De coronacrisis raakt ons allemaal, maar uit onderzoek van de GGD blijkt de impact op zorgmedewerkers in IJsselland erg groot. Meer dan de helft van de medewerkers in de verpleging, verzorging, revalidatie of thuiszorg heeft (psychische) klachten. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, stress en onzekerheid.
Uit het onderzoek blijft 53% van de 1300 ondervraagde medewerkers enige vorm van (psychische) klachten ervaart. 20% zegt last te hebben van slapeloosheid en machteloosheid. 6% zegt behoefte te hebben aan psychische ondersteuning. De meeste zorgmedewerkers geven aan vooral behoefte te hebben aan een luisterend oor of een groepsgesprek met collega’s.
Werkdruk
Door de coronacrisis blijkt daarnaast ook dat zorgmedewerkers in IJsselland hun werk minder zijn gaan waarderen. Het waarderingscijfer voor corona was nog een 7,9, nu is dat gedaald naar een 7,1. Dit komt grotendeels doordat er in de afgelopen periode extra uren gewerkt moest worden. Hierdoor ligt de werkdruk hoger.
Ook vindt 81% van de ondervraagden het moeilijk dat hun cliënten geen bezoek mochten ontvangen. ‘Het eenzaam en verdrietig zien van cliënten is een van de meest genoemde redenen voor 43% van de medewerkers om het werk momenteel als (erg) zwaar te ervaren’, aldus de GGD.
Angst voor besmetting
Drie op de tien medewerkers geeft daarnaast aan bezorgd te zijn om zelf besmet te raken. Dit geldt in mindere mate voor jonge medewerkers. 22% van de medewerkers tussen de 19-35 jaar is bezorgd, in de leeftijdsgroep van 50 tot en met 64 jaar is dit 36%. Ruim de helft van alle deelnemers aan het onderzoek , 58%, zowel jong als uit, is bang voor een tweede golf coronabesmettingen.