer en landbouwgif de boerderij op. Dat is goed voor de bazen in de agro-industrie die in de Quote top 500 terecht komen met hun aarde-vernielende producten.
Helma Lodders, voorzitter Vee en Logistiek Nederland, is ook tegen een vegetarisch menu op Saxion. Lodders zat als lobbyist in de Tweede Kamer. Voor de VVD uiteraard. Ze hield zich als volksvertegenwoordiger bezig met de naam van vleesvervangers. Een vegaburger mocht van haar geen burger heten. Lekker bezig Helma! Ze is van Vee en Logistiek… dat doet denken aan dat plaatje tijdens geschiedenisles van hoe je een boot met slaven zo efficiënt mogelijk inricht.
Lodders en co vinden de actie van Saxion symboolpolitiek. Studenten niet meer in een vliegtuig laten stappen, dat zet pas klimaat-zoden aan de dijk, vinden ze.
Appels met peren vergelijken, kippenpootjes met karbonades.
Uit de boze open brief aan Saxion die de dierenmishandelaars stuurden:
Afgelopen winter besloot deze Hogeschool nog om de studiereizen per vliegtuig vooralsnog buiten de duurzaamheidsambitie te houden. Studenten en docenten zien de waarde van zo’n verre studiereis in, was het argument. De opleiding technische bedrijfskunde gaat jaarlijks met het vliegtuig naar Indonesië. ‘Voor de studenten van groot belang om het verschil in cultuur mee te maken’, aldus de opleiding. En de creative business-opleiding vliegt ieder jaar met studenten naar New York.
Laten we eens naar de klimaatimpact kijken. Die is groot, een retourtje Indonesië gaat gepaard met een CO2-uitstoot van duizenden kilo’s per student. Valt zoiets te compenseren met vegetarische hapjes bij de Nieuwjaarsreceptie en de opening van het nieuwe schooljaar? Absoluut niet!’
Oeps, vlees eten en vliegreisjes maken enkel terugbrengen naar CO2-uitstoot?
Vlees hebben we helemaal niet nodig in ons voedingspatroon. In Canada hebben ze vlees en melk daarom uit de schijf van vijf gehaald. Je hebt eiwitten nodig. Die bouwt je lichaam zelf op uit aminozuren. De eiwitten uit vlees worden eerst afgebroken, de meeste aminozuren die dan overblijven poep of plas je daarna weer uit. Die overblijvende aminozuren kun je ook heel goed via een vegetarisch menu binnen krijgen. Er zijn ook dit jaar Olympische medailles door vegetariërs in de wacht gesleept. Djokovic bijvoorbeeld. Serena & Venus Williams zijn vegetarisch. Lewis Hamelton. Wat dacht je van Patrik Baboumian, een Duits-Armeens krachtsporter. Die vegan de sterkste man van Duitsland werd: “De sterkste dieren eten enkel planten. Gorilla’s, buffels, olifanten en ik.”
Vliegen heb je misschien ook niet nodig. Maar die studenten van Creative Business die naar New York vliegen, die steken wel een heleboel creatieve verschillen op tussen hier en daar. Je kunt bijvoorbeeld bij de Gotham Gazette leren hoe een quizvraag in kunt zetten in de educatieve én journalistieke wereld om kennis over te dragen. Je wordt er wijzer van als je met blokjes Tony Chocolonley in Central Park mensen vraagt wat ze van slavenvrije chocolade vinden omdat je er dan achter komt dat discriminatie in de VS aan de orde van de dag is. Het is anders op Ground Zero te stáán dan het op tv te zien. En een rondleiding door de vergaderzalen van de VN wakkeren gevoelens van verantwoordelijkheid aan die verder gaan dan opkomen voor megastallen.
Ik geloof toch niet dat je dat soort immense voorbeelden met een hamburger of kroket voor elkaar krijgt. Toch?
Saxion reageert op de boze vleesverwerkers, zoals wel vaker. Ze zijn een beetje bang: “Wij zijn bij Saxion niet tegen het eten van vlees en vis. Daarom kunnen studenten en medewerkers in onze restaurants en Spar-winkels kiezen uit een breed assortiment, waarbij wij rekening houden met diverse dieetwensen.”
Ze hadden ook kunnen zeggen dat die lobbyisten misschien iets beters met hun leven zouden kunnen doen dan de aarde naar de kloten helpen. En dat ze naar aanleiding van hun ongewenste gedrag nu ook besloten hebben de diverse kantines vleesvrij te maken.
Zal ze leren!
Super initiatief, ik hoop dat er velen zullen volgen.
Alle congressen, festivals etc van Buurtzorg zijn overigens al jaren vlees-vrij.