Als opwarmertje voor Raalte Vast lazen we het boek ‘Een tijdje zonder’ met als ondertitel ‘vasten als levenskunst’ van John Oakes. Oakes schrijft het boek naar aanleiding van zeven dagen vasten. Ieder hoofdstuk begint met zijn persoonlijke ervaring. Dat verbindt hij min of meer aan thema’s als vasten vanuit religie, gezondheid, er mooi uit willen zien, en ook aan de effecten van vasten op lichaam en geest.
Praktische Informatie Raalte Vast
Maandag 17 maart van 18.30 tot 21.00
In het Annahuis. Inloop vanaf 18.00 uur. Eten vanaf 18.42
Aanmelden via info@hetnatuurlijkhuus.nl
Wie mee doet wordt gevraagd zelf een klein onderdeel van een maaltijd mee te nemen. Deelnemers ontvangen nadere informatie via de mail.
Vasten heeft geen blijvende effecten, is de ervaring van Oakes, maar je gaat tijdens het vasten totaal anders kijken naar wat het dagelijks leven inhoudt en wat er voor nodig is om het in stand te houden. Als je geluk hebt, blijven die gedachten je bij.
Reflecteren op je leven. Dat is toch een mooie reden te vasten?
Oakes beschrijft de stroming volgens wie vasten een manier is om meer in je kracht te komen en jezelf als mens te verbeteren. Of vasten als een poging om te resetten, nadat je jezelf nog eens hebt overwogen. Vasten om je te verbinden. Vasten als onderdeel van vrijwel alle grote religies en ook in de meeste volksreligies. Vasten om gezond te worden en sterker een operatie in te gaan. Volgens Oakes heeft dat een overkoepelend effect: Iedereen die ervoor kiest te gaan vasten – of dat nu om morele, politieke of gezondheidsredenen gebeurt – gaat anders kijken naar hoe we consumeren. “Het is een bescheiden maar krachtige rebellie tegen de starre afbakening van ons dagelijks leven, dat wordt gekenmerkt door ontbijt, lunch en avondeten.” Los van dat ritme: als je eten weghaalt uit je dagelijkse sleur, ontstaat er vanzelf tijd en ruimte na te denken over andere dingen.
Sprekers tijdens Raalte Vast zijn
- Rob Zuidema, burgemeester van de gemeente Raalte.
- Marc Brinkhuis, diaken van de parochie Heilig Kruis.
- Ahmed Alek, namens de Raalter moskee Medine.
- Richard Slaar, dominee van de Plaskerk.
Vasten hoef je volgens Oakes niet alleen via eten te doen. Je kunt ook vasten door een maand niet uit te gaan, we kennen het woord ‘telefoondieet inmiddels, je kunt je zelf ook opleggen gedurende de dag niet te praten.
Doordat we tijdens het vasten onze blik naar binnen richten, en doordat we ons gedurende een bepaalde periode concentreren op de meest alledaagse lichamelijke handelingen die we verrichten, stelt het vasten ons in staat onszelf bijna of geheel ‘uit te wissen’ en tegelijkertijd meer in onze kracht te gaan staan. Vasten koppelt ons los van het fysieke, maar verbindt ons weer met wat ons menselijk maakt: ons denkende zelf.
Doel van Raalte Vast dat diverse Sallanders elkaars gebruiken beter leren kennen. De organisatie is in handen van De Sallandse Eettafel, samen met de makers van de documentaire Refiks Roots en HierinSalland.
John Oakes,
Een tijdje zonder
vasten als levenskunst
Uitgeverij Ten Have
De avond wordt mede mogelijk gemaakt door het Univé Buurtfonds.
Heel bijzonder idee om samen een dag te vasten of misschien nog meer dagen, het maakt dat je terug gaat in de tijd dat vasten een “vaste gewoonte “ was bij mij thuis. Je even iets ontzeggen en extra blij zijn als je weer iets extra’s mocht eten. Laten we blij zijn dat we alle dagen te eten hebben . Het hoeft niet luxe te zijn, we kunnen onze maag vullen en hoeven niet bang te zijn voor honger. Dat is om dankbaar voor te zijn. Mooi om samen met andere mensen uit verschillende culturen aan tafel te zitten en elkaars eetgewoonten te ervaren en te proeven.
Anny Legebeke Klimaatburgemeester v Raalte