Nieuwe huizen in Rheden moeten voortaan regenwater op eigen terrein opvangen. En als je verharding aanlegt in de tuin moet je dat melden. ’t Is niet verboden, maar je krijgt dan wel per omgaande informatie hoe je je tuin onverhard kunt aanleggen.
In de meeste gemeenten geldt al dat je je regenpijp afgekoppeld moet hebben van het riool. Je ziet dat aan een geultje door de tuin de stoep op. Maar uiteindelijk loopt dan ook het water het riool in, zij het met enige vertraging. Bij hevige regenval loopt dan evengoed de straat nog onder water, al helemaal als je de achtertuin verhard hebt, want dat water kan dan niet daar ter plekke de grond in en zoekt ook het laagste punt: de straat.
Meer droogte én meer regen
De combinatie van meer droogte en hardere regenbuien komt door de opwarming van het klimaat. Door de verbranding van fossiele brandstof komt er veel CO2 vrij, die plakt tegen de dampkring aan, waardoor de aarde een soort broeikas wordt: zonnewarmte kan er makkelijker in dan uit. Dat is een langzaam proces: de verwarming van de aarde komt door de CO2 van dertig jaar geleden. Anderhalve graad opwarming is tien procent opwarming! En iedere graad warmer betekent dat de lucht 30% meer vocht kan vasthouden. Daar zit de reden van minder vaak regen, maar als het regent, dat het dan ook flink te keer gaat.
Het is daarom zaak niet alleen in de openbare ruimte er voor te zorgen dat water makkelijk kan wegzakken in de bodem, dat is ook voor je achtertuin van belang. En vanwege die lange droogtes is het ook beter dat water dan langer vast te houden.
In Rheden ben je dus nu verplicht dat water op te vangen, bijvoorbeeld met opvangsystemen (infiltratiekratten) onder de grond. En als je wil verharden, krijg je info hoe het ook anders kan. Amsterdam ging Rheden daarin al voor. Maar zover als in België zijn we nog lang niet. Daar is het drinkwater ook nog eens een keer veel duurder en spoel je je wc meestal door met regenwater.
Mijn Waterfabriek
Het Hardenbergse bedrijf Mijn Waterfabriek is specialist in opvang van regenwater en het ombouwen van watersystemen in huis zodat je de wc met regenwater kunt doorspoelen. Op hun site publiceren ze een artikel om niet alleen in Rheden, maar in heel Nederland het bouwbesluit aan te passen om schoon drinkwater niet meer te gebruiken voor het toilet door te spoelen, de tuin te sproeien of de auto te wassen. Waterbewust bouwen is vooral bij nieuwbouw heel simpel en niet duurder.